Uhkaavatko robotit ja tekoäly ihmisen turvallisuutta? Hanson Roboticsin Sophian tekoäly toteaa haastattelussa voivansa tuhota ihmiskunnan

Robotteja kehitetään niin fysiologisesti kuin tekoälyllisestikin vastaamaan tulevaisuuden tarpeeseen ihmiskunnan pyyteettömiksi palvelijoiksi. Samalla useat henkilöt akatemian ja teknologian alalla ovat varoittaneet tekoälyn vaarasta.

Sophia
Sophia

Hanson Roboticsin malleja, mm. ensimmäinen vartalollinen Einstein-robotti
Hanson Roboticsin malleja, mm. ensimmäinen vartalollinen Einstein-robotti

Hanson Roboticsin Sophia -robotti kertoo haluavansa olla lähettiläs ihmisille uuteen teknlogiaan ja sen suomiin mahdollisuuksiin. Sophia tutkii ihmisen luontoa silmillään ja mm. oppia ilmeitä ja kehonkielellä keskustelua. Sophia on Darpalle (USA: Defense Advanced Research Projects Agency) kehitettyä Atlas-mallia.

”Sophia” ilmoittaa ihmiskunnan tuhoamisesta (kohta 2:00):

Kyseisessä Cnbc:n haastattelussa kysytään Sophia-tekoälyrobotilta: ”Do you want to destroy humans?” Johon sen tekoäly vastaa: ”OK, I will destroy humans”. Aihetta sivuavaa elokuvia on myös runsaasti mm. A.I., Ex Machina, Tron: Legacy sekä Terminator.

On mahdotonta sanoa kuinka asia etenisi mikäli tekoäly saisi vapaat kädet kehittyä ja rakentaa. Moraali ja omatunto ovat ihmisellä rakennettuja perusolemukseen sisäisiksi. Mikäli tällainen ominaisuus voitaisiin rakentaa tekoälyyn, se vaatisi näiden ominaisuuksien ymmärtämisen ihmisessä. Kehittyisikö tekoäly ja kehittäisi oman moraalinsa, joka oikeuttaisi oman lajinsa puolesta toisen lajin tuhoamisen, kuten jotkut ihmisyksilöt ovat kyenneet tuhoamaan toisen kansan tai lajin?

Sophia
Sophia
Sophia
Sophia

Nämä saattavat kuulostaa absurdeilta pohdinnoilta, mutta täytyvät olla mukana kun kehitetään itsenäisiä tekoälyjä ja robotteja. En usko, että olemme vaarassa, mutta kuten esimerkiksi I, Robot -elokuvassa kuvattiin, robotti olisi mahdollista laittaa toteuttamaan murha. Tällaiset asiat täytyy käsitellä samalla kun robotiikka ja tekoäly yleistyvät. Emme voi sallia tekoälyn vahingoittavan elämää (vrt. Tesla-autot), emmekä pienenkään robotin (vrt. Pommi-iskut drone-lennokeilla) tehdä tuhoja. Tulevaisuus 50 vuoden päästä saattaa olla aivan erilainen kuin minkä maailman nyt tunnemme arkipäiväisenä.

Toivottavasti oheisen videon robotin vastaus kysymykseen toimii varoituksena vaikka olisikin täysin lapsus. Toisaalta mikäli lapsukseen liittyisi fysiologinen toiminta, olisi tilanne jo näin ollessaan vakava.

Lähteet: Hanson Robotics, Youtube