Joskus tulee pohdittua, että kuinka tieto kulkee Internetissä. Sehän kulkee tietenkin biteiksi muunnettuna valona tai sähkönä, yleensä maan alla. Transatlanttinen kaapeli yhdistää Internetin Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä. Se on todennäköisesti tärkeämpi kuin Pasilan TV-masto.

Taryn Simon: Transatlanttinen kaapeli nousee maan pinnalle New Yorkissa
Taryn Simon: Transatlanttinen kaapeli nousee maan pinnalle New Yorkissa

Ensimmäisten kaapelien laskua
Ensimmäisten kaapelien laskua

Ensimmäinen lennätinlinja laskettiin Atlanttiin 1858 liikemies Cyrus West Fieldin toimesta. Kaapeli koostui seitsemästä kuparikaapelista. Tämä ei lähtenyt toimimaan, mutta seuraavat yritykset 1865 ja 1866 olivat onnistuneita: Ensimmäinen suora tietoliikenneyhteys Amerikasta Euroopaan oli muodostunut. Vuodesta 1927 alkaen oli mahdollista soittaa puhelimella Atlantin yli (ali). 1940-luvulla yhteyteen luotiin merkittäviä parannuksia.

Kaapelien halkileikkaukset
Kaapelien halkileikkaukset

Vuosina 1956–1978 käytössä ollut galvaaninen kaapeli sisälsi aluksi 36 kanavaa ja lopulta 51 kanavaa ja yhdisti Newfoundlandin Skotlantiin.

Nykyisin nopein kaapeli (2016 tammikuu) on Aqua Commsin omistuksessa. Latenssi on 54ms, pituus 5522km ja kapasiteetti 4 x 10Tbit/s (neljä 100 x 100 Gbit/s -osaa). Kaapeli yhdistää New Yorkin Shirleyn ja Irlannin Killalan.

Valokuidun valmistuksesta ja rakenteesta voi lukea Hilavitkuttimen aiemmasta artikkelista: Miten valokuitu valmistetaan?

Internet-verkon kartta
Internet-verkon kartta

Siellä kulkee monen tätä lukevan surffailut!

Lähteet: Wired, Wikipedia

Edellinen artikkeliHäikäisevät optiset lasiveistokset ovat hämmästyttäviä, by Jack Storms!
Seuraava artikkeliPredator-moottoripyöräkypärät ovat melkoisen hurjannäköisiä