Ei ole kauaakaan, kun Eput lauloivat, että huumeet on myrkkyä, alkoholi on myrkkyä, läski on myrkkyä. Biisihän on ironinen, mutta sopinee tähänkin yhteyteen. Pikaruoat, liika elektroniikka ja muut myrkyt ovat jokapäiväinen vaiva. Tässä on käsitelty ja listattu erilaisia epäterveellisiä ruoka-aineita ja asioita. Lopussa on terveellisempiä vaihtoehtoja!

Nörtti ja myrkyt
Nörtti ja myrkyt

Aineet ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Aspartaami vaikuttaa keskushermostoon ja aiheuttaa mm. metabolisia ongelmia

”[Lääkäri Antti] Heikkilä huomauttaa, että aspartaamin yhteys muun muassa syöpään ja käytöshäiriöihin on ollut jo pitkään tiedossa. Aspartaami oli pitkään kiellettyjen listalla, kunnes se löi komeasti läpi Yhdysvaltojen ex-presidentti George Bushin hallintokaudella.
– – makeutusaine hajoaa ihmisen elimistössä fenyylialaniiniksi ja metanoliksi. – – metanoli on hurja myrkky – – [joka] hajoaa elimistössä aineiksi, jotka tuhoavat silmät ja hermot. Se on haitallista etenkin raskaana oleville naisille, sillä sivuhaitat moninkertaistuvat sikiössä. Kaikkia vaikutuksia ei oikein tiedetäkään.” (Studio 55)

– Valkoinen Sokeri vaikuttaa mm. insuliinituotantoon, hampaisiin ja ties mihin

”Sokerin runsas käyttö vaikuttaa muun muassa kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja metabolisen oireyhtymän eli aineenvaihduntahäiriön syntyyn.” (IS)

Natriumglutamaatti on aromivahvenne, joka aiheuttaa mm. migreeniä

”Natriumglutamaatin aiheuttamia mahdollisia oireita: Päänsärky, migreeni, Huimaus, Astmaoireet, Hengenahdistus, Vatsakivut, Kasvojen punoitus, Suolisto-ongelmat, Lihas- ja nivelkivut (Lähteet: EVIRA, Migreeniyhdistys, HUS, Antioksidanttiklinikka)” (Kuningaskuluttaja YLE)

Pikanuudeleista havaittiin äskettäin paljon haittallisuutta, kyseessä lienee usean tekijän summa

”Naisilla, jotka söivät pikanuudeleita vähintään kaksi kertaa viikossa, oli 68 prosenttia suurempi riski altistua metabolisen oireyhtymän osatekijöille, kuten ylipainolle, korkealle verenpaineelle, kolesteroli- ja verensokeritasoille, joka nostaa puolestaan sydäntautien ja diabeteksen riskiä. Haittavaikutukset koskivat tutkimustulosten perusteella valtaosin nimenomaan naisia.” (Mtv)

Nuudelit
Nuudelit

Kofeiinissa (/ energiajuomissa) ei sinällään ole mitään pahaa, mutta se sekoittaa unirytmiä, aiheuttaa liikaa työskentelyä sekä myös saattaa sekoittaa mieltä.

”Henkilöt, joilla kofeiinin saannin itsesäätely ei toimi, saattavat kokea levottomuutta, yliaktiivisuutta, hermostuneisuutta tai heillä voi olla unihäiriöitä. Kofeiini vähentää unen määrää ja pääasiassa syvän ja REM unen ajallista järjestystä. – – Yleisesti tiedetään, että joillakin nämä vaikutukset ovat vahvempia kuin toisilla.” (Kahvi ja Terveys)

Elintarvikevärit, keinotekoiset väriaineet tuotetaan laboratoriossa, eikä niiden vaikutuksesta on varmuutta

”Tutkijat raportoivat, että kun hiirien hermosolut altistuivat glutamaatille ja briljanttisiniselle tai aspartaamille ja kinoliinikeltaiselle, lisäaineet lopettivat hermosolujen kasvun ja häiritsivät hermoston normaalia viestintäsysteemiä. Lisäaineilla on siis huomattavasti voimakkaampi vaikutus yhteiskäytössä, kuin yksittäin käytettynä.” (Elämäsi toinen kevät -blogi)

Nutella on pääosin valkoista sokeria ja palmuöljyä (osin kovetettua ja siten transrasvaa), kuten alun kuvasta näkyy.

”Nutella-levitettä valmistava makeisyritys Ferrero on ryhtynyt puolustamaan palmuöljyn käyttöä tuotteessaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn viime keväänä julkaistun raportin mukaan palmuöljy voi aiheuttaa syöpää. EFSAn mukaan palmuöljy sisältää todennäköisemmin haitallisia karsinogeenejä kuin muut kasviöljyt.” (Mtv)

Mikropopkornit ovat myrkkyä

”Voinmakuisissa mikropopcorneissa käytettävä yhdiste voi aiheuttaa vakavia keuhko-ongelmia ja jopa Alzheimerin tautia” (Terveyden tukipilarit)

Einekset ja valmisruoat pitävät sisällään lisäaineita, ja muovipakkauksista kertyy bisfenoli A:ta. Tosin valikoima on laaja, ja hyviäkin on tarjolla!

Bisfenoli A ja sen uudet korvikkeet: Nämä ovat kenties yksi suurin aikamme myrkyistä. Tätä on melkein joka paikassa: Muovissa, kuiteissa, tölkkien sisäpinnoitteissa. Uusia muovivalmisteita kehitettiin korvaamaan myrkylliseksi todettu Bisfenoli A, mutta hiljalleen on tullut tutkimuksia, joissa myös nämä vaikuttavat haitallisilta. Tämä on todellista myrkkyä ja sitä on joka paikassa missä on muovia. Siirtyy elimistöön myös ihon läpi.

”Muun muassa elintarvikemuoveihin lisätyn Bisfenoli-A:n (BPA) on todettu toimivan ihmiselimistössä naishormoni estrogeenin tavoin. Se on yhdistetty moniin sairauksiin, muun muassa syöpiin, synnynnäisiin epämuodostumiin ja lasten aivojen kehityshäiriöihin. Kuten muutkin hormonaaliset kemikaalit, myös BPA näyttää aiheuttavan hormonaalisia vaurioita äärimmäisen pieninä pitoisuuksina.

BPA:n käyttöä onkin yritetty suitsia kovalla kädellä maailmalla.

Nyt tutkijat ovat huomanneet, että BPA:n korvaajiksi tarkoitetut kemikaalit BPS ja BPF voivat olla aivan yhtä vaarallisia. Merkintä ”BPA-vapaa” tai ”Ei Bisfenoli-A:ta” voi siis johtaa ojasta allikkoon.” (Kauppalehti)

”Viemäriverkon pinnoituksia tekevä yrittäjä T. Kuikka Sewerexistä ei pidä mahdottomana ajatuksena, että pinnoitetuista putkista voisi liueta veteen bisfenoli A:ta. Hän itse ei muuttaisi taloon, jossa juomavesiputket on pinnoitettu.” (Tekniikka ja talous)

Stevia tuli uutena korvaamaan aspartaami keinotekoisena makeuttajana. Kävi kuitenkin niin, että teollistuneessa prosessissa stevian tuottamiseen käytetään mm. liuottimia, jotka ovat myrkkyjä. Mekaanisesti tai ultraäänellä puristettu stevia on hyväksi.

”Väite steviasta valmistettujen stervioligylkosidien luonnollisuudesta tai luonnonmukaisuudesta on kriitikoiden mukaan kuitenkin silkkaa valhetta ja markkinapuhetta. Tämänkin makeutusaineen valmistamisessa nimittäin käytetään kemikaaleja. Stevioliglykosidien luonnollisuudesta on Yhdysvalloissa kiistelty jopa oikeudessa.” (HS)

Univaje vaanii tietokoneella työskentelijää. Metabolinen toiminta, fyysinen hyvä olo ja psyyke kärsivät univajeesta.

”Näin univaje tuhoaa terveyden: 1. Mieli järkkyy, 2. Verenpaine kohoaa, 3. Vastustuskyky heikkenee, 4. Paino nousee, 5. Diabetes-riski kasvaa, 6. Sydän sairastuu, 7. Infarktiriski kasvaa.” (IL, referoitu)

”– Ihminen alkaa kokea itseään fyysisesti, psyykkisesti sekä sosiaalisesti vähemmän toimintakykyiseksi, kuin hyvin nukkuneena. Siihen alkaa liittyä alakuloisuutta ja ärtyneisyyttä. Alkaa tuntua, että elämä ei oikein onnistu, [Uneen erikoistunut tutkimusprofessori ja psykologi M.] Sallinen kuvailee.” (Studio 55)

Ikkuna
Ikkuna

Kirkkaan näytön tuijottaminen illalla aiheuttaa unenlaadun heikentymistä. Illalla katsellessa tablettia, älypuhelinta tai tietokoneen näyttöä etenkin sininen valo saa aivot ajattelemaan, että on päivä. Uusissa Iphoneissa on toiminta, että näytöstä katoaa sininen valo iltaisin. Androidiin saa sinivalosuodatin-sovelluksen, suosittelen.

Tutkimusten mukaan iltaisella tietokoneen ja kirkasnäyttöisten mobiililaitteiden käytöllä on unensaantia heikentävä vaikutus. Pahiten melatoniinin eritystä jarruttaa sininen valo. – – ilta kannattaakin rauhoittaa valoilta ja laitteilta ainakin tuntia ennen nukkumaanmenoa. – – Valon väri vaikuttaa aivoihin kaikilla, mutta on yksilöllistä, kuinka herkkä valorytmi on. (YLE)

Kirkas valo illalla
Kirkas valo illalla

– Näytön, monitorin, wifin ja muun sähkömagneettisen säteilyn ei ole kattavasti osoitettu vaikuttavan terveyteen. Yksilöllisiä eroja saattaa olla.

”Viranomaisten mukaan matkapuhelimien säteily ei aiheuta terveydelle riskejä. Monissa maissa säteilyä kuitenkin neuvotaan välttämään, varsinkin lasten kohdalla. Tiedämmekö säteilystä tarpeeksi? – – WHO:n, kansainvälinen syöväntutkimuskeskus (IARC) luokitteli vuonna 2011 matkapuhelimien säteilyn mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi” (YLE)

Stressi, perustaistelu tietokoneen poikkeavaa toimintaa vastaan!

”Liiallinen stressi voi aiheuttaa myös päänsärkyä, lihaskipua, hikoilua ja vatsavaivoja. Yleisimmät ensimmäiset oireet stressistä tunne-elämän puolella ovat ärtyneisyys, turhautumisen tunne, väsymys, ahdistuneisuus ja unihäiriöt.” (Decibel)

Transrasvat ovat piilevä epäterveellinen aines, jonka selvittäminen on joskus vaikeaa. Kyseessä on usein ”osittain kovetettu kasvirasva” tuoteselosteessa. Joskus transrasvapitoisuus ilmoitetaan erikseen. Mitä enemmän rasvaa prosessoidaan, sitä huonompaa se usein on.

”Tuoreen tutkimuksen mukaan transrasvat nostivat kuolemanriskiä ja sairastuvuutta huomattavasti. Transrasvoilla on yhteys kohonneeseen kuolemanriskiin ja sydän- ja verisuonitauteihin sairastumiseen, tyydyttyneillä rasvoilla ei niinkään.

Kuluttaja voi epäillä transrasvan olemassaoloa, jos tuotteen pakkauksessa ilmoitetaan, että tuote sisältää osittain kovetettua kasvirasvaa. Tuotteen osittain kovetetun rasvan transrasvapitoisuudesta voi saada varmuuden vain, jos tuottaja kertoo sen tuoteselosteessa.” (IL)

Roundup-käsittelyä
Roundup-käsittelyä

Glyfosaatit ovat rikkaruohomyrkkyä, joka tappaa kaiken muun paitsi geenimuunnellut kasvit, kuten maissin. Glyfosaatteja kertyy elimistöön ruoan kautta. Niiden vaikutus lienee melko merkittävä, mutta tutkimukset ovat kesken.

”– Glyfosaatin jäämiä on havaittu vedessä, maaperässä, elintarvikkeissa ja juomissa sekä ihmiskehossa. — Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus luokitteli glyfosaatin maaliskuussa 2015 ”todennäköisesti ihmiselle syöpävaaralliseksi”. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) totesi kuitenkin, että glyfosaatti ei todennäköisesti ole ihmiselle syöpävaarallinen, [MEP S. Pietikäinen] jatkaa.
– – – Hormonaalisille haitta-aineille on ominaista se, että ne vaikuttavat erityisesti kehitysvaiheessa olevaan elimistöön. Sikiöt ja murrosikäiset nuoret ovat suurimmassa altistumisvaarassa haitta-aineiden vaikutuksille. Haitta-aineet voivat vaikuttaa erittäin pieninäkin annoksina, minkä vuoksi niiden riskitekijöitä on ollut vaikeampi löytää suurten altistusmäärien kokeissa. Ominaislaatuista hormonaalisille haitta-aineille on myös se, että niiden vaikutukset voivat ulottua useiden sukupolvien yli ja ne voivat olla dramaattisimpia altistuneiden lastenlasten kohdalla. Ennen 1970-lukua DES-yhdisteelle altistuneiden henkilöiden jälkeläisissä löydetään yhä kemikaalin aiheuttamia haittoja, Pietikäinen kirjoittaa.” (Uusi Suomi)

Nitriitit ovat lihatuotteiden lisäaine, joka ehkäisee vaarallisen botulismi-bakteerin syntymistä

”Asiantuntijoiden mukaan nitriitti on hyvin perusteltu aine makkaroissa, nakeissa ja leikkeleissä, koska se ehkäisee vakavien ruokamyrkytysbakteerien lisääntymistä. Kyse on tasapainoilusta vaarallisen botulismi-bakteerin muodostaman riskin ja toisaalta nitriitin liian suuren saannin välillä. Molemmista voi seurata terveyshaittoja. ¨
– – Suuret nitraatti- ja nitriittimäärät voivat haitata hapenkuljetusta elimistössä. Nitriittialtistuksen on myös epäilty lisäävän diabeteksen, sepelvaltimotaudin sekä syövän riskiä, mutta tutkimustulokset ovat ristiriitaisia, eikä asiaa ole pystytty varmistamaan.” (Ruokatieto)

Loisteputkivalo on toisille pahempi kuin toisille. Ongelmia syntyy, jos on alttiutta

”Lamppujen fluoresentin valon väitetään aiheuttavan kivuliaita oireita lupustaudista kärsiville. Energialamput on yhdistetty myös migreeniin ja riskiin epilepsiakohtausten määrän kasvamisesta.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa valoherkkyyteen liittyvien sairauksien järjestöjen edustaja D. Price haukkuu maan hallitusta siitä, ettei kansan huolta lamppujen terveysvaikutuksista oteta huomioon.

– He eivät kuuntele kansaa eivätkä puhu itse kärsijöiden kanssa, Price sanoi.” (Uusi Suomi)

Tässä olikin melkoinen lista, mistä voi vain ihmetellä, että eikö terveellisten tuotteiden ja ympäristön pitäisi lisääntyä ihmiskunnan tullessa tiedostavammaksi. Jostain syystä ympäristöömme ja ruokaamme on päässyt epäterveellisiä tekijöitä, joiden vaikutuksesta ei ole varmuutta.

Listaamme tässä joitakin ”parempia” vaihtoehtoja edellä mainituille ”myrkyille”.

Tumma suklaa, pähkinät, rusinat, kuivatut hedelmät (joissa ei ole rikkiä), magnesium, sinkki, hyvät vitamiinit, hyvälaatuinen D-vitamiini, vihreä tee, kookosvesi, tuoremehu ja kuplavesi yhdistettynä (apfelschorle), smoothiet, leipäsnacksit, hedelmät, vihannekset, juurekset, sitruunavesi (lemonade), intiansokeri, golden milk, rasvaiset juustot (Tutkimus vahvisti: Rasvaiset juustot terveellisiä – eivät myöskään lihota), hehkulamput, halogeenilamput, kynttilän valo.

Jos itse laittaa ruoan hyvistä aineksista, tietää ainakin mitä syö. Näillä pärjäämme pidempään!

Omatekemät herkut!
Omatekemät herkut!

Lähteet ja linkit artikkelissa

Edellinen artikkeliFazerin Mignon-munan valmistus ja muita herkkuja, katso videot!
Seuraava artikkeliUusimmat suomalaiset ajanvietteet