Ensi vuonna kännykän sormenjälkitunnistus toimii suoraan näytön kautta – Qualcommin paranneltu teknologia

Qualcomm kehittää jatkuvasti parempaa kännykkäteknologiaa. Uusin innovaatio on lasin tai metallin läpi entistä paremmin lukeva sensori. Tämä sensori tulee kaupalliseen käyttöön 2018 ensimmäisellä puoliskolla ja lukee sormenjäljen kännykän näytön tai alumiinin läpi.

Sormenjälki näytön läpi
Sormenjälki näytön läpi

Aiempi teknologia on mahdollstanut ultraäänilukemisen 400 mikrometrin metallin tai lasin läpi. Uusi patentti mahdollistaa lukemisen jopa 1200 mikrometrin (1,2mm) läpi. Käytännön sovelluksessa luetaan sormenjälki 800 mikrometrin läpi lasista tai 650 mikrometrin läpi alumiinista.

Qualcomm
Qualcomm
Tulevaisuuden sovellus
Tulevaisuuden sovellus

Tämä on mittaluokassaan merkittävä muutos ja todennäköisesti parin vuoden päästä kaikki puhelimet lukevat sormenjäljen näytöstä ilman erillistä sormenjäljenlukijapintaa. Näin säästetään tilaa sekä tehdään käytettävyydestä yksinkertaisempaa. Samsungin Galaxy S8:ssa sormenjäljen tunnistin on puhelimen takaosassa, iPhone taasen käyttää koti-nappulaa sormenjäljen lukemiseen.

Sovellusta suunnitellaan myös vedenalaiseen käyttöön sekä mm. pulssin ja veren virtauksen seurantaan.

Melkoisen hienoa teknologiaa meille tarjoillaan. Nämä kännykät kehittyvät kuin viimeistä päivää, ja alkaa jo mietityttää, että missä menee raja: Kuinka paljon tarvitsemme uudistuksia. Itse olen täysin tyytyväinen Samsungin piirtolukkoon ja pulssin voi mitata sekuntikellon kanssa, jos on tarve. Mutta kai nämä resurssit jostain tulevat. Mutta mistä kaivoksista malmi kaivetaan ja millaisissa työoloissa kännyköiden kokoajat ovat? Puhutaan jo orjatyövoimasta. Nykyään saa ok-tasoisen kännykän jo 100 dollarilla, sekin laittaa miettimään, että kuinka niin kehittynyt teknolgia ja materiaalit voi olla niin edullista.

Ilmastonsuojelusta ja -muutoksesta puhutaan kauniisti tai kiivaasti meidän maissamme, mutta samanaikaisesti Kiina ja Intia kylpevät savusumussa ja Afrikan luontoa tuhotaan loputtomalla kaivostoiminnalla. Samalla kun ilmastosopimukset parantavat poliitikon kiiltokuvaa, sopimuksessa Kiina on merkitty kehittyväksi maaksi ja uusia hiilivoimaloita avataan jatkuvasti, vaikkakaa ei kenties yhtä tiheään tahtiin kuin aiemmin. Tätä voi miettiä kun astelee kauppaan ostamaan vuoden vanhan tv:n tai kännykän tilalle uuden – Ruohonjuuritason muutosta.

Kiinan hiilivoimalat
Kiinan hiilivoimalat
iPhonen malmi
iPhonen malmi
Kännykkätehdas Kiinassa
Kännykkätehdas Kiinassa

Lähteet: Popular Mechanics, Qualcomm