Nykyään monet innovaatiot ovat kehittyneet huomattavan nopeasti verrattuna aikoihin jolloin pohjatekniikkaa ei ollut niin paljon tarjolla. GoPro nousi n. kymmenessä vuodessa aivan uudeksi kameralajityypiksi samalla kun digitaalisuus saapui kameramarkkinoille.

Avaamaton paketti

Ensimmäisiä prototyyppejä Nick Woodmanin esittelemänä

Ensimmäinen actionkamera syntyi Nick Woodmanin ideasta. Hän oli opintojen jälkeisenä aikana pohtimassa elämää ja lainelautailemassa Indonesiassa ja Australissa. Kuvatakseen menoa hän kiinnitti 35mm kameran kuminauhalla käteensä. Hän havaitsi, että tarvittiin toimiva action-kiinnitys amatöörikuvaajille.

Ensimmäinen patentti oli ranneke, johon sai kiinni vedenpitävän kertakäyttökameran – ”Ultimate Camera Strap”. Hän huomasi kuitenkin pian, että kertakäyttökamerat olivat usein huonosti kestäviä tai vedenpitävyys oli heikko kovemmassa vauhdissa. Kierrettyään kameramessuja kertakäyttökameraa valmistavaa yhteistyökumppania etsien, hän löysi Shenzeniläisen kameratehtaan. Kielimuuri oli aluksi melkoinen ja kommunikointi hankalaa.

GoPro 35mm Film
GoPro 35mm Film
Ranneke oli ensimmäinen tuote

Lopulta kaikki näytti kuitenkin sujuvan ja hän lähetti tehtaalle 5000 dollaria muotin tekemiseen. Ensimmäinen GoPro Hero 35mm -kamera syntyi vuonna 2004. Kamera oli myynnissä 2004-2006 noin 20 dollarin hintaan. Tuotantokustannukset olivat 3 dollaria. GoPro-nimi syntyi ideasta mennä kuvaamaan lähelle hyviä kuvia.

Rahoituksen hankkiminen oli alkanut ostamalla Balilta simpukankuorikaulakoruja 1,90 dollarilla ja myymälllä ne 60 dollarilla Kalifornian rannikolla. Tämän lisäksi tarvittiin lainaa, tämän Nick sai vanhemmiltaan.

GoProssa oli valmiiksi ladattu filmi

Vuonna 2006 yritys julkisti ensimmäisen digitaalisen GoPro-kameran. Tämä tallensi 10 sekuntia äänetöntä videota. Filmikameralla ja rannekkeella aloitettu toiminta jatkui luontevasti yhä kehittyneempiin digitaalisiin malleihin.

Digitaaliset GoProt 1-4

Jatkossa syntyi tärkeitä yhteistyösopimuksia ja GoPro-merkistä tuli brändi luotettavana actionkamerana. Woodman toimii edelleen GoPron toimitusjohtahjana. Hän asuu Kaliforniassa, Wikipedian mukaan häntä pidetään eksentrisenä hulluna miljonäärinä. Kai se on status sekin.

Lähteet: Pevly, Wikipedia

Edellinen artikkeliLiukuportaiden historia on melkoinen insinööritaidon näyte
Seuraava artikkeliSmartDeblur-ohjelma muuntaa blurratut ja epäterävät kuvat teräviksi, ilmainen Macille ja Windowsille