USAssa on raivonnut hiljattain Harvey-hirmumyrsky ja sen seuraamat tulvat ja tuulet. Monelta näyttää menneen talo ja auto pyörteen mukana. Tätä tärkeämpää on, että oma henki säilyy. Survival Capsule on mm. tämän tyyppisiä luonnonkatastrofeja varten suunniteltu ”suojakapseli”.

Kahden hengen Survival Capsule

Lentokoneinsinöörit ovat suunnitelleet kapselin kestämään tsunamit, pyörremyrskyt, hirmumyskyt, maanjäristykset sekä rajuilmapuuskat. Pallo kelluu veden pinnalla, eikä hajoa tippuessaan maakosketukseen tai vaikkapa vesiputouksesta.

Kahden hengen Survival Capsule
Näkymä sisältä
Happipullo
Kehikko

Survival Capsule luokitellaan ”personal safety system” eli PSS -laitteisiin. Tällä hetkellä kapselilla on muutama testikappale käytössä ja ennakkotilauksia otetaan vastaan. Yhdysvaltalainen yritys pyrkii nyt Japanin markkinoille. Kapselia valmistetaan viittä eri kokoa: 2, 4, 6, 8, tai 10 aikuiselle.

Paitsi että kapseli suojaa myrskyn tai muun sattuessa ulkoilmalta, sisällä on tilaa viiden päivän selviytymispaketille jokaiselle hengelle. Lisäksi sisällä on happipullo mikäli ilmaa ei saa ulkoa kapselin venttiilien kautta.

Testaamista

AFP-uutiskanavan esittely kapselista:

Hirmumyrsky-Harveyn tekemiä tuhoja ilmasta nähtynä:
https://www.youtube.com/watch?v=XRdUV4WqnDE

Istuimiin kiinnittäydytään nelipisteturvavöillä. Ulos näkee merikelpoisesta ikkunasta ja sisällä on valot. Lisävarusteina on mm. musiikin toisto, kuiva-wc, aurinkopaneelit sekä lisävalaistus sisällä. GPS-paikannus auttaa pelastajia löytämään kapselin.

Tällainen voisi hyvinkin olla tarpeellinen tsunami-, tulva- ja myrskyalueilla. Kun luonnonkatastrofi tulee, ei välttämättä pääse pakoon tai turvaan, ja kellaritkin saattavat täyttyä vedellä. Hinnasta en löytänyt tietoa, mutta luulisi, että tarpeellisuuteen nähden se on siedettävä. Kapseli osallistui vuonna 2011 NASAn ”Create the Future”-kilpailuun ja pääsi 10 parhaan joukkoon. Olemme uutisoineet samaisesta kapselista aiemminkin, Selviytymistä hulluuden rajoilla, näemmä innovaatio on kehittynyt ja varmasti löytää pikkuhiljaa tuotannon tasaisen tahdin.

Lähde: Survival Capsule

Edellinen artikkeliJättimäiset jäätelöannokset Mo & Moshi -ravintolassa Bangkokissa ovat upeita
Seuraava artikkeliMiksi joissain videokuvissa nopeasti liikkuvat esineet, kuten potkuri näyttävät muuntuvan useaksi siivuksi tai hyytelömäiseksi massaksi? – Verhosuljin-efekti