kuva_ocr

Vaikka internetissä on lukemattomat määrät tekstimuotoista sisältöä, löytyy sieltä myös valtavasti kuvien sisään vangittua kirjoitusta. Tällaisen tekstin joutuu sitten yleensä kopioimaan manuaalisesti kirjoittamalla. Nyt Googlen Chrome-selaimelle on saatavilla Project Naptha -niminen lisäosa, joka mahdollistaa kuvista löytyvän tekstin valitsemisen suoraan hiirellä maalaamalla.

Systeemi hyödyntää algoritmeja, jotka kykenevät tunnistamaan kuvista löytyvää tekstiä. Paremmin Project Naptha toimii tietty englannin kanssa ja se on lisäksi melko riippuvainen käytetystä fontista. Testieni perusteella algoritmi kuitenkin onnistuu melko tehokkaasti määrittelemään tekstiä sisältävät alueet, vaikkakin täydellisen tekstin irrottaminen kuvasta ei toimikaan vielä niin hyvin.

Lisäosalla pystyy myös pyyhkimään pois kuvista löytyvää tekstiä, joskin lopputulos ei ole aivan täydellinen. Jatkossa systeemiin on tarkoitus lisätä mahdollisuus muokata kuvista löytyvää tekstiä tai kääntää lauseita muun muassa Google Translaten avulla.

Vaikkakin tekniikka on selvästikin vielä kehityksen alla, tarjoaa se joukon mielenkiintoisia ominaisuuksia. Tällaisen käyttämisestä voi kuitenkin tietty myös syntyä tekijänoikeuksiin liittyviä ongelmia. Lisäosaa pääsee testaamaan ilman sen kummempia asenteluja, sillä sen kotisivut sattuvat olemaan eräänlainen interaktiivinen demo järjestelmän toimivuudesta.

Lähde

Edellinen artikkeliInteraktiivinen nettisivu varoittaa miltä tuntuu hukkua
Seuraava artikkeliKokeilussa NOOX Bluetooth-kaiutin