Viinipullon valinnasta on tehty tiedettä. Eri viinit täydentävät erilaisia ateriakokonaisuuksia ja ovat parhaimmillaan erilaisista laseista ja eri lämpötiloissa nautittuina. Vaan mikä avuksi, kun pullo on viimein valittu ja hyppysissä – ja se pitäisi saada auki? Erilaiset korkinavaajat vaativat taitoa, voimaa ja tekniikkaa, ja pahimmillaan kunnollisen avaajan puute pilaa illan, kun aterialle huolella valittu viinipullo pysyykin kiinni.

Viinipullon avaamiseen liittyy usein myös tiettyjä rituaaleja ja näytöksellisyyttä. Ravintolassa tarjoilija ensin esittelee pullon, jonka jälkeen se avataan mahdollisimman sulavasti ja tyylikkäästi. Tämän jälkeen pullon korkki asetetaan pöydälle, jotta viinintuntija voi sitä nuuhkimalla todeta viinin olevan kunnossa. Seurueen maistajalle kaadetaan seuraavaksi tilkkanen, jonka perusteella viini joko hyväksytään aterian kumppaniksi tai lähetetään kelvottomana takaisin.

Korkkiruuveja löytyy lukemattomia erilaisia aina tästä maailman monimutkaisimmasta pullonavaajasta vähintäänkin häiritseviin brysseliläisiin matkamuistoihin. Entäpä jos rituaalin ja muistoesineen sijaan haluaakin päästä vain tasalaatuiseen, varmaan ja ripeään suoritukseen?

Ruuvinvääntimen ja korkkiruuvin toimintaperiaatteet eivät eroa merkittävästi toisistaan. Siksi onkin ihme, ettei porakoneeseen kiinnitettäviä korkkiruuvipäitä ole tarjolla laajemminkin. Boschin IXO Vino akkuporakoneeseen tällainen erityispää on kuitekin tarjolla. Vitsiltä kuulostava lisäosa on käytännössä huikean nopea ja näppärä – enää ei jää pullon avaaminen avaajasta kiinni. Toki miinuspisteitä jaetaan hienosesta eleganssin puutteesta, avaaja soveltuukin ehkä parhaiten koti- ja mökkikäyttöön. Toisaalta illallisseurakin saattaa hyvin arvostaa käytännöllistä lähestymistapaa hiukan jäykkien ja vanhentuneiden rituaalien sijaan.

Sekä porakonetta että korkkiruuviterää myyvät useat eri verkkokaupat, joten pragmaattisten viininystävien kannattaa kaivaa luottokortti esiin. Porakorkkiruuvi ehtii vielä tuomaan oman lisänsä esimerkiksi rapujuhlien

Edellinen artikkeliRadio-ohjattava robottihai
Seuraava artikkeliParrot Zik by Starck, eli ehkäpä edistyneimmät langattomat kuulokkeet markkinoilla