Jokainen joka yhtään seuraa netin teknologiakeskustelua, on varmasti jo ehtinyt törmäämään mainintaan laitteesta nimeltään ”Raspberry Pi”. Mikä tämä tavalliselta piirilevyltä näyttävä häkkyrä sitten oikein on, ja miksi siitä höpistään teknologiapiireissä tällä hetkelle niin paljon? No tässä jutussa kerromme.

Oikeastaan Raspberry Pi ei ole mitään muuta, kuin pienikokoinen tietokone jolle on unohdettu antaa kuoret. Mielenkiintoiseksi laitteen tekee kuitenkin sen äärimmäisen alhaiseksi puristettu, vain 25 dollarin, eli noin 19 euron myyntihinta ja se, kuinka monikäyttöisen tietokoneen ostaja siihen hintaan saa. Tämän Brittein saarilta lähtöisin olevan ”vadelmatietokoneen” perusajatuksena on valmistaa mahdollisimman riisuttu, mutta kuitenkin toimiva täysiverinen tietokone, jonka avulla voidaan opettaa lapsille koulussa tietokoneen toimintaa ja yksinkertaista ohjelmointia. Laitteen hintakin on painettu äärimmäisen alas sen vuoksi, että ihan jokaiselle lapselle voitaisiin hankkia oma tietokone, jonka parissa lapsi saisi työskennellä rauhassa. Näin siis ennemmin kuin istuttaa oppilaat kolkkoon tietokoneluokkaan, jossa jokaisella on tietty aika viikossa istua kalliin ja tarkoin varjellun koneen ääressä.

Jos ajatellaan laitteen 25 dollarin lähtöhintaa, on tähän saatu ahdettua yllättävän pätevä määrä teknologiaa. Raspberry Pi:n sydämenä sykkii älypuhelimiin suunniteltu 700 MHz:n 32-bittinen ARM11-suoritin. Koska prosessori on suunniteltu älypuhelimiin, se kuluttaa äärimmäisen vähän virtaa, eikä se vaadi esimerkiksi erillistä jäähdytystä normaalikäytössä. Lisäksi laitteesta löytyy 256 Megabittiä käyttömuistia, Broadcom VideoCore IV videokortti, HDMi-liitäntä, RCA-videoulostulo, 3,5 mm audioliitäntä sekä SD-muistikorttipaikka. Laitteen edullisemmassa 25 dollarin versiossa on mukana vain yksi USB-portti, ja tätä ei ole varustettu lainkaan LAN-liitännällä. Laitteen kalliimpi, 35 dollarin version on puolestaan varustettu kahdella USB-portilla, sekä LAN-liitännällä tämän liittämiseksi suoraan verkkoon. Virtansa ainoastaan 85.60 × 53.98 mm mittainen laite saa tämän MicroUSB-liitännän kautta.

Linux -käyttöjärjestelmällä toimivaksi suunnitellusta tietokoneesta löytyy käytännössä kaikki oleellinen mitä nykyaikaiselta tietokoneelta voi olettaa. Koneeseen on helppo liittää esimerkiksi näppäimistö, hiiri ja ulkoinen kovalevy USB-porttien kautta, ja prosessori on riittävän tehokas esimerkiksi pyörittämään HDMI-liitännän kautta täydellä HD-resoluutiolla kuvattuja videotiedostoja. Tietokoneen äärimmäisen pieni koko, kohtuullisen tehokas prosessori ja alas painettu hinta tekevät tästä koululaisten ohella unelmalaitteen myös rakentelijoille ja modaajille. Kuka tahansa voi esimerkiksi liittää tämän muutaman kympin tietokoneen taulutelevisioonsa, kytkeä tähän videotiedostoilla lastatun USB-kovalevyn, ja tehdä tästä olohuoneen mediatietokoneen. Moni tulee varmasti esimerkiksi myös rakentamaan tästä yhdessä halvan LCD-paneelin kanssa mediakeskuksen autoonsa. Hyvien liitäntöjen ja pienen koon vuoksi suunnittelijat ovat myös jo kaavailleet, että Raspberry Pi voisi hyvinkin toimia esimerkiksi yksinkertaisten robottiprojektien aivoina. Eikä pidä edelleenkään unohtaa laitteen alhaista hintaa – jos esimerkiksi lapsi onnistuu tuhoamaan polkupyörään asentamansa Raspberry Pi -tietokoneen, puhutaan alle 30 euron rahallisesta tappiosta. Kyseessä on siis kone, jonka voi hyvin vapauttaa luovuutensa ilman suuria taloudellisia investointeja.

Ensimmäinen 10 000 kappaleen erä Raspberry Pi tietokoneita tuli myyntiin 29.2. ja ne myytiin loppuun lähes välittömästi. Tällä hetkellä Raspberry Pi tietokoneita voi tilata suoraan esimerkiksi Superkauppa.fi verkkokaupasta

Lisää tietoa tästä, mahdollisesti tietokoneharrastuksen käsityksen mullistavasta laitteesta löytyy projektin kotisivuilta osoitteesta raspberrypi.org

Edellinen artikkeliPrivacy Pop tekee hostellipunkasta kapselihotellin
Seuraava artikkeliMaailman monimutkaisin viinipullonavaaja

14 KOMMENTIT

 1. Oma ZTE on lähes samaa teholuokkaa kuin tuo ja ZTE pystyy kyl pyörittää hyvin nettisivuja joissa on flash tavaraa ja vastaavaa. Odotan vaan sitä kun tuollaisia aletaan laittaa sarjaan jolloin tehot voi nousta perushalpaläppärien tasolle 😀

 2. Olisiko Suomalaisia jälleenmyyjiä? Jos ei, niin tietenkin ulkomailtakin voisi tilata, mutta en löydä ulkomaalaisiakaan myyjiä, että voisiko joku linkata. 🙂

 3. No voi ny uusavuttomuus.. mitä tuollaaset teköö tekniikkafoorumilla?

  Siinähän ne sanotaa heti ensimmääsenä tuotteen kotisivulla molemmat tämän hetkiset toimittajat.

  Sitte ku tavaa vähän etiäpäin nin sieltä saattaa kätevä päätellä kuinka ”lähiaikoina” tuollaasen pystyy hankkimaan ja mistä syystä..

  Ei välttämättä tietenkää osaamattomuutta mutta laiskuus ja delegointi on vielä pahempia..

 4. Koulussa ei pidä opettaa tietokoneen käyttöä. Koulussa pitäisi opettaa enemmän käytännön taitoja. lapset pitää opettaa elämään oikeasti, ei virtuaalisesti.

 5. Herää kysymys miksi tuota ei keksitty Suomessa, toi olis ollut uus nokia?

 6. Nyt niitä saa, juuri tilasin ja maksoin oman kappaleeni.

  Tässä olisi hieno mahdollisuus suomen elektroniikkateollisuudelle: Nokia lopettaa toimintojaan suomessa, kuten esim. Salon tehtaan. Tuo rasberry Pi on saanut valtavan suosion ympäri maailman, joten varmasti vastaavalle laitteelle olisi kysyntää valtavasti. Vaikka hinta olisi hieman korkeampi, niitä menisi kaupaksi vaikka miten paljon.

  Nyt vain valtion tuella tehdas pystyyn valmistamaan vastaavaa laitetta. Suomessa on vapailla markkinoilla vaikka kuinka paljon ammattilaisia, joiden voimin voitaisiin suunnitella vastaava tuote.

  Kysyntää ja markkinoita on, kun vain löytyisi tekijät. Tällä saataisiin työpaikkoja suomeen. Lisäksi ei voi tietää millaisia uusia innovaatioita tuollaisen valmistaminen synnyttäisi.

Kommenttien lisääminen on estetty.