Auringon energiaa on jo jonkin aikaa kerätty talteen erilaisilla kennoilla. Näitä ”vihreän energian” levyjä näkee kiinnitettynä katoille ja jopa matkapuhelimiin. Kiinassa sijaitsevalle Donghuan yliopistolle sekä yhteistyötä tehneelle Max Planck instituutiolle Saksassa tämä ei kuitenkaan riittänyt.

Kyseisten laitosten tutkijat ovat kehittäneet aurinkokennoa, joka ihon alle asennettuna pystyisi keräämään auringon energiaa ja tuottamaan käyttövoimaa vaikkapa erilaisille nanoboteille. Teknologia perustuu harvinaisiin nanofosforeihin, jotka pystyvät absorboimaan 980 nanometrin laservaloa. Kyseinen valon tiedetään tunkeutuvan ihoon muutamien senttien syvyydelle. Vastaanottaessaan tätä aallonpituusalueen säteilyä fosforit aiheuttavat luminesenssi-ilmiön ja vapauttavat näin näkyvää valoa. Tätä syntyvää valoa taas hyödyntävät ihon alla olevat pienen pienet aurinkokennot, jotka tuottavat sähköenergiaa. Tällä hetkellä suurin mahdollinen energiantuotto on n. 0.47mW luokkaa. Ihon allakin sähköntuoton pitäisi säilyä parhaimmillaan 0.3mW tienoilla, joka riittää hyvin erilaisten biolaitteiden energianlähteeksi.

Mikäli kehitys jatkuu tähän malliin, eivät erilaiset nanobotit ole enää niin kaukaista tulevaisuutta. Toiselta kannalta lähestyttäessä voi pohtia, mikä mahtaa olla pimeyden vaikutus, jos tärkeitä ihmistoimintoja aletaan muuttaa auringosta riippuvaisiksi?

Lähde

Edellinen artikkeliYamaha Wild Star ja Messerschmitt ME109 yhdistyvät tässä hienossa menopelissä
Seuraava artikkeliEtäisyydet maapallolla ovat pieniä – ajallisesti