Voisi sanoa näin maallikkonakin että kun iPadit myydään USAssa käsistä, niin muidenkin tietokonevalmistajien kannattaisi vakavasti ottaa huomioon tämä uusi markkinarako, jota ei vielä muualla maailmassa ole täytetty. Engadget on saanut jostain haltuunsa kuvan, jossa näyttäisi olevan Dellin kaksi tablet-konetta. Streak-nimellä kulkevat laitteet ovat 7- ja 10-tuumaiset mitä ilmeisimmin toiminnaltaan hieman Applen tablettia vastaavia.

Huhut kertovat että pienempi näistä saapuisi kauppoihin 2010 loppupuolella ja suurempi 2011 alussa. Dell on ollut yhteydessä Engadgetiin näiden laitteiden uutisoinnin jälkeen ja ilmoittaa hieman harmaasti että ”Dell kehittää ja testaa jatkuvasti uusia laitteita, jotka hyödyntävät kannettavuutta. Emme ole ilmoittaneet uusista tuotteista emmekä kommentoi arveluja, huhuja tai ei-julkistettuja tuotteita.”

Mutta näinhän se toimii, että laitetaan hieman konseptikuvaa liikkeelle ja katsotaan reaktiot, jonka jälkeen kielletään kaikki, mutta jätetään kuitenkin asia avoimeksi. Olisihan tuollainen kiva tuossa sohvannurkalla, ja veikkaisin että muutaman vuoden kuluttua melko monessa kodissa Suomessakin selaillaan webbiä tabletista, vai mitä luulette?

Lähde: www.engadget.com (via dvice.com)

Edellinen artikkeliBring TIM!, kun aika on rahaa.
Seuraava artikkeliLCD ’Write Your Own Message’ Card on kortti joka tekee analogiasta bittejä mukamas

7 KOMMENTIT

 1. Kuinkahan helposti tällaisesta saisi tehtyä ns. talon yleiskaukosäätimen? Eli voisi ohjailla telkkareita ja muita medialaitteita. Lisäksi vaikka talon ja piha-alueiden valaistusta, ilmastointia, lämmitystä ym. Ja vaikka ovikellon soidessa voisi näyttöltä nähdä videokuvaa oven edustalta.=)

 2. reppu: Mikrobitissä oli nyt keväällä juttu ubuntu mediaserver virityksestä jota etähallittiin miniläppärillä. Siis jos ubuntu asentuu, niin toimii kaukosäätimenä. Ja tokihan älyasumiseen liittyviä hallintasovelluksia tulee jokaiselta valmistajalta kunhan laitteet yleistyvät.

 3. ”Kuinkahan helposti tällaisesta saisi tehtyä ns. talon yleiskaukosäätimen?”

  Miksi pitäisi tehdä, kun maailma on pulollaan näitä kosketunäytöllisiä kaukosäätimiä, jolla voi ohjata kuvaamisia kohteita. Kalliita nuo tosin ovat, eikä suomessa pahemmin myydä.

 4. earra: No tämä toimisi samalla myös normaalina tietokoneena. Mieluummin korvaisin tällaisella ne kaukosäätimet. Mutta kalliita tosiaan ovat ja ei ainakaan toistaiseksi oikein saa suomesta. Mutta tulevat varmasti jossain vaiheessa myyntiin myös suomeen ja hinnatkin varmasti tippuvat jossain vaiheessa (ei välttämättä aplella). Ja voisit vaikka pistää linkin johonkin tällaiseen kaukosäätimeen mistä puhuit.

 5. reppu:
  Tuollainen talo tietenkin vaatisi, että vaihtaisit kaikki sähkönkatkaisijat kauko-ohjattaviin versioihin. Asiaan sen enempää perehtymättömänä veikkaisin että talon koosta riippuen edes tästä et tule selviämään kolminumeroisella summalla – markkinat kyseisille vilahitkuttimille ovat nimittäin aika rajatut ja sähkömieskin työstään laskuttaa. Isosta talosta tuskin saat edes kymppitonnilla katettua kaikkia pistorasioita.

  Televisiot sun muut kaukosäätimelliset härpäkkeet puolestaan tarvitsevat kunnolla toimiakseen välikappaleen, joka tulkitsisi monitoimikaukosäätimesi lähiverkon kautta tulevat käskyt ja lähettäisi ne eteenpäin viihde-elektroniikkakaukosäätimien mukaisessa IR-muodossa. Näiden vehkeiden saatavuudesta minulla ei myöskään ole mitään tietoa, mutta luulisi että näitäkin olisi jo jonkinlaisessa sarjatuotannossa. Jos on, hinta on kolminumeroinen – jos ei, niin nelinumeroinen.

  Ilmastointia, lämmitystä ja kaikkea muuta, joka tarvitsee ohjaamiseensa jotain muuta kuin sähkön katkaisua tai sähkömagneettisia signaaleja, on vielä vaikeampi ohjailla. Jos et ole hillitön virittelijä tai elektroniikan ammattilainen, tarvitset näihin laitteisiin erikoistilatut ohjausmekanismit. Jos tämän homman haluat hoitaa kunnolla, veikkaisin että pääset halvemmalla uusimalla kyseiset laitteet kodistasi ja vaihtamalla ne sellaisiin, joissa on sisäänrakennettu kauko-ohjausominaisuus. Kuluttajalle suunnatuissa ratkaisuissa tämä ominaisuus saattaa löytyä kaikkein kalleimmista malleista, mutta voi myös olla, että joidenkin laitteiden kohdalla joutuisit sotkemaan itsesi taas tilaustyöhön tai yritysratkaisuihin. Eli erityisen kallista hupia tämä viimeinen kohta.

  Kuvaamaasi taloa kutsutaan älykodiksi, ja sen rakentaminen on kallista. Se, millä laitteella kotiasi ohjaat on täysin yhdentekevää. Vaikka tilaisit tilaustyönä tehdyn hallintaohjelmiston kotiisi, se ei tule maksamaan merkittävää osaa siitä rahamäärästä, jonka joudut käyttämään sähköisten ohjauslaitteistojen hankintaan ja asennustyöhön. Kätevin vehje ohjaamiseen olisi kyllä mielestäni kosketusnäytöllisen puhelimen ”home screenillä” oleva widget-tyylinen käyttöliittymä, sillä sellainen kulkee kätevästi aina taskussa. Tablet jää sohvannurkkaan, jos lähtee toiseen huoneeseen.

  Oletan kysymyksesi perusteella, että et olisi itse kykeneväinen älykotisi rakentamiseen. Siispä vastaus kysymykseesi kuuluu: Erittäin helposti, googleta firma joka hoitaa tämän vaikean homman puolestasi. Koska sinulla tuskin on kodissasi sähköistä ohjausjärjestelmää ja kunnollista rajapintaa sen ohjaamiseen, varaa kuitenkin rahaa muutama kymppitonni, ennen kuin alat googletusvaivaa näkemään. Jos kodistasi löytyy yllämainitsemani asiat, voit suunnata teknillisen korkeakoulun tai yliopiston IT-osastolle ja kysellä muutaman vuoden opiskelleilta kuka heistä tuntisi sen alustan, jolle kauko-ohjauskäyttöliittymäsi haluat. Sieltä varmasti löydät oman koodaajaorjan nälkäpalkalla 🙂

  Mutta lohdutukseksesi voin sanoa, että tuon ovikellokameran voi rakentaa lähes ilmaiseksi aika vähillä tietotekniikkataidoilla. Etsit vain jostain vanhan web-kameran ja vaikka 10 vuotta vanhan muinais-PCn, josta teet videon streamaus-serverin. Tähän riittää ohjelmistoksi ihan pelkkä mediasoitin, VLC media player. Ja kaukosäätimellä toimivat laitteet saa tietenkin toimimaan myös ostamalla kosketusnäytöllisen yleiskaukosäätimen, maksanee jotain 100 euron kieppeillä.

 6. Minulla oli kosketusnäytöllinen fujitsu-siemens miniläppäri (tosin 12″ näytöllä) jo vuosia sitten. Näppäimistö voitti silti käytettävyydellään kosketuspinnan ylivoimaisesti.

Kommenttien lisääminen on estetty.