Yksi 90-luvulla ihmetystä kansallisissa piireissä aiheuttaneista aiheista oli, miksi Finlandia vodka myi maailmalla huonommin, kuin Absolut, vaikka makutesteissä Suomalaisten tuottama viina löi länsinaapuriemme tisleen tavallisesti 6-0. Asiaa koitettiin korjata muotoilemalla pulloa uudelleen pariinkin otteeseen ja aina van vetoamalla markkinoinnissa uudelleen ”tunturipurojen raikkauteen”. Valitettavasti totuus, että suomalainen kansallisromantiikka ei oikein pure muuta kuin suomalaisiin itseensä, paljastui vodkamerkin taustajoukoille liian myöhään. Alkuvoima, rujous ja äärimmäisyydet kyllä vetoavat suomalaisissa ulkomaalaisiin, mutta ei mikään Runeberg, Mannerheim tai Sibelius. Maailmalta valitettavasti kuitenkin löytyy aina parempia runoilijoita, säveltäjiä ja sotasankareita. Ruotsalaisten Absolut sen sijaan osasi luoda vodkalleen ajan hengen mukaisen, trendikkään imagon, jossa pullon muoto tuotiin osaksi tuttuja muotoja, ympäristöjä ja ilmiöita. Vielä kun kampanjoiden suunnittelijoiksi uskallettiin palkata maailman luokan taiteilijoita, sekä nousevia tähtiä, jaksoivat kampanjat herättää massojen kiinnostuksen yhä uudelleen.

Vaikka vodkamaista puhuttaessa Japani ei välttämättä heti ensimmäisen tule mieleen, niin muissa asioissa Japania ollaan kyllä helposti vertaamassa Suomeen. Itsemurhatilastot, ahkeruus ja vaatimattomuus varmasti tulevat monelle mieleen kummastakin kansasta. Entä sitten kuinka ”Aasian suomalaiset”, eli Japanilaiset markkinoivat vodkaansa? No tietenkin yhdistämällä brändiin samuraimyytin.  Pullo on sen verran hieno että tämä helposti kyllä lähtisi Japanin visiitiltä tuliaisina mukaan. Vielä kun vodkaa saataisiin markkinoimaan vaikkapa Uma Thurman keltaisissa verkkareissa, niin suosio on taattu!

Ehkäpä tämä juttu meni hieman päättömäksi pohdinnaksi, mutta menköön. Ehkäpä ajatukset yhden neuvoa-antavan avulla tästä kirkastuvat. Perjantai kuitenkin ja kaikki.

Pullon kuva kaapattu osoitteesta uniquedaily.com

Edellinen artikkeliAnna Ter Haar: Cinderella’s Chair on Tuhkimon palli
Seuraava artikkeliBertone: Alfa Romeo Pandion Concept on läpinäkyvä, osittain