transparentius

Itse olen tuore kuski liikenteessä sillä sain kortin vasta jouluaatonaattona. Vaikka monet vielä hieman ongelmalliset liikennetilanteet tulevat helpottumaan taitojeni kehittymisen myötä, ei yksikään kuski tule niin taitavaksi, että alkaisi näkemään suurten ajoneuvojen lävitse.

Taajamassa suuret ajoneuvot hankaloittavat kohtaavan liikenteen, liikennemerkkien ja valo-opasteiden havainnointia ja taajaman ulkopuolella pitkiä matkoja ajaessa isoa hitaammin kulkevaa ajoneuvoa on usein vaikea lähteä ohittamaan, kun ei näe esteettömästi onko kaista vapaa tarpeeksi pitkälle.

Nimensä luultavasti Harry Pottereiden taikoihin perustavassa Art Lebedevin Transparentius-konseptissa rekka-auton etuosaan asetetaan kamera, joka siirtää kuvaa rekan takaosaan näytöille, jotta takana ajavat näkevät mitä rekan edessä tapahtuu. Mikäli tämä saataisiin yleiseen käyttöön, parantaisi se varmasti liikenneturvallisuutta huomattavasti.

Ongelmakohdiksi saattaisivat muodostua kameroiden huono erottelukyky pimeässä ja kameran ja näyttöjen likaantuminen. Liikantumiseen auttava tekijä tosin voisi olla esimerkiksi tuulilasinpyyhkijöiden tapainen systeemi, joka poistaisi näytöille ja kameran eteen kertyneen lian.

(Engadgetin kautta)

Edellinen artikkeliWipEout Pulse – PS2 hilavitkuttimena
Seuraava artikkeliDynamiitti olikin makkaraa, ryöstäjä jäi kiinni

19 KOMMENTIT

 1. Infrapunatunnistin olisi ehkä parempi. Tunnistin tunnistaisi lämpimän kohteen rekan edessä ja sivuilla. Punainen valo rekan perässä syttyisi sen merkiksi että nyt ei sovi ohittaa. Vihreällä voisit omalla vastuulla yrittää ohitusta.

 2. IR kuulostaa yksinkertaisemmalta ja toimivammalta konseptilta – tämähän on vain koneistettu versio vilkkua käyttävästä kuskista, joka kertoo takana jonottaville että voi mennä.

  Tiestöä ja tienkäyttäjiä parantamalla saavutettaisiin tietysti parhaat tulokset, mutta tätä utopiaa tuskin tullaan näkemään.

 3. Nämä näytöt olisi kyllä talviaikaan melko turhat. Ainakin jos on lunta. Talviaikaan rekan takana ajaneet ovat varmaan huomanneet, ettei niitä rekan takaovia juurikaan näy sen alati kasvavan lumikerroksen alta. Muuten kyllä mielenkiintoisen oloinen ratkaisu. Inftapuna tosiaan olisi kyllä helpompi ratkaisu. Ja todennäköisesti toimivampi. Suomessa (ainakin toistaiseksi) paljon ajavien tukkirekkojen taakse tällaisia näyttöjä olisi jo vähän hankalampi asetella.

 4. tai sitten voisi jättää kokonaan ohittamatta, jos on tuollainen mutka kuin kuvassa :/

 5. Ajoneuvoissa takana saa olla vain punaista näyttävää valoa joten lain mukaan tuollainen olisi laiton. Takana ajavan ajoneuvon ajovalojen valaisu tekisi mahdottomaksi näytön tarkkailun. Johtuen kameran puutteellisesta herkkyydestä ja siitä että kameran asennuspaikka on kiinteä jäisi kuva pahasti vajaaksi, jutun kuvassa kuva ei ole todellinen vaan sitä on kuvankäsittelyohjelmalla voimakkaasti paranneltu. Kuraantuminen olisi suuri ongelma näyttöjen lukemisessa, tuollainen rekan perä kerää huomattavan määrän likaa itseensä. Ja kakkein suurin este noiden näyttöjen toimimattomuudelle on etteivät kontit joita rekkojen mukana kuljetellaan ole rekkaan kuuluvia vaan kontti on maailman merillä kulkeva pakkaus, se näyttö ei kestäisi olosuhteita joissa kontti joutuu olemaan laivojen kansilla ja konttien siirtojen yhteydessä se vahingoittuisi varmuudella.

 6. Jättinäytöt ovat liian kalliita ja hauraita; wlan/bluetooth yhteydelliset nettikamerat rekan keulaan ja halukkaat nörtit voivat seurata liikennettä läppärinsä ruudulta.

 7. Yhdyn edelliseen, kellä yksityisyrittäjällä on tollaisiin näyttöihin varaa, kun muutenkin kilpailu on niin kovaa että ylimäärästä ei juuri tule. Jos ohituspaikka tuntuu huonolta, ei ohita vaan joko ajaa sitä 85km/h sen rekan perässä tai odottaa ohituskaistaa.

  Lisäksi valtaosa liikenteessä olevista rekoista on kapellilla* varustettuja, joihin kaikkiin tuollaisen asentaminen tuskin onnistuu ilman että kuormatilan tilavuus kärsii, purkaminen vaikeutuu ja kustannukset kasvaa. Lisäksi noissa peräovissa ovat nuo lukot joiden mekaniikka ei todellakaan mahdollista noiden näyttöjen asentamista.

  Tuo edellämainittu infrapunajärjestelmä voisi toimia, kunhan valo on kunnolla erillään perä- ja jarruvaloista. Valo voisi vaikka vilkkua, ei kuitenkaan häiritsevästi.

  *Kapelli= ”pressurekan” päällirakenne
  ( http://www.kaupe.fi/fi/vaihdokit/PUI-42.jpg )

 8. Tuo LyhjeHylkeen idea voisi olla hyvinkin toimiva ratkaisu. Navigaattoreihin vain ohjelma joka tunnistaa edellä ajavan rekka-auton kameran ja antaa mahdollisuuden vaihtaa navigointiruutu väliaikaisesti kamerakuvaksi.

 9. Valitettavasti nykyisin on liikaa urpoja liikenteessä kun pitää keksiä pyörä uudestaan. Hommahan menee näin jos edelläsi on osaava rekkamies tai nainen. Rekka näyttää vilkkua silloin kun vastaan ei tule autoja ja on turvallista ohittaa. Olipa vaikeaa, valitettavasti nykyisin useat noviisirekkakuskit ei tuota tee ja osa autoilijoista ei vaan ymmärrä. Turha siis keksiä pyörää uudestaan vaan sosiaalinen autoilu kunniaan!

 10. Tuolliset infrapunat ja vilkuttamiset eivät auta taajamassa ja poista sitä tosiseikkaa, että tuollainen rekka peittää aika hyvin näkyvyyttä. Tuollainen kamerasysteemi, jossa näyttö olisikin auton sisällä eikä edessä kulkevan rekan perässä, voisi olla ihan okei, mutta kyllä tuommoisen näytön ihan samalla tavalla voisi puhtaana pitää kuin tuulilasin. Kun tähän lisätään se, että näyttöjen hinnat ovat tulossa alas niin reippaasti, että jo lähitulevaisuudessa huoneet saatetaan tapetoida oled-näytöin, ei tuommoisiin hintaseikkoihin kannata puuttua, vaan enemmänkin juuri käytännön seikkoihin. Kun teknologia tulee olemaan niin halpaa, että huoneenkin voisi näytöllä päällystää, ei olisi ongelma eikä mikään peittää jokaisen kontin takaosaa näytöllä.

 11. Jos näytöllä pyörisi aikuisviihdettä, ohitukset jäisivät historiaan ja liikenneturvallisuus paranisi entisestään.

 12. Epput: Miksi taajamassa pitäisi ohi päästäkkään? Kyllä rekat yli 50 kulkee.

 13. Zesar: En puhunut ohittamisesta mitään, ainoastaan näkyvyyden peittämisestä. Liikennevalot ja -merkit anyone?

 14. nii ja sit rysäyttää rekan perään ku ei tajua et näyttö näyttää kuvaa eikä se tie ookkaan tyhjä edessä 😀

 15. Njuu pojat, mistä me hommataan sellaset näytöt jotka kestää päivittäistä tärähtelyä ja kolahtelua ties mihin kohteisiin. Käytännössä konsepti on mahdoton toteuttaa järkevästi.
  Kyllähän tuo näyttö olisi kelvottoman hankala pitää talvisin puhtaana sillä teitä suolataan ja kura lentää. Ajatus sinänsä hyvä mutta toteutus ei noin tulisi toimimaan.

 16. Miksi ne liikennevalot välttämättä pitäisi nähdä? Eiköhän normaalisti kuski tajua valojen vaihtuneen kun edessä oleva auto kiihdyttää.

Kommenttien lisääminen on estetty.