8×10-tuuman kamera muutettiin videokameraksi. Lopputulos on aikamatka!

Amerikkalainen Z. Hoover -niminen valokuvaaja viehättyi ison koon kameran piirrosta. Hän kehitti yksinkertaisen ja nerokkaan tavan kuvata videota 8×10 tuuman kameralla (n. 20x25cm).

Kamera

Kamera ja otos videolta

Viritelmä toimii siten, että iso kamera piirtää kuvan kameran palkeen perään lisätylle maalauskankaalle. Kameran etuosassa on digikamera, joka kuvaa valotiiviisti suljetussa tilassa maalauskankaalle projisioituvan kuvan. Sony a7S-kameraan on liitetty myös adapteri, joka korjaa perspektiivivääristymän, eli videosta tulee 4K-laatua suoraan oikeassa muodossa. Maalauskangas toimii hyvin, koska sen epätasainen pinta estää heijastumat.

Kaavio kuinka kamera toimii
Kamera

Videolla esitellään kamera ja sillä kuvattua materiaalia:

Aiheesta on käyty keskustelua, että tallentaako tämä nyt oikeasti 8×10 tuuman kuvan vai pitäisikö olla 8×10 tuuman kokoinen kenno kameran perään. Kamera kuitenkin kuvaa juuri sen kuvan minkä kamera muodostaa optisilla ominaisuuksillaan. Lopputulos jättikokoisella kennolla olisi siis käytännössä sama. Toisaalta, voisimmehan ajatella että kenno olisi vaikka vain 12 pikselin kokoinen, jolloin lopputulos olisi mitätön, mutta teknisesti kenties ”oikean kokoinen”.

Kameralla kuvattu still-kuva
Kameralla kuvattu still-kuva
Kameralla kuvattu still-kuva

Hieno keksintö ja videot ovat mielenkiintoisia. Jäämme odottamaan lisää teoksia. Samalla on myös pohdittava, josko itse lähtisi kehittämään samanlaista systeemiä – Eihän tuo kovin vaikea olisi tehdä.

Lähde: Petapixel