Apple ja iPhone-mallisto on joutunut melkoisen myrskyn keskelle. Kaikki alkoi, kun pitkään epäilty vanhojen puhelimien ohjelmallinen hidastaminen todistettiin Reddit-sivuston käyttäjän toimesta.

iPhone 7

Pian tämän jälkeen Apple ilmeisesti havahtui totuuteen ja päätteli, että on parempi myöntää asia, sillä merkit olivat niin selkeät. Reddit-käyttäjä TeckFire oli postannut tulokset, joissa selvisi, että mallit 6, 6S, SE, sekä 7 hidastuivat benchmark-mittauksissa kun niihin asensi uusimman käyttöjärjestelmäpäivityksen. Tekniikan Maailma uutisoi aiheesta kattavasti:
Miksi iPhone hidastuu iän myötä? Tutkimus paljasti ”piilotetun kuristimen”, joka hidastaa prosessorin kellotaajuutta 19.12.2017.

iPhone 6s

Apple myönsi kuristuksen ja nyt aikoo laajentaa sen myös muihin puhelimiinsa. Perusteluksi todettiin, että akun ajan myötä heiketessä oli vaara, jolloin puhelin sammuisi itsestään kun virtaa on n. 40% jäljellä. Tämä siis saattoi tapahtua kun prosessori otti kaiken tehon käyttöön. Apple pyrki kiertämään riskin kuristamalla prosessoria puhelimissa, joissa on heikentynyt akku. Täyteen tehoon pääsisi siis takaisin vaihtamalla akun.

Tekniikan maailma käsitteli myös tämän uutisen kattavasti: Apple myönsi: Me hidastamme vanhoja iPhoneja, mutta se on teidän parhaaksenne – Selitys ei täysin vakuuta 21.12.2017.

iPhone 7

Sanomattakin on selvä, että melko uuden puhelimen omistajat olivat vihaisia, koska heidän puhelimensa tehoa pienennettiin kertomatta siitä käyttäjälle.

Hilavitkutin keräsi seikkoja, jotka ovat pohdituttaneet aiheeseen liittyen:

  1. Eräs käyttäjä mainitsee, että puhelin on hidas myös kun laturi on kiinni seinässä. Miksi näin? Tällöin virtaa pitäisi olla tarpeeksi puhelimelle akun iästä riippumatta
  2. Apple ilmoitti asiasta jälkikäteen. Monet ovat ajatelleet että puhelin on hidastunut ja hankkineet uuden. Vaikka akun vaihtaminen olisi riittänyt. Hyväksymätön toiminta Applelta
  3. Puhelin ilmoittaa nykyään, jos akku alkaa olla huono. Ilmoitus on kuitenkin sovinnainen, eikä siitä tule ajatus, että akku todella täytyy vaihtaa (, jotta puhelin toimii täydellä prosessoriteholla)
  4. Mikäli ilmoitus olisi vakavammanlaatuinen, mikä on Applen takuuvastuu? Jos ilmoitus kertoisi kuten asia on, akku pitäisi vaihtaa ainakin puhelimen takuuaikana takuuna. Pakkasessa akku saattaa kulua nopeastikin
  5. Jos akku on niin suuri ongelma, Applen tulisi harkita puhelinta, johon käyttäjä voi itse vaihtaa akun
  6. Herää kysymys, onko ohjelmistossa muita puhelimen vaihtoon ”rohkaisevia” ”ominaisuuksia”?
  7. Miten on tablettien kanssa?
  8. Android alusta täytyy myös tutkia (Samsung ym.)
iPhone 6s tehot eri käyttöjärjestelmissä, todiste kuristuksesta
iPhone 7 tehot eri käyttöjärjestelmissä, todiste kuristuksesta

Tulevaisuudessa pohdittaneen seuraaviakin asioita:

Miten EU suhtautuu?
Miten USA suhtautuu?
Miten asiakkaat suhtautuvat?

Nyt USAssa puuhataan joukkokannetta aiheesta, sillä iPhone-käyttäjäsopimuksessa ei ole mainintaa prosessorin hidastamisesta Applen toimesta. Kanteen kerääjä Stefan Bogdanovich väittää, että kyseessä on vain häikäilemätön tapa saada kuluttajat hankkimaan uudempi puhelinmalli.

Asiasta uutisoi Mikrobitti kattavasti: IPhonen tahallinen hidastaminen oli liikaa: Applen ketkuiluun kypsynyt käyttäjä virittelee joukkokannetta 22.12.2017.

Allekirjoittanut ei omista iPhonea. Jos omistaisi, olisi hän vihainen menetetystä maksetusta prosessoritehosta.

Hilavitkutin seuraa tilannetta ja asian etenemistä mielenkiinnolla.

Toivomme myös Android-alustaisten puhelinten samaisen ominaisuuden mittauksia.

Lähteet artikkelissa.

Edellinen artikkeli11 kuvaa esittelevät McDonald’sin hampurilaispaketit vuodesta 1955 lähtien
Seuraava artikkeliTandem Axle Holiday House on luksus-asuntovaunu 60-luvulta, katso kuvat!