Tässä on ollut jo pitkän aikaa muodissa vierailla hylätyissä rakennuksissa sekä hylyissä. Toinen villitys on ollut kiivetä johonkin korkeaan pisteeseen ottamaan omakuvia. Mielestäni edellämainitussa on enemmän järkeä, koska hylättyihin tiloihin liittyy usein mielenkiintoinen historia. Lisäksi nämä saattavat olla viimeisiä tilaisuuksia dokumentoida kauniita historiallisia rakennelmia. Drone-lennokkien aikana kuvaukset saavat vielä uusia ulottuvuuksia.
Kaverukset, joista ainakin yksi on hollantilainen, seikkailevat tutustumassa erilaisiin hylättyihin paikkoihin. Tällä kertaa reissu johti Kazakstanin Baikonurin kosmodromiin, jossa suuressa varastohallissa säilytetään Buran-avaruussukkuloiden kahta kesken jäänyttä versiota.
Buran (ven. Буран, lumimyrsky) -sukkulaohjelma aloitettiin 1976 ja mallilla tehtiin yksi miehittämätön koelento 15.11.1988. Ohjelma loppui rahoituksen loputtua Neuvostoliiton jälkeen vuonna 1993. Koelennon tehnyt sukkula tuhoutui täysin kun varastohalli romahti 2002. Buran julkistettiin hieman USAn Colombia-sukkulan jälkeen ja epäiltiin samankaltaisen suunnittelun johtuneen vakoilusta. Todellisuudessa aerodynamiikka ja lämmönsiirto paluulennolla määrittävät pitkälle kaikki avaruussukkulat toistensa kaltaisiksi, kertoo Wikipedia.
Video reissusta (englanninkielinen tekstitys):
Burania oli tarkoitus käyttää Mir-avaruusasemaan telakoitumiseen, mutta sukkulaohjelman hiivuttua telakointimoduli vaihdettiin asemalla sopimaan USAn sukkuloihin. Buranin toiminta poikkeaa USAn sukkuloista siinä, että laukaisun poikkeustilanteessa se olisi voinut jatkaa matkaa itsenäisesti rakettimoottoreillaan, kun USAn sukkuloissa ajoaineet tulivat ulkoisesta tankista. Wikipedia kertoo hyvin Buran-sukkulaohjelman.
Kaveriporukka teki tässä hienoa työtä dokumentoidessaan varastohallin kuvin ja videoin. Riskinä oli, että he jäisivät kiinni kosmodromialueella. Alue on edelleen avaruuskäytössä ja Venäjän vuokraama. Videolla on myös jännitystä kun tehdään matkaa alueelle. Porukka leiriytyi usean päivän ajan hallissa. He ovat tehneet myös muita tutkimusmatkoja, joita voi seurata heidän Youtube-kanavallaan, suosittelen lämpimästi, materiaalia on runsaasti, Esimerkiksi Jugoslavian aikainen sota-alus! Myös Instagram-tili on.
Lähde: Inquirer