Uusi neuroverkko löytää aivojen näkemät kuviot

AdminSB

Updated on:

Uutta tekoälyohjelmaa opetetaan mallintamaan koehenkilön näkemät kuvat lukemalla aivotoimintaa funktionaalisesta MRI-kuvasta. Testeissä on päästy pitkälle ja tulevaisuudessa voimme kenties lukea henkilöstä tällaisen sovelluksen avulla kuvia tai jopa videota suoraan aivoja tarkkailemalla.

Neuroverkko oppii löytämään aivokuvasta henkilölle näytetyn kuvan
Neuroverkko oppii löytämään aivokuvasta henkilölle näytetyn kuvan

Tekoäly mallintaa koehenkilön aivokuvaa ”3D-pikseleinä”. Koehenkilölle näytetään kuva, joka myös syötetään tietokoneeseen. Tietokone pyrkii oppimaan löytämään aivokuvaa analysoimalla vastaavia muotoja kuin mitä näytetyssä kuvassa. Kuten oheisesta kuvasta voi havaita, muutamien prosessointien kautta tekoäly löytää jo koehenkilölle näytetyn kirjaimen muodon. Mallikirjain on ylärivissä ja selvitetty kuva alarivissä.

Tämä tekniikka on nimeltään DGMM: Deep Generative Multiview Model – Syvä luova monikatsantainen mallinnos. Lukeminen ei tietenkään onnistu ilman että etsittävä kuva syötetään järjestelmään. Tulevaisuudessa kuvanlukua ajatuksista voitaisiin käyttää aivoilla ohjattavan laitteen kanssa tai esimerkiksi mielenterveysongelmia tutkiessa. Mikäli tekniikka kehittyy joskus todella, voihan tällä sitten katsella vaikkapa unia monitorilta!

Tekoäly
Tekoäly

Tekoäly ja koneoppiminen näyttävät olevan avain moneen tulevaan keksintöön. Tarvitaan vain lisää ohjelmointia ja tehokkaampaa oppivaa tekoälyä, jotta voidaan luoda itsenäisiä analysointikoneita. Tietokoneiden laskentateho on jo niin tehokasta, että ihminen jää siinä toiseksi. Kuinka ihmisen tai eläimen äly toimii niin tehokkaasti verrattuna tietokoneen laskentatehoon?

Lähde: Engadget