Sain jokusen viikkoa sitten testattavakseni Aiptekin jo jonkin aikaa markkinoilla olleen kolmiulotteista kuvaa tallentavan taskukokoisen videokameran. Laite kuvaa tätä videokuvaa 720p-tarkkuudella kahden pienen kameran avustamana. Laitteen näyttö myös toistaa kuvan kolmiulotteisena, jollaisena sitä voi tarkkailla myös ilman laseja, joka herätti luonnollisesti lisäkiinnostusta testattavaa laitetta kohtaan. Laitetta esitellään seuraavalla videolla:

Ensi-ihmettelyn jälkeen päätin videokuvaajan roolissa testata laitetta jonkin uudenlaisen ”jutun” löytämiseen kolmiulotteisen tallentamisen kautta. Olen pitänyt laitetta mukanani melko paljon ja aina välillä yrittänyt tallentaa jotain, joka näyttäisi ”hyvältä” kolmiulotteisesti tallennettuna. Uskon oikeasti että myös taiteen alalla kolmiulotteiselle kuvalle löydetään lähiaikoina varsin käytännönläheistä hyötyä. Itse tietysti haluaisin olla tässä ensimmäisessä aallossa mukana.

Aluksi tuli tietysti mieleen samat kliseet, joita nähtiin ensimmäisissä kolmiulotteisissa elokuvissa. Olen kävelly käytävillä ja kierrellyt esineitä, joissa on ulokkeita. Laitetta kohti on heitelty popkorneja ja sillä on kuvattu ulos autonikkunasta, kun menopeli on ollut liikkeessä. Kuten arvata saattaa ja elokuvista on havaittu, tämä lähestymistapa tarjoaa vain ohuen lisän kuvalliseen ilmaisuun, joka ei riitä kiinnostamaan alkukohtausta pidemmälle.

Ajatuksena onkin toteuttaa jokin aivan tavallinen video, jonka toteuttaisin normaalisti tavallisella videokameralla kolmiulotteisena siten että tämä ulottuvuus kuvassa ei vaikuta toteutusprosessiin, vaan se laskettakoon ainoastaan uudeksi keinoksi ”lisäilmaista” liikkuvaa kuvaa. Lisäksi jokin tapahtuma olisi mielenkiintoista dokumentoida kolmiulotteisella videokuvalla. Siis selkeästi tällaisen kameran käyttäminen ilmaisun tehostamiseen ei voi helposti olla lähtökohtana teokselle. Mutta ulottovuuksia se tuo. Siis yhden lisää tallenteeseen.

Tekniset tiedot:

– HD kamera 1280*720 3D:nä tai 2D:nä
– 5Mpix still kamera 3D tai 2D kuviin
– Kaksi linssiä ja kaksi kuvasensoria.
– Kuvien ja videoiden katselumahdollisuus suoraan laitteen 2,4″ 3D LCD näytöltä – LASEJA EI TARVITA
– Sis. rak. ohjelmisto 3D Youtube lataamiseen ja tiedostojen muuttamiseen siten, että niitä voidaan katsoa miltä tahansa monitorilta 3D lasien avulla (mukana paketissa).
– Liukuva USB -liitin tietokoneeseen liittämiseen ja lataamiseen.
– Sis. rak. stereo -mikrofoni ja kaiutin
– Ladattava Li-Ion akku (noin 1,5 tuntia tallennusta)

Paketti sisältää: Kamera, akku, HDMI kaapeli, USB jatkokaapeli, manuaali (myös suomeksi), 3D lasit, hihna.

Aiptek 3D i2 kamera löytyy myynnistä esimerkiksi Superkauppa.fi verkkokaupasta

Edellinen artikkeliGoogle Nexus S ja Android 2.3 Gingerbread julkistettu!
Seuraava artikkeliMonikosketusnäyttö ja työpöytä

3 KOMMENTIT

 1. Koittakaapas, kuulkaas sellasita, että kuvaatte ensin vireopätkän yhdellä kameralla ja sitten pistätte sen pyörimään kameran/ tv:n ruudulle. Sitten kuvaatte sitä toisella kameralla niin, että pidätte nuita laseja kameran linssien edessä, niin että 3d -kamera näkee 3d-kuvan.

  Teidän pitäisi silloin saada joko kuusi- tahi yhdeksänulotteisia kuvia. En ole aivan varma matikasta.

  Ongelmia, Hra Jyrki?
  =3

 2. Youtubesta katselin pari kameralla kuvattua videota ja näyttihän se ihan hyvältä. 3D:n nykyinen ongelma on nuo lasit. Ne tummentavat kuvaa melkoisesti (Avatarissa kuvaa oli onneksi ylivalotetu reilusti, joka hieman kompensoi tilanetta) ja näin silmälaseja käyttävänä täytyy todeta, ettei kaksien lasien käyttö ole kovin mukavaa.

  Nykyiset lasittomat 3D-ruudut eivät ilmeisesti pidä siitä, että katsoja saattaa välillä liikahtaa sentin suuntaan taikka toiseen, jolloin kuva menee mössöksi.

  3D-lasit vahvuuksilla suoraan optikolta?

 3. Periaatteessa piilolasit auttaisivat, muttei niilläkän kovin mukava ole tihrustaa pitkiä aikoja. (Mahtaisikohan niitä saada punavihervärjättyinä… Tai nestekidesulkimella. :p )

  Olisikohan hirveän vaikeaa tehdä suljinlasit vaihdettavilla vahvuuksilla… Semmonen härdelli millä ne näön testaavat.

Kommenttien lisääminen on estetty.