Muutamissa sänkykaupoissa olen nähnyt ”pika-analyysejä” siitä, miten nukut ja mikä menee vikaan. Seuraavaksi sinulle tyrkytetään juuri se oikea niskatyyny, jolla saa unta vaikka kivenheiton päässä lentokentästä. Tanitan kehittämä Sleep Scan tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden tutkia nukkumistaan itse ja sitä myötä panostaa sänkyostoksiin omien analyysien perusteella.

Sleep Scan on eräänlainen matto, joka asetetaan muiden petivaatteiden alle. Matossa oleva sensori tallentaa pulssin, hengitystahdin ja ruumiin liikkeet. Laitteen toiminta perustuu sen sisällä hyllyvään veteen, jonka väreily tallennetaan. Erilaisten pulssien perusteella saadaan monenlaisia tietoja nukkujasta. Tiedot tallentuvat laitteeseen kytketylle SD-muistikortille, josta ne voi siirtää tietokoneelle. Tämän jälkeen käyttäjä voi tarkastella nukkumistilastojaan mukana tulevan ohjelman välityksellä ja saada käsiinsä mm. erilaisia kuvaajia unestaan. Sleep Scanin omistaja saa tietää esimerkiksi mahdollisten ”heräämisten” määrän unen aikana ja kuinka kauan nukkui. Kyseisten tietojen avulla ohjelmisto laskee käyttäjälleen ”unipisteet”.

Laite on suunniteltu käytettäväksi erilaisissa terveydenhoitolaitoksissa ja hotelleissa, mutta se taipuu yhtä hyvin myös kotikäyttöön, mikäli taskusta löytyy ylimääräiset n.300 euroa. Yritys pyrkii myymään 10000 ”unimattoa” ensimmäisen vuotensa aikana. Vielä emme pysty tallentamaan uniamme, mutta Sleep Scanin avulla saa ainakin tietää osan yöllisistä tapahtumista. Ties vaikka joskus tulevaisuudessa ala-asteen välitunnilla kisattaisiin siitä, kellä on kovimmat ”unipisteet”.

Lähde

Edellinen artikkeliJäänmurtaja Sampo on melkoinen peli!
Seuraava artikkeliMatorannekkeella saat matosi mukaan joka paikkaan! Tyylikkäästi!