null

Israelilainen Unispectral Technologies start up-yhtiö kertoo kehittäneensä optisen, älypuhelimeen liitettävän linssin ja kuvankäsittelyohjelman Tel Avivin yliopistossa tehdyn tutkimuksen pohjalta.
Keksinnön avulla voidaan analysoida näytteessä olevat yhdisteet, tarvitsematta ottaa fyysistä näytettä tutkittavasta aineesta.
Spektroskopia on kemiallisessa analyysissä käytettävä menetelmä, jossa näytteestä saapuva sähkömagneettinen säteily jaetaan eri aallonpituuksiin esimerkiksi prisman tai lasiin tehtyjen ohuiden, toisiaan lähellä olevien uurteiden avulla.
Kaikilla alkuaineilla ja yhdisteillä on omanlaisensa sormenjälki, jonka spektroskooppi tunnistaa ja jota vertaillaan sitten laitteen muistissa oleviin tietoihin eri aineista.
Älypuhelimeen tarkoitetussa sovelluksessa näytteestä otettu kuva lähetetään analysoitavaksi, jonka jälkeen tulee paluuviesti puhelimeen näytteen sisältämistä yhdisteistä.
Pienellä viiveellä toimivana voisi sovelluksen avulla analysoida esimerkiksi ruoan pilaantuessa syntyviä yhdisteitä tai vaikkapa hetkeksi unohtuneen kaljapullon sisällön, jos ei ole varma onko se jo väljähtänyttä.
Lähde: http://www.ubergizmo.com/2015/03/startup-claims-it-can-turn-smartphones-into-hyperspectral-sensors/

Edellinen artikkeliPee Power – Järjen valo valuu alakautta lamppuihin
Seuraava artikkeliRadio-ohjattava kyborgitorakka