Siinä se on. Muita ohjaimia ei tarvita.

Vaikka Hilavitkuttimen porukka on viime kuukaudet ollut hieman tavallista hiljaisempi pelikonsolien tapahtumakenttään liittyen, ovat loppuvuoden uutuusohjaimet Xbox Kinect, ja Playstation Move ehdottomasti testaamisen arvoisia kapineita! Vimeksi Hilavitkuttimeen toimituksen testattavaksi on saatu Microsoft Kinect -ohjain, ja tässä testivaikutelmia kyseisestä uutuudesta!

Ensivaikutelma

Ensivaikutelmalta pakkauksesta löytyvästä lisälaitteesta ei tuo mieleen ohjainta lainkaan. Laite ei nimittäin vaadi television päälle (tai alle) asetettavan sensorilaitteen lisäksi mitään konkreettista ohjainta pelaajan käteen. Sen sijaan että pelejä ohjattaisiin erillisellä käsissä pideltävällä ohjainlaitteella, Kinect tunnistaa ruudun edessä liikkuvan pelaajan ohjausliikkeet sensorin sisäänrakennettujen kahden kameran, stereomikrofonin, sekä infrapunasensorin avulla. Yhdistettynä Microsoftin kehittämään Kinect -ohjelmistoon ohjain pystyy tunnistamaan yhtä aikaisesti kahden eri pelaajan sijainnin pelin edessä ja molempien pelaajien liikkeet jopa 20 eri nivelkohdasta. Kasvojentunnistuksen avulla ohjain tunnistaa lisäksi yhtäaikaisesti jopa 8 eri pelaajan hahmot. Ohjaimen puheentunnistus-ominaisuus saadaan euroopassa käyttöön ensi vuoden puolella, jolloin pelejä n mahdollista ohjailla myös puheella. Microsoftin käyttämä mainoslause ”You are the controller” todellakin siis pitää paikkansa.

Käyttöönotto

Mikrosoftin tuotekehitysosastola ollaan selvästi panostettu Kinectin helppokäyttöisyyteen. Ohjain täytyy vain liittää ohjeiden mukaan Xboxin takaa löytyvään USB-liitäntään (etupanelin USB-liitännät eivät toimi), ja tyrkätä mukana toimitettu Kinect adventures DVD laitteeseen sisään. Tämän jälkeen pelaajan ei tarvitse tehdä muuta, kuin seurata ruudulle ilmestyviä helppoja ohjeita. Kaiken kaikkiaan ohjaimen kalibrointiin kului aikaa noi 5 minuuttia, eikä ohjekirjoja tai apufoorumeita tarvittu.

Kinect Adventures pelit

Kinect -ohjaimen mukana toimitetaan peli nimeltään Kinect Adventures. Peli pitää sisällään viisi minipeliä, joiden avulla pelaaja tulee tutuksi ohjaimen käytön kanssa. Pelejä on kaikkia mahdollista pelata joko yksin-, tai kaksinpelinä, ja toinen pelaaja voi tulla peliin mukaan missä vaiheessa tahansa.

Levykkeeltä löytyvät pelit lyhyesti esiteltynä:


Rallyball pelissä pelaajan pyrkii käsillään ja jaloillaan takomaan palloja ilmaan, tavoitteenaan rikkoa kuilun perällä olevia bokseja.


20 000 Leaks pelissä ollaan sukelluskellossa, jossa lasin takana kärkkyvät kalat yrittävän parhaansa mukaan pistää lasia säpäleiksi. Pelaajat pyrkivät paikkaamaan tilannettä asettamalla kädet ja jalat vuotojen päälle nopeasti tukkeeksi.


River Rush pelissä lasketaan alas putousta, keräten matkan varrella pisteisiin oikeuttavia mitaleja. Lauttaa voidaan ohjailla liikkumalla sivuttain ja hyppimällä ilmaan. River Rush oli Hilavitkuttimen testiryhmän mielestä Adventures -peleistä kaikkein mukaansa tempaavin.


Reflex Ridge pelissä lasketellaan vuoristorataa alas eräänlaisen resiinan selässä eteen tulevia esteitä vauhdilla väistellen.


Viimeinen peleistä on nimeltään Space Pop, ja tässä pelaajat poksauttelevat painottomassa tilassa leijuvia saippuakuplia käsillään sekä jaloillaan.

Edellisten pelien lisäksi levykkeeltä löytyy pienimuotoisia demoja, joissa pelaaja voi kokeilla vaikkapa kuinka omat liikkeet muuttuvat television ruudulla tukevan majavan liikkeiksi.

Pelattavuus

Sen lisäksi, että Kinect ohjaimen käyttöön otto on jopa yllättävän helppoa, pääsee myös tämän kanssa pelaamiseen yllättävän helposti sinuiksi. Peliohjain on jopa hämmästyttävän tarkka, sillä tämä tunnistaa käsien liikkeet yhtä lailla pelaajan edessä ja takana, kuin sivuillakin. Ohjaimen liiketunnistus siis todellakin toimii!

Pienen asunnon omistajille varoituksen sana, että Kinect vaatii television äärestä varsin suuren tilan. Kaksin pelatessa vastaanottimen eteen vaaditaan vähintään 3 metriä syvyyttä ja 2 metriä leveyttä. Pieni pelivarakaan edellisen lisäksi ei ole pahitteeksi, sillä pelaaminen saattaa varsinkin pienempien pelaajien kanssa yltyä varsin railakkaaksi.

Kinect -ohjaimen kanssa pelaaminen voi myös olla oikeasti hengästyttävää puuhaa, joten heikommassa hapessa olevan ohjaimen hankkijan on syytä varautua kunnon kohenemiseen pelaamisen myötä.

Yhteenveto

Muutaman päivän testailun jälkeen Kinect-ohjaimesta on sanottava että en ole innostunut uusista pelilaitteista näin paljoa sitten Nintendo Wii -ohjaimen esittelyn jälkeen! Vaikka teknologian toimivuus paperilla hieman epäilytti, niin perusteellisen testailun jälkeen olen kyllä myyty.

Hintaa Kinect -ohjaimella on yhdessä Adventures -pelin kanssa karvan verran alle 150 euroa. Vaikka hinta saattaa tuntua äkkiseltään suolaiselta, niin rahalle saa kuitenkin vastineeksi vakuuttavaa uutta teknologiaa. Toisaalta myös jos ohjainta vertaa esimerkiksi kahden tavallisen langattoman Xbox 360 ohjaimen hintaan, ei tämä enää tunnu niin tähtitieteelliseltä. Mikäli et vielä omista Xbox 360 konsilia, niin ohjaimen saa yhdessä konsolin kanssa tällä hetkellä noin 330 euron hintaan. Mukana toimitetusta Adventures-pelistä riittää myös hupia hyväksi aikaa, joten muita Kinect -pelejä ei alkuun välttämättä tarvita.

Kinect-ohjaimen ensivaikutelma on siis erittäin positiivinen. Adventures -pelin koluamisen jälkeen jään erityisesti odottamaan ohjaimeen perustuvia kamppailupelejä, tai esimerkiksi Tomb Raider -tyylisiä seikkailupelejä.

Arvosanaksi Kinect saa Hilavitkuttimelta täydet 5/5 ja ohjaimen mukana toimitettu Kinect Adventures 3,5/5

Edellinen artikkeliJedin oppikirja tarjoaa elämänfilosofiaa sci-fi -elokuvansa vakavasti ottavalle
Seuraava artikkeliDroidflake on paperilumihiutale Tähtien sodan droideilla