Kun on kerran tottunut luukuttamaan elokuvia ja pelejä monikanavaäänijärjestelmän kautta, on enää vaikea palata tavalliseen kaksikanavaiseen stereoon. Tai ainakin vaikutelma on huomattavan paljon latteampi. Valitettavasti kuitenkin esimerkiksi 7.1 kanavaiset kotiteatterit ovat kalliita, hankalasti asennettavia, sekä naapureita usein häiritseviä. Edellisen näkökulmat mielessä Sony on esitellyt Playstation 3 pelikonsolin omistajille tilannetta helpottavan tuotteen virtuaalisella 7.1 äänentoistolla varustettujen langattomien kuulokkeiden muodossa. Kuulokkeet liitetään suoraan pelikonsolin USB-liitäntään, joten mitään erillistä vahvistinta konsolin ja kuuntelukokemuksen väliin ei enää tarvita.

Syksyllä kauppoihin saapuvien kuulokkeiden markkinahinnan kerrotaan yhdysvalloissa olevan karvan verran alle 100 dollaria. Euroopan myyntihinnasta ei vielä tietoa. Erittäin kiinnostava tuote joka tapauksessa.

Edellinen artikkeliItse tehty mobiili saunankäynnistin
Seuraava artikkeliValomaalauksia pitkällä valotusajalla ja kauko-ohjattavalla helikopterilla – KILPAILU!

23 KOMMENTIT

 1. ”Virtuaalinen” 7.1 -surround = stereo. Piste. Kahdella korvista katsottuna suoraan sivuilla sijaitsevalla kaiuttimella on melko mahdotonta saada ääni kuulumaan suoraan edestä, tai mistään muualtakaan kuin suoraan sivuilta.
  Se on 7.1 surround sitten kun kuulokkeissa on 7 kaiutinta ja subbari.

  Joku valmistajahan on tehnyt kuulokkeita joissa on molemmille korville kolme äänielementtiä, eli periaatteessa 6.0-kuulokkeet.

 2. @kepe Oletko edes kuullut virtuaalista 7.1 ääntä? Tilavaikutelma on ihan ketun hyvä.

  Korva ei edes kuule suoraan takaa tulevia ääniä, vaan aivot tekevät sen mahdolliseksi, että kuulemme äänet joka puolelta.

  Onhan noita ”oikeita” 7.1 kuulokkeita, joissa on neljä elementtiä per korva, mutta äänenlaatu ei ole kovin hyvä.

 3. @Kepe:

  Kyllä normaaleillakin stereokuullokkeilla saa jonkinlaista surround ääntä aikaiseksi. Video esimerkkinä: http://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA

  Aitoa surroundia nämä sonynkaan kuullokkeet eivät ole, mutta kyllä monet ne varmasti mielellään ostavat. Kaikki eivät ole hifistelijöitä.

 4. ”Se on 7.1 surround sitten kun kuulokkeissa on 7 kaiutinta ja subbari.”

  Virtuaalisen monikanavaisen äänitilan pystyy myös luomaan kahdella kaiuttimella. Sen takia käytetään käsitettä virtuaalinen. Itse en tiedosta suurta eroa kuuntelukokemuksessa näiden välillä.

 5. Kepe: kuuntele vaikka virtuaaliparturi -pätkiä tuubista aivan tavallisilla 2.0 kuulokkeilla ja sano sitten miten mahdotonta on tehdä äänimaisema vain kahdella kaiuttimella.

  Yksittäinen ihmisen korva ei tunnista äänen suuntaa, joten sille on aivan sama tungetaanko siihen kuulokkeen kautta mistä suunnasta sitä ääntä miten monen kanavan kautta tahansa.

 6. Kepe on kyllä melkoisen paljon hakoteillä, subbarijuttua lukuunottamatta.

  En tiedä, onko noissa Sonyn luureissa useampi kuin kaksi elementtiä, mutta vaiheistamalla niiden kanssa voidaan luoda ihan todentuntuinen tila kuulijan ympärille.

  Tässä esimerkkejä, joka toimii optimaalisesti sijoitetuilla kajareilla (huom. nämä eivät toimi luureilla).
  http://www.qsound.com/demos/3d-audio.htm

  Ja varmaan melko tunnettu esimerkki virtuaalisesta tilasta luureilla on youtubestakin löytyvä parturontipätkä.
  http://www.youtube.com/watch?v=zusU0fVB2Ys

  Ja kysehän todellakin oli virtuaalisesta surroundista, ei todellisesta.

 7. Surroundia pystyy kyllä yllättävän hyvin simuloimaan virtuaalisesti. Pelaan livessä stereokuulokkeilla ja pystyn erottamaan äänien tulosuunnan hyvin. Kokeilepas huviksesi kuulokkeilla youtubesta ääniklippi hakusanalla virtual barbershop.

 8. Kepe ei ole tainnut itse tätä ikinä kokea? onnistuu vanhoilla kuullokkeilakin kuhan on äänenlaatu kohdallaan.

 9. Ei kuulokkeilla saa tehtyä kirveelläkään hyvää realistista ääntä. Muistan kun about vuosi sitten taisi olla hifilehdessä jotku surraund kuulokkeet testissä niin sota elokuvaa katsoessa ääni oli kuulostanu lähinnä siltä että black hawki ois sinun pääsi SISÄLLÄ lennelly. Kuulokkeilla ei pysty ihmisen korvaa huojaamaan niin että helikopteri ääni kuulus pään yläpuolelta vaikka ois mitkä 120.50 surraund subbari bassotehoste kuulokkeet. voi tietenkin kuulostaa paremmalta kuin normi stereokuulokkeet ja jos pelit on suuniteltu niille kuulokkeille niin sehä on taas vielä eriasia, mutta voin sanoa että ei sitä oikeaa vähintää 5.1 ääntä niin helposti voiteta kuulokkeilla. ja kunhan otetaan sekin huomioo ettei mitää dolbysurraund ääniä tehdä vaan vähintää 5.1 ihan oikeat äänet. 😉

 10. Ihan ohi aiheen, mutta käyvätkö nää kommentit läpi jonkin ”tarkastuksen”? Omaani kirjoittaessa ei vielä ollut näkyvillä muita kuin Kepen, joten tuli tuo sama barbershoppi nyt tähänki ketjuun usealta henkilöltä

 11. Ainakin Logitech G35 7.1 -surround-kuulokkeista minulla on huonoja kokemuksia. Vaikka siinä on ne mainostetut lukuisat kaiutinelementit per korva, ainoa mitä kuulee on omituinen huonekaikuefekti joka saa äänen ”tilavammaksi” (ikään kuin kuuntelisi huoneessa kaikuvia kaiuttimia kuulokkeiden sijaan) mutta 3D-suuntavaikutelma on olematon. Ainakin Far Cry 2 kuulostaa selkeämmästi kolmiulotteisemmalta stereona kuin virtuaali 7.1:nä pelattuna. Ja G35:n bassontoisto on todella onneton.

  Kai se on niin että satasella ei vaan saa kunnon surround-kuulokkeita. Tuo ylempänä mainittu HeaDSPeaker vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta tsydeemiltä.

 12. Omistan kyllä Sennheiserin HD595-kuulokkeet ja olen kuunnellut nuita virtual barbereita sun muita. Siis kyllähän stereokuulokkeilla pystyy sen verran ”tilavaikutelmaa” luomaan, että pystyy päättelemään tuleeko ääni vasemmalta vai oikealta. Mutta enpä ole koskaan stereokuulokkeista kuullut sellaista ääntä jonka voi varmasti sanoa tulevan esim. takavasemmalta eikä etuvasemmalta, tai suoraan edestä eikä suoraan takaa. Siihen edestä/takaa -vaikutelmaan tarvitaan aina joku visuaalinen tai muuten tiedustettu vinkki. Esim. siinä virtual barberissa kaikki olettaa että se parturi on selän takana ja siksi myös kuulostaa siltä, kuin se olisi siellä.

 13. @Kepe

  Sinulla ei taida olla 5.1 äänilähdettä, eikä dekooderia.

  Esim. Omilla Astro a40-pelikuulokkeilla pystyn silmät kiinni sanomaan tuleeko ääni edestä, takaa vai mistä vaan.

 14. Eikö ketään muuta kiinnosta, että pystyyköhän näitä kuulokkeita käyttämään muun kuin pleikkarin kanssa? Vaikkapa nyt läppärin kanssa. Audionatsit vaan kinastelee virtuaalipippelin… eiku siis kuulokkeidensa ja oman kuuloaistinsa ylivoimaisuudesta… 😉

 15. Tuo virtual barbershop ei ole kovin hyvin verrattavissa tavalliseen elokuvan tai pelin äänimailmaan. Sehän on äänitetty kahdella mikrofonilla jotka ovat korvien etäisyydellä toisistaan. Loistava teknologiademo se kuitenkin on. Ehkä joskus elokuvista tehdään erikseen kuulokeversiot 🙂

 16. Jotenkin vaikea kuvitella, että kuulokkeilla voisi saada realistisen äänimaailman 7.1:nä..? Toisaalta jos hinta pysyy (reilusti) alle satasen voisivat olla kokeilemisen ja hankinna arvoisia.

 17. Jaa-a, pojat sanovat ettei normaaleilla kuulokkeilla voi sanoa mistä se ääni tulee. Mm. virtuaaliparturit EI perustu mihinkään olettamiseen, vaan yksinkertaisesti siihen, että yksi korva kuulee kaiken monona, kaksi korvaa 3d:nä.

  Vai miten selitätte sen, että cryistä pelatessani kuulin helikopterin hyvin tarkasti yläpuolellani, vaikka kyseistä kopteria en ollut vielä kertaakaan nähnyt. Myös luotien tulosuunnat kuulee suoraan edestä, ylähäältä, takaa, alhaalta oikealta ja vasemmalta, ja kaikkialta noiden välistä. Auttaa kummasti vihollisten löytämisessä.

  Vika taitaa olla aivoissa, jos ei pysty käsittelemään 2.0 kuulokkeista tulevaa 3d ääntä 3d:nä.

  Ja tuohon hifilehden juttuun: Elokuvaa tuskin oli nauhoitettu kuulokkeille tarkoitetulla formaatilla. Normaalissa formaatissa tallennettuna molemmista kanavista yhtäaikaa tuleva ääni todellakin kuulostaa tulevan suoraan pään sisältä.

 18. Itsellä on Beyerdynamicin vanhat DT-931 ja kyllä tilantuntu on uskomaton. Kuulee ääniä ihan edestä ja sivuilta, tai ainakin siltä se tuntuu.. 🙂

Kommenttien lisääminen on estetty.