Uusia energianlähteitä etsitään jatkuvasti vanhojen polttoaineiden lähestyessä loppuaan. Monissa vaihtoehdoissa on myös haittapuolensa, mutta lähes vuosikymmenen kehityksen alla ollut Bloom Box pyrkii luomaan tuottamansa energian mahdollisimman puhtaasti ja tehokkaasti.
[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/A6DLyruTqHI” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]


Yksi K.R. Sridharin suunnittelema energialaatikko pystyy kehittäjänsä mukaan tuottamaan tarpeeksi virtaa keskiverrolle eurooppalaiskodille. Kahdella laitteella tyydytetään jo amerikkalaisperheenkin vaatimukset. Sridhar on aiemmin suunnitellut NASA:lle samankaltaisia laitteita ja uskoo täten Bloom Boxin mahdollisuuksiin. Itse toiminta perustuu polttoainekennoon, joka kerää ympäristöstä happea ja tarvitsemaansa polttoainetta. Näiden alkutuotteiden avulla kennossa tapahtuu kemiallisia reaktioita, jotka tuottavat sähköenergiaa. Laite ei siis tarvitse toimiakseen ulkoisia energianlähteitä, polttamista tai kompostointia.

Bloom Boxin energiakennot luodaan hiekasta. Siitä ”leivotaan” neliöitä, jotka muutetaan keramiikaksi. Nämä keraamiset palaset taas päällystetään suunnittelijan kehittämillä ”musteilla” ja kasataan päällekkäin. Yksi levy riittää yhden hehkulampun virtalähteeksi ja mitä korkeammaksi pino muuttuu sitä suuremman määrän energiaa se tuottaa. Jokaisen polttoainelevyn väliin tulee lisäksi metallinen levy. Kaikki energialaatikon osaset on pyritty valitsemaan tarpeeksi yksinkertaisista raaka-aineista, jotta niiden tuottaminen olisi kyllin halpaa.

Bloom Boxin on tarkoitus syrjäyttää sähköverkko tarjoamalla jokaiselle kuluttajalle mahdollisuuden omistaa oma pieni voimalaitos. Näin ikään se kuitenkin myös tarvitsee jonkinlaista polttoainetta toimiakseen. K.R. Sridharin mukaan laite voi toimia maa- tai biokaasuilla sekä aurinkoenergialla. Tällä hetkellä härveleitä on käytössä mm. eBaylla, joka väittää 5 biokaasulla surraavan laatikon säästäneen 9 kuukauden aikana jopa n. 70000 euroa energiakuluissa. Täten ne ovat siis tehokkaampia kuin yhtiön 3000 aurinkopaneelia ja niiden hyötysuhde on huomattavasti parempi kuin saman määrän kaasua käyttäneen nykyisen voimalaitoksen.

Kuluttajille Bloom Boxille suunnitellaan n.2000 euron hintalappua nykyisen satojen tuhansien sijaan. Oma voimalaitos takapihalla kuulostaa aika kaukaa haetulta, mutta energiavarojen huvetessa ja sähkön tarpeen kasvaessa siitä voi tulla pakollinen hankinta jokaiseen kotiin. Sen, mikä energiantuottamiskeino vie voiton vai pulpahtaako jostain esiin lisää uusia haastajia, näemme vain kuluttamalla lisää sähköä.

Lähde

Edellinen artikkeliLamppu seisoo johtonsa varassa
Seuraava artikkeliMaailman arvokkain sarjakuva myytiin miljoonalla dollarilla

22 KOMMENTIT

 1. Huoh… eiköhän ne puhtaat loputtomat ilmaiset energiat ole löydetty jo vuonna keppi ja tikku. Mutta kun se ei tuota voittoa isoille korporaatioille, joten eihän semmoista saa kertoa. Tai valmistaa. Hyi

 2. Erittäin hienoa, että tällainen on keksitty! Jos viellä oikeesti pitää paikkansa nuo kaikki tossa, niin on pakkohankinta. 😛

 3. Ihan hieno keksintö on kyllä täytyy myöntää! 😀 Ja tuolla kuluttajahinnalla kuullostaa vielä paremmalle! :O

 4. Mistä tää suomentaja näitä tekstejään oikein repii??

  ”Itse toiminta perustuu polttoainekennoon, joka kerää ympäristöstä happea ja tarvitsemaansa polttoainetta.”

  Ei todellakaan kerää tarvitsemaansa polttoainetta ympäristöstä..

 5. minusta ainakin 2000e on halpa siihen nähden, että ne on 10 vuotta tuota väsännyt. ja maalämpöjärjestelmäkin maksaa jonkun 5-10 tonttua, eikä sillä saa kun lämmityksen. helkkari, pelkkä kunnan viemäriverkkoon liittyminen maksaa 5000e. ja jos tuolla vehkeellä säästä parissa vuodessa sen 2000e sähkölaskuissa niin ei se mikään paha sijoitus todellakaan ole. (ps. pöpsö taitaa kyl olla oikeessa) mut kyllä tämä silti rupes kiinostaan

 6. hmmm… mitähän toi oikein meinaa kun ylempänä sanotaan että kerää tarvitsemansa polttoaineen ympäröivästä ilmasta, eikä tarvitse ulkosoia voimanlähteitä?. Sitten myöhemmin kumminkin lukee että tarvitsee kumminkin jonkinlaista polttoainetta????

  Saattaa tietysti olla että jäi jokin pienenpieni avainsana huomaamatta :S

 7. Olisi hyvä jos edes jollain tasolla kerrottaisiin miten laite toimii. Juttu oli nyt aivan nollan arvoinen.

 8. ”Olisi hyvä jos edes jollain tasolla kerrottaisiin miten laite toimii. Juttu oli nyt aivan nollan arvoinen.”

  Katso video, vai eikö englanti suju?

 9. ^
  Öö, siinä videossa ei mainittu laitteen toiminnasta yhtään mitään.

  ”Laite ei siis tarvitse toimiakseen ulkoisia energianlähteitä, polttamista tai kompostointia.”

  ”Näin ikään se kuitenkin myös tarvitsee jonkinlaista polttoainetta toimiakseen. K.R. Sridharin mukaan laite voi toimia maa- tai biokaasuilla sekä aurinkoenergialla.”

  Tuossa on tosiaan jonkinlainen ristiriita nähtävissä.

 10. Ja kuinkahan paljon tarvitaan sähköenergiaa tuon hiekan käsittelyssä … yleensä näiden valmistaminen syö valmiin tuotteen hyödyn … : ) … mutta toivotaan, että ikiliikkuja keksittäisiin.

  Sitten kun tuo saadaan kuntoon, niin alkaa vouhotus hapen loppumisesta ja tuon käytölle laitetaan ”happivero” … ; )

 11. Vertailun vuoksi esim. maakaasun polttaminen tuottaa ~60% siitä hiilidioksidi-määrästä jota vastaavan energiamäärän saavuttamiseksi tarvittavan määrän kivihiiltä polttaminen tuottaa.

  Ps. pakko postata kahdessa osassa kun edit aika kului umpeen.

 12. Pienen mittakaavan ja hyvän hyötysuhteen sähköntuotantolaitoksen tekeminen ei ole mikään yksinkertainen asia. Tuossa vehkeessä ehdoton etu on se, että lämpötilaa ei (ilmeisesti) tarvitse nostaa normaalien polttoliekkien lukemiin. Siksi sähköntuotanto on tehokkaampaa.

  Tuo näyttää myös naurettavan simppeliltä ja halvalta perusrakenteeltaan. Saas nähdä miten etenee.

  Luulen että perinteiset energiayhtiöt tulevat myllyttämään ja vastustamaan tällaista laitetta aika jykevästi, jos se pyrkii yleistymään. Nyt siihen tyyliin haukutaan noita lämpöpumppuja sähköyhtiöiden lehdissä. 🙂

  Olikohan se Pohjolan voiman edustaja joka sanoi taannoin ydinvoiman herätyskokouksessa, että ”suora sähkölämmitys on maaseudun kaukolämpö”. PVO:lle suoran sähkölämmityksen surkea hyötysuhde on tietysti etu, koska sähköä menee paljon.

 13. Ilmeisesti laitteen onkin tarkoitus maksimoida polttoaineen hyöty päästöjen minimoimisen sijaan.

 14. Mistähän taas ajattelitte saada metaanit pihallenne? Ajattelitteko, että energiayhtiöt muuttuisivat kaasuyhtiöiksi, jotka alkaisivat vetää sähköjohtojen ja kaukolämpöputkien tilalta kaasuputkia koko suomeen? Ja miten tässä sitten säästetäisin, suomessahan polttoaineverotus on aivan järjetöntä 😀

  Itse en ainakaan haluaisi kaasuputkea pihalleni saati voimalaitosta, eikös vaan ole yksinkertaisesti paljon helpompaa, että kotitaulouksien energia tuotetaan CHP:n (yhdistetyn lämmön- ja sähköntuotannon) avulla 😀

  Sitten Tommi B:lle mitä hyötyä on ilmalämpöpumpusta kovilla pakkasilla, jolloin energiakulutus on suurinta, alle -20 °C ilmoilla COP noin 1. Toki ilp voi viilentää kesällä asuntoasi, joten silloinkin energiankulutus kasvaa? Mielestni hyöty on hyvin pieni huomioiden hankinta-, asennus- ja huoltokulut sekä ilmastohuuhaan kannalta lämmönsiirtonesteen ilmastovaikutuksetkin ovat todella suuria 🙂

 15. Henkilökohtainen Biokaasuvoimala 🙂 Eikun talteenottopuolta kehittämään …

 16. jepa: Tarkista FMI.FI:stä asuinpaikkakuntasi vuoden keskilämpötila ja mieti lämmitystarvetta sen pohjalta. Yleisesti Suomessa ei juuri tarvita jäähdytystä, vaan lämmitystä. Kuitenkin nuo -20°C lämpötilat ovat harvinaisia suurimmassa osassa maata. Mutta tosiaan, en sanonut erityisesti kannattavani ILMAlämpöpumppua. Jos asut pohjoisessa, niin järkevämpi vaihtoehto voisi olla paikasta riippuen maa- tai vesilämpöpumppu.

  ”Kaasuputkeksi” voi tosiaan riittää Maksan ehdottama viemäriputki jos sen päästä löytyy mädättämö. 🙂

  Kaiken kaikkiaan voi todeta, että toki happamella asenteella voi etsimällä löytää vikaa aivan kaikesta. Bloom Boxista huonoja puolia on kuitenkin aika hiton vaikeaa kaivaa, jos se todella toimii kuten näyttäisi.

 17. Unohtakaa jo ne hemmetin co2 päästöt. Ne ajat ovat olleet ja menneet, kun sillä luultiin vielä olevan merkitystä ilmaston lämpenemiseen. Vaikka suurin osa tuntuu vielä olevankin sillä kannalla että co2 päästöt aiheuttaa sen, niin faktat ovat jotain ihan muuta. Meidän tulisi nyt olla huolissaan ilmaston jähtymisestä, kun ei näytä tuo VR:nkään homma oikein pelittävän tämänkään talven ilmastolla. Aurinkoa tutkivat sanovat että ilmasto jatkaa jäähtymistää, kuten se on viimeiset vuodet jo tehnyt.

  Tuolaiset omat energianlähteet saisivat kyllä tulla muotiin, jotta päästään keinottelevista sähköyhtiöistä. Ne jotka ovat yhtään perillä tästä nykyisestä toiminnasta, niin tietävät että sähkön hinta on välillä jotain ihan älytöntä. En nyt puhu niistä hinnoista jotka näkyvät kuluttajalle, vaan niistä joilla sähköyhtiöt jne. keinottelevat. Ne toki vaikuttavat myös kuluttajahintoihin.
  Nykyisen homman tarkoitus co2 päästövouhotuksineen on nostaa energian hintoja. Ei siellä mitkään hyväntekijät ja rakkauden jakavat ole yhtöiden puikoissa, vaan ihan oikeat bisnemiehet.

 18. Ootpa meleko serlokki, millaisia kaasuja ajattelit bio- ja maakaasun olevan? 😀 Meinasitko että tuollasia aineita kuljetataan jossain viemäriputkessa, kerro toki missäpäin suomea tälläistä tapahtuu? Vai miksiköhän kaasuputki sanana oli ”lainattu”..?

  Aattelitko asua kaatopaikan vieressä vai millastahan mädättämöä olet vailla, että saisit tarvittavat tehot esim. omakotitalon tarpeisiin järkevällä hyötysuhteella? Julkinen ulkohuussi vai? 😀

  Ja sitten vielä tuosta 2k€ säästämisestä parissa vuodessa… saa tosiaankin olla paskasti rakennettu talo (~100 neliötä) jos sähköön ylipäätään menisi tuo summa parissa vuodessa!

  Kerrohan toki tuon laitteen hyvä puolet, odotan innolla nuita suomeen? 😀

 19. miten olisi esim maatiloille sikaloiden ja kanaloiden.. rinnalle.. ja tekisivät kyläsähköyhtiöitä kuten ovat nettiyhteyksiäkin tehneet. 😀
  ei valittaisi enään naapurit hajusta kun saisi edullista sähköä 🙂

 20. Höpsis tontut !

  Tuollainen polttokennovoimala on pyörinyt Vaasassa asuntomessualueella jo pitkään Wärtsilän toteuttamana.
  Sen teho on 20kW eli 10x bloombox.
  Polttoaineena suljetulta kaatopaikalta johdettu kaasu.

  Tämä mistään ympäristöstä mitään kerää, ihan vielä liian kallista perustekniikkaa edustava kaasuvoimalahan tämä.
  Näitä oli käytetty jo pitkään (keksitty jo 60-luvulla) jos olisi vain tarpeeksi halpa ja kestävä mitä ei vielä ole.

  Teitä jenkki taas vetää nenästä ja suomi poika sen maailman ekan kaupallisen polttokennovoimalan rakensi, sen kun meette Vaasaan katsomaan.

Kommenttien lisääminen on estetty.