Aurinkoenergian ongelma on sähköntuotannon vaihtelu: Päiväsaikaan syntyy paljon energiaa, mutta kulutuspiikki on auringonvalon jo hiipuessa iltakuudesta iltayhdeksään. Graafina kulutuspiikki näyttää ankalta ja sitä kutsutaan nimellä ”Duck curve”. Mm. Kalifornian aurinkoenergiajärjestelmissä iltapiikkiä tasataan kaasuvoimaloilla. Kaasu on kuitenkin synnyttänyt vaaratilanteita ja siitä haluttaisiin luopua.

Tesla Powerpack-akkufarmi
Tesla Powerpack-akkufarmi

Tesla ja Elon Musk ovat tarttuneet ongelmaan. Äskettäin Teslan uusi Nevadan tehdas suunnitteli ja toimitti kolmessa kuukaudessa 396 akkupinon Powerpack-sähköjärjestelmän. Tämä akkufarmi kykenee tasaamaan virran 15000 ihmiselle useaksi tunniksi. Käytännössä tämä ns. tappaa ankan, eli hoitaa tuon graafin ongelmakohdan.

Tesla "Kill the Duck"
Tesla ”Kill the Duck”

Teslan Tekninen johtaja J. B. Straubel kommentoi kehitystä seuraavasti: ”Jotkut tiimit tekivät 24-tuntisia päiviä. Osa oli majoitettu parakkeihin ja käyttöönottoa valmisteltiin kahdelta aamulla. – – Tuntuu että tarvitsemme tämän työtahdin voidaksemme muuttaa maailman.”

Kalifornian julkisten palveluiden johtaja Michael J. Picker kommentoi NY Timesissa asiaa 30.1.2017, ja totesi ettei olisi odottanut tällaista akkujen kehitystä ennen vuotta 2020. Tämä siis kertoo siitä, että nyt kehitys menee lujaa vauhtia eteenpäin. Toivokaamme, että lähitulevaisuudessa pärjäämme ainoastaan uusiutuvalla energialla: Aurinko, tuuli, vesi, aalto, maalämpö!

Lähteet: Treehugger, NY Times

Edellinen artikkeliElon Musk kehittää uusia keinoja aivo-ohjattavaan tietokoneeseen Neuralink-yrityksessään
Seuraava artikkeliMiten Game of Thrones -sarjan Valyrian terästä voitaisiin valmistaa