Kuka ei haluaisi pysyä nuorena ja elää pitkään? Kenties jotkut, mutta suurin osa ainakin jollain tavoin pyrkii hyvään pitkään ja terveelliseen elämään!

Dna vanhenee Mars-matkalla runsaan säteilyn vuoksi
Dna vanhenee Mars-matkalla runsaan säteilyn vuoksi

University of New South Walesin tutkijat ovat onnistuneet ”elämäneliksiirin” luomisessa. Hiirikokeissa on onnistuttu estämään dna:n rikkoutuminen vanhenemisen sekä säteilyn vaikutuksesta. Vanheneminen ja säteily ovat ne, jotka eniten rikkovat dna:ta.

Tutkijat havaitsivat, että aineenvaihdunnassa syntyvä metaboliitti NAD+ on keskeisessä asemassa säätelemässä proteiini-proteiini-vuorovaikutuksia, jotka kontrolloivat dna:n korjausta. NAD+:aa on jokaisessa ihmisen solussa.

Hiiriä käsiteltiin NAD+-tehostajalla tai boosterilla, NMN:llä. Tämä auttoi dna:ta korjautumaan säteilyn ja vanhenemisen aiheuttamalta rikkoutumiselta. Tämän operaation seurauksena vanhojen hiirien dna ei eronnut nuorten dna:sta.

Hiirikoe
Hiirikoe
NAD+ metaboliitti
NAD+ metaboliitti

Ihmiskokeet alkavat puolen vuoden sisällä. Ensimmäiset käytännön sovellukset tulevat tarpeeseen avaruudessa ja avaruusmatkailussa (vaikka Marsiin), tilanteissa, joissa ihminen altistuu tavallista suuremmalle säteilylle. Voisin veikata, että yliopiston tutkimusfilantroopitkin haluavat osuutensa rahoituksensa saavutuksista. Tosin tämä on spekulaatiota.

Tietoisuuden siirtäminen?
Tietoisuuden siirtäminen?

Mikä on vanhenemisen tulevaisuus? Löydämmekö keinot säilyttää kehomme eheänä pidemmän aikaa? Vai päädymmekö tieteiskirjallisuuden versioon, jossa tietoisuutemme voidaan hallitusti magnetismin tai jonkin muun avuin siirtää kloonattuun nuorempaan versioomme? Luopuisimmeko joskus kokonaan raskaudesta ja synnytyksestä? Näihin kysymyksiin saanemme vastaukset vasta aikojen kuluttua! Tulevaisuus näyttää valoisalta ainakin dna:n osalta. Myös kiistellyssä kantasolututkimuksessa on edistytty viime vuosina.

Lähde: Science Daily

Edellinen artikkeliDNA-testit osoittavat, että kykenemme muuttamaan ympäristöä tunteillamme
Seuraava artikkeliPebby on interaktiivinen lemmikin lelupallo – Videokuvaa, etäohjausta, puhetta