Vaikka kotikäyttöön tarkoitettujen tulostimien tulostusjälki on vuosien varrella parantunut huomattavasti, tulostuskulujen samalla pudotessa kohtuulliselle tasolle, niin perusonseptiltaan tulostimet eivät kuitenkaan ole vuosien varrella juurikaan päivittyneet. Tavallisesti tulostimen toiminta perustuu siis edelleen siihen, että printteri liitetään tietokoneeseen kaapelilla ja sitten laitetaan sivuja tulostumaan.

Tietokonevalmistaja HP pyrkii uudella Premium e-All-in-One monitoimilaitteellaan selvästi irti tulostimen ominaisuuksia perinteisesti rajaavista määritelmistä, tuoden tulostimeensa mukaan printtereissä harvoin nähtyjä ominaisuuksia, kuten suuren kosketusnäytön, etätulostusmahdollisuuden, sekä useita verkkoon perustuvia tulostusominaisuuksia jotka eivät edellytä lainkaan erillistä tietokonetta.

Laitteen ensivaikutelmia ja avainominaisuudet

Tulostimen silmiinpistävin ominaisuus on tämän etupuolella törröttävä suuri, 3,5 tuuman kosketusnäyttö. Värikäs kosketusnäyttö on selkeäkäyttöinen, ja tämä kieltämättä innostaa kokeilemaan tulostimen innovatiivisempia ominaisuuksia. Monitoimilaitteessa on myös sisäänrakennettu, verkkotulostuksen mahdollistava wlan, joka on kosketusnäytön kautta helppo liittää kodin tai toimiston langattomaan verkkoon.

Langattoman ominaisuuden konkreettisin etu on tietenkin se, että kun tulostin on kytketty verkkoon, voidaan kaikilla kodin tietokoneilla käyttää tulostinta suoraan, ilman tarvetta fyysisille kaapeloinneille. Tämän lisäksi HP on integroinut tulostimeen useita muita verkkoliitäntään perustuvia ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden käyttää tulostinta etäyhteyden ylitse mistä päin maailmaa tahansa, mahdollisuuden tulostaa verkosta löytyvää materiaalia, kuten karttoja, kalenterisivuja tai sudoku ristikkoja(!) ilman tarvetta erilliselle tietokoneelle. Tulostimella on myös mahdollista printata kuvia suoraan käyttäjän omasta, verkosta löytyvästä Snapfish -kuvagalleriasta.

Etätulostusmahdollisuus voisi olla hauska tapa lähettää ja jakaa valokuvatulosteita esimerkiksi kotiväen kanssa vaikkapa työmatkalta. Toisaalta on kuitenkin myönnettävä että luontevampi, ja ekologisempi tapa saattaisi olla lähettää kuva ensin sähköpostilla, josta kuvan vastaanottaja voi sitten halutessaan tehdä kuvasta tulosteen.

Oikeasti hyödyllinen verkkotulostukseen liittyvä ominaisuus on mahdollisuus tulostaa valokuvia suoraan käyttäjän omasta Snapfish -kuvagalleriasta. Snapfish on siis HP:n oma kuvagalleriapalvelu, jonne käyttäjät saavat vapaasti maksutta tallentaa niin paljon kuvia talteen kuin haluavat. Mikäli käyttäjällä siis on Snapfish-tili, ei näiden tulostamiseksi tarvitse tehdä muuta, kuin syöttää monitoimilaitteeseen omat käyttäjätiedot, jonka jälkeen laitteen kosketusnäytöltä on suora pääsy verkkogalleriaan tallennettujen Snapfish -kuvien tulostukseen.

Tulostimen ominaisuuksista löytyy valmiina joukko erilaisia applikaatioita eri asioiden tulostamiseen ilman tietokonetta. Applikaatioita on myös mahdollista asennella lisää tulostimen kosketusnäytön kautta selattavan applikaatio kaupan kautta.

Tulostaminen

Tulostin on varustettu kahdella erillisellä kuvakelkalla, joista toiselle sopivat esimerkiksi kymppikuvien kokoiset valokuvapaperit, ja toiselle tavalliset A4-kokoiset liuskat. Tulostimesta löytyy jopa viisi eri värikasettia, joista neljää käytetään tavallisiin tulosteisiin, ja viides pitää sisällään valokuvatulostamiseen tarvittavat värit.

Tavalliset väri -ja mustavalkotulosteet työntyvät ulos printteristä kiitettävällä vauhdilla, eikä useammankaan kymmen sivun tulostaminen kestä montaa minuuttia. Erityisesti plussaa tulostin saa automaattisesta kaksipuoleisesta tulostuksesta, joka luonnollisesti säästää tulostukseen kuluvan paperin määrää.


Alkuperäinen digikuva ja tulostetun kuvan skannaus allekkain (kliikka nähdäksesi suuremman version)

Valokuvatulosteet ovat allekirjoittaneen kokemuksen perusteella jopa hämmästyttävän korkealaatuisia. Oheisessa kuvassa on asetettu malliksi kaksi kuvaa allekkain, joista toinen on alkuperäinen digikuva, ja toinen valokuvaksi tulostettu vedos, joka on sitten skannattu uudestaan digitaaliseen muotoon. Vedos on printattu tulostimen oletusasetuksilla ilman mitään profiilien säätöä tai vastaavaa. Laatu ei siis varmasti jää kakkoseksi keskihintaisille valokuvatilauspalveluille. HP lisäksi myös lupaa, että valokuvatulosteiden värit säilyvät muuttumattomina useamman sukupolven ylitse. Tavallisten värikuvien sekä tekstin tulostuslaadussa ei myöskään ole mitään huomautettavaa.

Sen lisäksi että kuvia voidaan tulostaa etätulostuksen yli, Snapfish-galleriasta, tai tietokoneelta, on tulosteita mahdollista tehdä sisäänrakennetun lukijan kautta myös suoraan muistikortilta.

Skanneri ja kopiointiominaisuus

Kuten monitoimilaitteilla tavallisesti, myös tällä HP:n laitteella onnistuu kuvien skannaaminen sekä kopioiminen. Skannaamisen voi tehdä PC:n kautta, tai sitten suoraan muistikortinlukijaan tökätylle muistikortille. Kuvien kopioiminen onnistuu tavalliseen tapaan värillisenä sekä mustavalkoisena. Skannausten tai kopioiden laadussa ei ole mitään huomautettavaa, ja suuren kosketusnäytön ansiosta ominaisuuksia on helppo käyttää.

Yhteenveto

HP:n Photosmart tulostin on kieltämättä laadukkaan oloinen kokonaisuus. Tulostimella printatut valokuvavedokset ovat erittäin korkealaatuisia, eikä tulosteiden laadussa ole muutenkaan huomautettavaa. Lisäksi sisäänrakennettu Wlan mahdollistaa tulostimen helpon jakamisen kotiverkossa kodin kaikkien tietokoneiden kesken. Myös kaksipuoleinen tulostus on ehdoton plussa.

Annamme HP:lle myös tunnustusta ennakkoluulottomasta lähestymistavasta verkkotulostukseen liittyen. Mikäli esimerkiksi käytät jo valmiiksi HP:n Snapfish -kuvapalvelua, on vedosten tulostaminen verkkogallerioista erittäin kätevä ominaisuus. Sen sijaan on myönnettävä että netin ylitse tapahtuvan etätulostamisen tarjoamat konkreettiset hyödyt jäivät vielä meiltä oivaltamatta.

Tulostimen plussat ja miinukset menevät seuraavasti
+Sisäänrakennettu wlan ja verkkotulostinominaisuus
+Erittäin laadukas valokuvatulostus
+Automaattinen kaksipuoleinen tulostus
+Helppokäyttöinen ja selkeä kosketusnäyttö

-Mustetulostimille tyypillisen korkeat tulostuskustannukset
-Ulokkeiden vuoksi tulostin vaatii kohtalaisen suuren tilan työpöydältä

Kokonaisarvosanaksi tulostin saa 4 / 5

KILPAILU! Hilavitkutin.com ja HP järjestävät yhdessä kilpailun, jossa on pääpalkintona upo-uusi, tässä esitelty HP Photosmart Premium e-All-in-One monitoimitulostin. Osallistu kilpailuun tämän linkin kautta!

Edellinen artikkeliHilavitkutin.com testaa: 3. Sukupolven Amazon Kindle ekirjalukija
Seuraava artikkeliTee-se-itse liekinheitinhansikkaat heille, joiden itsesuojeluvaisto on heikko