Siittiöiden uinnin periaatteiden tunteminen saattaa auttaa mm. miesten hedelmättömyyden tutkimuksessa. Samalla kyetään selvittämään, kuinka sattumanvaraiselta vaikuttava liike tuottaa tuloksen, jossa sittiö kohtaa munasolun ja uusi elämä saa alkunsa.

Siittiön potkimisliike luo siemennesteeseen magneettikenttämäisen liikeratakuvion
Siittiön potkimisliike luo siemennesteeseen magneettikenttämäisen liikeratakuvion

Tutkijat Yorkin, Biiminghamin, Oxfordin sekä Kioton yliopistosta yhdistivät voimansa pureutuakseen tähän aiheeseen. Tutkimuksessa on löydetty matemaattinen kaava, joka auttaa selvittämään ja ennakoimaan kuinka siittiöt etenevät pitkän ja vaikean matkansa. Matemaattinen malli tarvitaan, koska tarkkailemalla ei kyetä selvittämään kuinka siittiöiden joukko toimii edetessään.

Tutkitussa näytteessä oli 55 miljoonaa siittiötä. Selvisi, että siemennesteen ja siittiöiden liike perustuu yksinkertaiseen malliin. Siitiöiden nauhamaisen hännän potkiva liike saa nesteessä aikaan magneettikenttää muistuttavan virtojen joukon. Siittiöt joutuvat liikkumaan nesteen edetessä eteen- ja taaksepäin näin ylläpitäen nesteen virtauskuvioita. Nesteen vastus yhdistettynä näihin virtauksiin tuottaa sen, että voimakkaimmat siittiöt pääsevät etenemään munasolua kohden ensimmäisinä.

Useat vastakkaiset liikkeet saavat siittiön etenemään
Useat vastakkaiset liikkeet saavat siittiön etenemään
Onko tämä avaus myös dna-tutkimukseen?
Onko tämä avaus myös dna-tutkimukseen?

Nyt matemaattinen liikkeen malli on siis selvitetty yhdelle siittiölle. Seuraavaksi tietokoneella luodaan malli useasta siittiöstä yhdessä ja tutkitaan koko joukon etenemistä. Tämä lupailee mm. sitä, että voidaan nähdä, millaisia ominaisuuksia tarvitaan siittiöltä, jotta se voi edetä ensimmäisenä munasolulle. Voidaan myös selvittää, mitkä ominaisuudet ovat heikkouksia, jotka estävät munasolulle saakka pääsemisen.

Lähde: Unversity of New York

Edellinen artikkeliMisfits-mekko
Seuraava artikkeliLöydä ajanvietteesi