Philipp Holl Münchenin teknillisestä yliopistosta on valmistanut sovellutuksen, jolla voidaan wifi-signaalin avulla skannata hologrammi/3d-malli mistä tahansa tilasta. Testeissä on erityisesti tehty skannauksia talojen sisältä.

Wi-Fi -verkko
Wi-Fi -verkko

Toimintaidea on yksinkertainen. Yhden wifi-lähettimen (esim. modeemin) signaalia seurataan kahdella antennilla. Toinen näistä antenneista on paikoillaan, toista liikutellaan. Antennit mittaavat wifi-signaalin voimakkuuden sekä vaiheen. Tämä tieto viedään tilaa kartoittavaan tietokoneohjelmaan. Liikutettavan antennin avulla saadaan analysoitua tilasta 2-ulotteisia viipaleita jotka yhdistämällä muodostuu 3-ulotteinen malli – Kuten magneettikuvauksessa.

Wifi ja antennit
Wifi ja antennit

Antennit voivat olla esimerkiksi kännykän wifi-vastaanottimia. Teknologialla voidaan kartoittaa esineet, jotka ovat 4cm suurempia. Esimerkiksi tilassa olevat ihmiset on helppo saada kartoitettua 3d-malliin. Mikäli liikkuva antenni kytkettäisiin droneen, saataisiin kokonainen talo skannattua helposti 10-20 sekunnissa.

Talon kartoitus
Talon kartoitus
Ensimmäinen skannattu kohde: Risti
Ensimmäinen skannattu kohde: Risti

Philipp on vasta 23-vuotias opiskelija. Tulevaisuuden mahdollisuudet tällaiselle teknologialle ovat esimerkiksi vakoilu tai maanjäristyksessä luhistuneesta rakennuksesta ihmisten etsiminen/kartoittaminen.

Lähteet: Business Insider, Holography of Wi-Fi radiation -tutkimus (pdf)

Edellinen artikkeliMiksi kuvaaminen yhdellä objektiivilla tekee kuvaamisesta parempaa!
Seuraava artikkeliTiesitkö että Kreikan ja Rooman muinaiset marmoripatsaat olivat värillisiä? Katso kuvat!