Nokia N8 esitelty – älypuhelinten huippua vai junan vessa?

Nokia on Applen iPhonen julkistamisen jälkeen rämpinyt suossa. Vaikka yhtiön edullisemmat puhelimat myyvät edelleen hyvin, niin kalliimpien älypuhelinten markkinoilla Nokia on eksyksissä. Nokian matkapuhelin on edelleen kiistattoman hyvä valinta toimivaa, hintaansa nähden monipuolista älypuhelinta hakevalle, mutta trenditietoiset, parasta mahdollista käyttäjäkokemusta hakevat kuluttajat ovat armotta siirtymässä kilpailevien merkkien tukijoiksi. Jos operaattorikytkyllä varustettu iPhone ei kiinnosta parasta hakevaa kuluttajaa, niin seuraava valinta on todennäköisesti Android-käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin tai esimerkiksi Samsung.

Nokian pelastusta ollaan odotettu Yhtiön myöhemmin tänä vuona markkinoille tuomasta Symbian 3 käyttöjärjestelmästä. Ensimmäinen uudella käyttöjärjestelmällä varustettu, Nokian uudeksi huippumalliksi kaavailtu puhelin nimeltään N8 esiteltiin tänään. Uutuuspuhelin on kuin onkin varustettu varsin kiitettävillä ominaisuuksilla, mutta rehellisesti sanottuna laitteesta ei löydy yhtään sellaista ominaisuutta, joiden avulla tämä erottuisi selvästi edukseen muista, markkinoilla jo pitkään olleista älypuhelinmalleista. Edes uutuuspuhelimen Symbian 3 käyttöliittymä ei Nokian esittelyvideoiden perusteella vaikuta kovinkaan suurelta parannukselta käyttöjärjestelmän nykyisiin versioihin verrattuna, joten Applen tavoittaminen tälläkin saralla jäänee haaveeksi.

Kun uutuuspuhelimen ulkonäkökin on kauniisti sanottuna ”tavanomainen”, herää mielessä väkisinkin ajatus, että onko Nokian laitteiden värittömyys (värillisiä kuoria lukuun ottamatta) tietoinen valinta? Pyrkiikö Nokia tahallaan olemaan matkapuhelinten Toyota, jonka ihmiset ostavat hyvällä hinta-laatusuhteella toivoen laitteelleen pitkää ja huoltovapaata ikää? Onko Nokian puhelimen tarkoitus olla kuin junan vessa, eli laite joka uskollisesti ajaa tehtävänsä, mutta ei yritäkään olla mitään erikoista tai prameaa? Tämä alkaa ainakin Nokiaan uskovien keskuudessa pian varmasti tuntumaan paljon miellyttävämmältä ajatukselta kuin se, että Nokia on yksinkertaisesti edelleen jämähtänyt liian syvälle insinöörilähtöiseen suunnittelumaailmaan, jossa 12 megapikselin kamera tuntuu puhelimessa tärkeämmältä ominaisuudelta, kuin hyvä design.

Uutuuspuhelin on tulossa myyntiin Heinä-Elokuussa ja tämän veroton tukkuhinta on 370 euroa.

Puhelimen tekniset tiedot ovat:

 • Taajuudet: WCDMA 850/900/1700/1900/2100 ja GSM/EDGE 850/900/1800/1900
 • OS: Symbian^3
 • Mitat: 113.5 x 59.12 x 12.9 mm
 • Paino: 135g
 • Näyttö: 3.5″ (640 x 360 pikseliä)
 • Kapasitiivinen multi-touch kosketusnäyttö
 • Massamuisti: 16GB + micro SD korttipaikka (max 32 Gb)
 • 135MB käyttömuistia
 • Videotuki: H.264, MPEG-4, VC-1, H.263, Real Video 10, ON2 VP6, Flash video
 • Musiikkiominaisuudet: FM radio, FM lähetin, MP3-soitin.
 • Tuetut musiikkiformaatit: MP3,AAC,eAAC, eAAC+,WMA,AMR-WB
 • Kamera: 12 megapikseliä, xenon salama
 • HD-videokuvaus 720p
 • HDMI videolähtö
 • WLAN IEEE802.11 b/g/n
 • Bluetooth 3.0
 • Paikannus: GPS, A-GPS, WLAN ja Cell-ID
 • Micro-USB 2.0 liitäntä lataukseen ja tiedonsiirtoon
 • 3,5mm liitäntä kuulokkeille ja videolähdölle
 • Värivaihtoehdot: Dark Grey, Silver White, Green, Blue, Orange
 • Käyttöajat: Puhe: 12/5 h 50min, Valmiusaika: 390/400 h, Musiikin toisto 50 h, Videon toisto: 7 h
 • n

  {democracy:244}

  Lisää tietoa puhelimesta löytyy Nokian omalta saitilta