Harvoin sitten kenties Kuulentojen on tapahtunut näin paljon konkreettisia suunnitelmia ja aikataulutuksia liittyen avaruuden valloitukseen. Kuumatkailun ”toisesta aallosta” on puhuttu jo aiemmin ja SpaceX sekä USA ovat ilmoittaneet uusista matkasuunnitelmista. Nyt puhutaan ja konkreettisesti aikataulutetaan myös laajempaa avaruusmatkailua sekä Marsin siirtokunnan perustamisesta jopa 15 vuoden sisällä! Tästä ei voi muuta kuin olla hämmästyneen innoissaan ja iloissaan! Kenties viimeinkin pääsemme kasvamaan ”inter-galaktiseksi” planeetaksi!

Kuuasema, havainnekuva

NASA on kertonut jo aiemmin kehittäneensä kaikessa hiljaisuudessa Deep Space Gateway (Ulkoavaruuden portti) -ohjelmaa. Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos aikoo nyt Nasan kanssa rakentaa Kuun kiertoradalle avaruuskeskuksen, josta voitaisiin tutkia Kuuta sekä tehdä miehitettyjä lentoja ainakin asteroideille sekä Marsiin. Yhteistyössä on mukana pari muutakin valtiota.

USA-Venäjä -yhteistyö roadmap

Yhteishankkeeseen luodaan standardimallit Venäjän teknologian pohjalta – Venäjällä on laajempi valmis kokonaisuus telakointiyksikkömalleja valmiina. Näin useat maat voivat rakentaa aluksia ja telakoitua kansainväliselle Kuuasemalle, mikä osaltaan luo laajan ja kestävän yhteneväisen pohjan kansainväliselle avaruusprojektien verkostolle.

Kuuaseman ensimmäinen osa, selvitys

Ensimmäinen hankkeeseen liittyvä avaruuslento tehtäneen vuonna 2023, jolloin robotisoitu avaruusalus lähetetään Kuun kiertoradalle. Tästä seuraavina vuosina sen ympärille lähdetään rakentamaan kokonaista avaruusasemaa. Samaan aikaan ISS alkaa olla jo käyttöikänsä päässä.

Gateway – Avaruuden portti on mielenkiintoinen ja laajaodotuksinen nimi. Samaa nimeä Käytti Frederik Pohl Heechee-kirjasaagassaan (1. osa 1977). Tässä ihmiskunta löysi ympäri Aurinkokuntaa hylättyjä avaruustukikohtia, joissa oli lähtövalmiita avaruusaluksia. Onnenonkijat palkattiin lentämään aluksia, joiden kohdekoordinaatteja ei osattu asettaa – Käytettiin siis valmiiksi niihin jätettyjä ohjelmia. Osa aluksista palasi ja miehistö oli päässyt käymään uusissa maailmoissa. Osa aluksista ei palannut. Saagan myöhemmissä osissa löydettiin alukset hylänneet Heechee-humanoidit ja opittiin lentämään aluksia. Suosittelen tutustumaan kirjasarjaan, mikäli tieteiskirjallisuus on lähellä sydäntä! Aiheestä tehtiin vuonna 1992 PC-pelikin.

Frederik Pohl -Gateway

SpaceX ja Lockheed Martin vastasivat pian USA-Venäjä-Kuutukikohtaan omilla suunnitelmillaan. SpaceX suunnittelee uutta BFR-aluslinjaa, joka lentäisi sekä Maan kiertoradalla että Kuuhun – Ja myöhemmin myös Marsiin – jo vuonna 2022. Ensimmäisen mission tärkeimpänä tavoitteena olisi paikallistaa vettä Marsista. Vuonna 2024 Mars-lentoja olisi jo neljä, joista kahdella olisi myös miehistö. Tuolloin mission päätarkoituksena olisi rakentaa polttoainetta paluulentoa varten jalostava laitos Marsiin. Suunnitelmaan liittyvässä puhessaan Elon Musk ihmetteli, miten ihmiskunta ei ole kyennyt rakentamaan Kuu-tukikohtaa vuoteen 2017 mennessä.

SpaceX:n jo vanhentunut Mars-suunnitelma

Lockheed Martin suunnitelmana on lähettää Marsin kiertoradalle perusasema vuoden 2030 tienoilla. Kyseessä olisi tutkimusasema, josta enintään neljä astronauttia tekisi kahden viikon tutkimusmatkoja Marsiin uudelleenkäytettävällä aluksella. Alus käyttäisi ajoaineena nestemäistä vetyä, jota erotetaan vedestä. Vettä tulisi siis löytyä Marsista.

Kilpailu on aina tuottanut tehokkaasti tuloksia avaruusteknologiassa.

Lockheed Martin laskeutumassa Marsiin
emDrive-propulsioprototyyppi

Elämme jännittäviä aikoja, ja vaikka odottaminen saattaa tuntua pitkältä, niin on todennäköistä että 15 vuoden kuluttua Kuuasema on toteutettu ja Marsiin tehdään miehitettyjä lentoja. Kun resursseja ei tarvita loputtoman sodan politiikkaan, on mahdollisuus toteuttaa ihmiskunnan tieteen renessanssia – Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni ja toivon lisää panosta rauhanomaisiin hankkeisiin sekä sotimisen loppumiseen! Kenties tulevaisuudessa kykenemme löytämään myös uusia energiamuotoja tai mm. propulsiomoottoreita. Räjähdykseen perustuva uusiutumaton energia näyttää välillä ”kivikautiselta” teknologialta. Emmekö pysty parempaan?

Lähteet: HS – Gateway, Popular Mechanics, Tekniikka ja talous – SpaceXLockheed Martin, Wikpedia Frederik Pohl Gateway

Edellinen artikkeliThe Guardianin toimittaja tilasi Tinderistä kaiken datansa, 800 sivua paljasti asioita, joita hän ei ollut ajatellut kenenkään muun tietävän
Seuraava artikkeliAston Martin ja Project Neptune, 3 hengen sukellusvene rikkaille