38

Joulukuusella on pitkät perinteet. Historioitsija Friedrich Amelung väitti 1885, että Virossa joulukuusta olisi koristeltu jo 1400-luvulla. Tätä väitettä on hankala todistaa, mutta se on tiedossa että Suomeen joulukuusi rantautui 1800-luvulla. Se yleistyi ensin säätyläiskodeissa ja 1870- ja 1880-luvuilla joulupuu yleistyi myös talonpoikain keskuudessa. Joulupuun koristeluun on käytetty vuosikymmenten saatossa mm. olkikoristeita, paperiketjuja, piparkakkuja ja kaikkea muuta, mitä vain on ollut käsillä.

Nykyisin moni koristelee joulukuusensa teollisesti valmistetuilla koristeilla ja näin aaton kunniaksi on aika vierailla eräässä joulukoristeita valmistavassa tehtaassa.

5

Joulumieltä ympäri vuoden tihkuvat ukrainalaiset miehet ja naiset työskentelevät yllä näkyvässä tehtaassa kuin Korvatunturilla konsanaan tehden mm. joulukuusen koristeita ja muita jouluisia lasiesineitä pääosin käsityönä. Pääosa tuotteista päätyy vientiin mm. Saksaan, Belgiaan, Hollatiin, Ranskaan, Englantiin ja Yhdysvaltoihin.

4

Kaikki alkaa yksinkertaisesta lasiputkesta, jonka työntekijät ensin kuumentavat ja sen jälkeen muovaavat siitä palloja puhaltamalla lasin sisälle ilmaa. Puhallettavan ilman määrällä säädetään pallon halkaisija ja koska työ tehdään käsin, niin jokainen pallo on hieman erilainen kuin muut. Kun koriste on saatu haluttuun muotoon, on vuorossa esineen maalaus. Esineet kastetaan maaliin ja laitetaan liukuhihnalle kulkemaan läpi uunin, jolloin maali kuivuu ja tarttuu tiukasti lasipintaan.

20

Esineiden saatua pohjavärin on aika koristella pallot hieman tarkemmin. Maalarit maalaavat pallon pintaan halutun kuvion väri kerrallaan ja lisäävät pintaan tarvittaessa vielä mm. kimaletta.

26

28

Joulukoriste on jo melko pitkälle saanut lopullisen muotonsa ja ne tarvitsevat vielä kannan, josta ne voidaan joulupuuhun ripustaa. Ylimääräinen lasi leikataan pois ja tilalle liimataan muovinen ripustuslenkki. Näin syntyy joulukoristeet pienessä Ukrainalaisessa pajassa lähellä Kiovaa. Tehdas on perustettu 1949 ja työtavat ovat pysyneet pääosin samana niistä päivistä lähtien.

Hyvää joulua allekirjoittaneelta Hilavitkuttimen lukijoille!

Lähteet: tov_tob.livejournal.com, Wikipedia

Edellinen artikkeliDigitaalivideokamera 8-kertaisella optisella zoomilla on erikoisennäköinen
Seuraava artikkeliBanksy kommentoi ilmaston lämpenemistä

4 KOMMENTIT

  1. Olisiko edes hienoja jos noihin jätettäisiin nuo lasiset hännät ja lanka kiinnitettäisiin niiden yläpäähän?!

  2. Meillä kävi joulupukki ja lähti koristeineen ja kuusineen ulos. En tiedä mitä siinä melskassa tapahtui mutta joulupukki hörisi että ei itsellään ole kuusta eikä koristeita niin tokihan me joulupukkia sitten autoimme. Niin sitten joulupukki tuli iloisemmalle mielelle ja toivotteli hyvät joulut. Sen jälkeen kävimme kiinni joulupöytään ja eiköhän siellä sitten tontut kolkuttanut ovea. Tokihan me heidät päästettiin sisään mutta arvatkaas mitä, siinä meni joulupöydän antimet tonttujen mukana ja hekin toivottelivat hyvää joulua. Kohta tuli kauppias joka tuli kaupittelemaan pika joulupöydän antimia ja joulu kuusta ja koristeita.

    Sitä joskus ihmettelee kuinka rahajärjestelmässä asiat toimivat parhaiten.

  3. käsityötä.. ja kallista. noita te ette kaupasta osta. te ostatte kiinalaista koneen tekemää anttilasta.

  4. Mitä tuo yksi trolli huutelee aina ’rahajärjestelmästä’?
    Varmaan kertoo myös mikä olisi sitten parempi vaihtoehto kuin rahajärjestelmä? Ei taida sellaista paikkaa ollakaan tällä pallolla, ettei olisi jokin raha käytössä.
    Ottaa suorastaan päähän moinen huutelu.

Kommenttien lisääminen on estetty.