Uusia energianlähteitä etsitään jatkuvasti vanhojen polttoaineiden lähestyessä loppuaan. Monissa vaihtoehdoissa on myös haittapuolensa, mutta lähes vuosikymmenen kehityksen alla ollut Bloom Box pyrkii luomaan tuottamansa energian mahdollisimman puhtaasti ja tehokkaasti.
[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/A6DLyruTqHI” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]


Yksi K.R. Sridharin suunnittelema energialaatikko pystyy kehittäjänsä mukaan tuottamaan tarpeeksi virtaa keskiverrolle eurooppalaiskodille. Kahdella laitteella tyydytetään jo amerikkalaisperheenkin vaatimukset. Sridhar on aiemmin suunnitellut NASA:lle samankaltaisia laitteita ja uskoo täten Bloom Boxin mahdollisuuksiin. Itse toiminta perustuu polttoainekennoon, joka kerää ympäristöstä happea ja tarvitsemaansa polttoainetta. Näiden alkutuotteiden avulla kennossa tapahtuu kemiallisia reaktioita, jotka tuottavat sähköenergiaa. Laite ei siis tarvitse toimiakseen ulkoisia energianlähteitä, polttamista tai kompostointia.

Bloom Boxin energiakennot luodaan hiekasta. Siitä ”leivotaan” neliöitä, jotka muutetaan keramiikaksi. Nämä keraamiset palaset taas päällystetään suunnittelijan kehittämillä ”musteilla” ja kasataan päällekkäin. Yksi levy riittää yhden hehkulampun virtalähteeksi ja mitä korkeammaksi pino muuttuu sitä suuremman määrän energiaa se tuottaa. Jokaisen polttoainelevyn väliin tulee lisäksi metallinen levy. Kaikki energialaatikon osaset on pyritty valitsemaan tarpeeksi yksinkertaisista raaka-aineista, jotta niiden tuottaminen olisi kyllin halpaa.

Bloom Boxin on tarkoitus syrjäyttää sähköverkko tarjoamalla jokaiselle kuluttajalle mahdollisuuden omistaa oma pieni voimalaitos. Näin ikään se kuitenkin myös tarvitsee jonkinlaista polttoainetta toimiakseen. K.R. Sridharin mukaan laite voi toimia maa- tai biokaasuilla sekä aurinkoenergialla. Tällä hetkellä härveleitä on käytössä mm. eBaylla, joka väittää 5 biokaasulla surraavan laatikon säästäneen 9 kuukauden aikana jopa n. 70000 euroa energiakuluissa. Täten ne ovat siis tehokkaampia kuin yhtiön 3000 aurinkopaneelia ja niiden hyötysuhde on huomattavasti parempi kuin saman määrän kaasua käyttäneen nykyisen voimalaitoksen.

Kuluttajille Bloom Boxille suunnitellaan n.2000 euron hintalappua nykyisen satojen tuhansien sijaan. Oma voimalaitos takapihalla kuulostaa aika kaukaa haetulta, mutta energiavarojen huvetessa ja sähkön tarpeen kasvaessa siitä voi tulla pakollinen hankinta jokaiseen kotiin. Sen, mikä energiantuottamiskeino vie voiton vai pulpahtaako jostain esiin lisää uusia haastajia, näemme vain kuluttamalla lisää sähköä.

Lähde

Edellinen artikkeliLamppu seisoo johtonsa varassa
Seuraava artikkeliMaailman arvokkain sarjakuva myytiin miljoonalla dollarilla