AVATAR_POSTER

Moni suuri elokuvien ystävä on varmasti joskus nähnyt kohtuullisesti vaivaa, että pääsisi katsomaan kohutun uutuuselokuvan teatterissa heti ensimmäisten joukossa. Ajoittain nämä innokkaan elokuvalippujen jonottajat ovat tempauksineen jopa ylittäneet uutiskynnyksen. Näin tapahtui esimerkiksi kun lippuja uuteen Tähtien sotaan jonottaneet, jediasuihin pukeutuneet fanit leiriytyivät Tennispalatsin ulkopuolelle päiväkausiksi odottamaan lipunmyynnin alkua. Elokuvateatterit ovat ilmiöstä tavallisesti tietenkin mielissään, sillä  sen lisäksi että tällaiset tempaukset keräävät usein runsasti julkisuutta, niin nämä intohimoiset leffafanit ovat myöskin niitä asiakkaita, jotka myös jaksavat hehkuttaa elokuvaa kaverelleen ja sana elokuvista kiirii.

Mediassa ennakkoon runsaasti kohutun, jopa mullistavaksi hehkutetun elokuvan nimeltään Avatar oli määrä saada tänään ensi iltansa useassa Euroopan maassa.  Elokuvan tuottanut studio oli myös tehnyt kaikkensa, ettei elokuva vaan mitenkään pääsisi piraattien levitykseen ennen virallista ensi-iltaa. Elokuvaa pyörittävät digitaaliset projektorit oli jopa varustettu ajan perusteella aktivoituvilla, elokuvakohtaisen avaimen vaativalla lukoilla, jota ilman elokuvaa olis mahdotonta saada näkymään. Leffaa varten lippujaan jonottaneet James Cameron fanit voisivat siis olla varmoja että pääsisivät näkemään elokuvan takuulla ensimmäisten joukossa ja lippujen eteen nähty vaiva tulisi kannattamaan!

Vaan kuinkas sitten kävikään – Ainakin suurimmassa osassa Saksan elokuvateattereisa, jossa Avatar -ensi illan oli määrä olla tänään kahdeksalta illalla, elokuvaa varten toimitetut digitaaliset avaimet eivät toimineet lainkaan. Tuloksena lippunsa ajoissa hankkineet fanit ohjattiin teattereista tylysti ulos, ja kehotettiin yrittämään toisena päivänä uudelleen. Jotta elokuvan PR-moka olisi täydellinen, niin ainakin esimerkiksi Berliinin Sony Centerissä, joka kuuluu yksiin kaupungin paraatiteattereista,  pettyneitä faneja jaksettiin kyykyttää vielä senkin jälkeen kun elokuvan peruuntuminen oli varmistunut. Hyvitykseksi elokuvan peruuntumisesta tarjottiin ainoastaan lipun hinta, poislukien tämän käsittelymaksu, sekä erikseen myytyjen 3D-lasien hinta. Ei puhettakaan että uskolisia faneja olisi leppyytelty esimerkiksi ilmaisella elokuvalipulla tai muulla hyvityksellä pilalle menneestä illasta.

Vieläkö joku jaksaa ihmetellä, miksi ihmiset lataavat elokuvansa yhä useammin netistä?

n

{democracy:224}
Edellinen artikkeliThe Copenhagen wheel – jarrutusenergiaa kiekosta
Seuraava artikkeliEpäilyttävät MacBookit ammutaan Israelin rajalla

23 KOMMENTIT

 1. ”Vieläkö joku jaksaa ihmetellä, miksi ihmiset lataavat elokuvansa yhä useammin netistä?”

  Aika rohkea kysymys, kun ottaa huomioon ettei näin ole koskaan ennen käynyt, tule käymään enää, eikä varsinkaan käy sinulle. Tietysti piratismia voi puolustella monella tapaa – vaikka tottahan toki sinä tarkoitit näitä laillisia nettilatauksia.

  Niin ja kyllä vaikka kotona olisi kotiteatteri ja kunnon videotykki niin kunnon 3D -laitteistoa vielä harvemmalta löytyy.

 2. ^- Mistä näitä legittardeja oikein riittää? ”Piratismi on väärin, koska se on laitonta ja näyttelijät ja artistit kuolevat nälkään.” Piraatit käyttävät enemmän rahaa elokuviin ja musiikkiin kuin ei-piraatit => piratismi lisää myyntiä. Kun soppaan lisätään sellainen tosiseikka, että ainoat mahdolliset tehokkaat tavat taistella piratismia vastaan ovat etenkin kuluttajasuojan, mutta ennen kaikkea ihmisoikeuksien vastaisia, niin ei tarvitse kahdesti miettiä mitä nykyisestä tekijänoikeuslainsäädönnöstä olla mieltä.

  Se mihin nykyään mennään tekijänoikeuksien nimissä on niin törkeää, että koko levyteollisuuden voisi vaikka antaa kaatua moisen takia. Mutta ei hätää, voimme pitää molemmat: ihmisoikeudet ja luovan alan ammattilaiset. Ja mikä parasta, yhdessä ne voivat molemmat paremmin.

  Kuten kysyin: mistä näitä legittardeja riittää?

  Erkille kiitokset keskustelunavauksesta.

 3. Ollo ilmeisesti ei tiedä mitään DRM:stä viime vuosilta? Tämä fiasko kertoo jälleen siitä että piratismin vastustamisen nimissä ajetut toimet päätyvät lähes järjestäen vahingoittamaan (ainoastaan) niitä jotka yrittävät nähdä laillisen version.

  Erinäiset kopiosuojaukset eivät ole vaikuttaneet laittomaan levitykseen mitenkään mutta ovat merkittävästi hankaloittaneet laillisesti hankittujen tuotteiden käyttöä, siitä nytkin puhutaan.

 4. ”Piraatit käyttävät enemmän rahaa elokuviin”

  Ja tämä argumenttihan on edelleen yhtä toimiva kuin ”Voin varastaa välillä alkoholia, koska käytän siihen muutenkin enemmän rahaa kuin muut”

 5. AAoK: Tuo rahankäyttö vain kertoo siitä ettei ”piratismi” kysymys ole niin mustavalkoinen kuin viihdejätit yrittävät väittää eikä mahdollisista tappioista vieläkään oikeasti tiedetä.

  Fyysisiä tuotteita ei muuten edelleenkään kannata verrata aineettomiin…

 6. Laittasivat suoraan DVD:lle eivätkä vatvoisi sitä tuhatta vuotta jossakin elokuvateatterissa. Hemmetin rahajärjestelmä kun pilaa kaikki asiat aina.

 7. Kopiointi ei ole sama asia kuin fyysinen varkaus, aineeton omaisuus vaatii omat pelisääntönsä koska digitaalisen tiedon perusominaisuuksiin kuuluu vaivaton kopioiden teko.

  DRM on usein digitaalisen tiedon sotkemista epästandardinmukaiseksi. Tämä on aiheuttanut ja aiheuttaa jatkossakin yhteensopivuusongelmia erityisesti tuotteiden laillisille ostajille. Avatarin lisäksi esim. ostettu sanakirja ei toiminut viralliselta DVD:ltään, piti palauttaa koko setti.

  http://questioncopyright.org/minute_memes/copying_is_not_theft

 8. Linkkaamasi juttuhan päinvastoin näyttäisi siltä että piratismi lisää myyntiä. Kukaan ei ole väittänyt että piratismi lisäisi laillisten kopioiden osuutta kaikista kopioista (sellainen väite olisi absurdi). Laillisten osuuden tuijottaminen on perusteetonta ja sitä tuntuvat tekevän ne, jotka virheellisesti kuvittelevat että jokainen piraattikopio on pois myynnistä.

  (1) Piratismi lisää tuotteen näkyvyyttä runsaasti ja sitä kautta näkyy positiivisesti myös myynnissä, vaikka osa jättäisikin tuotteen ostamatta, kun sen saa ilmaiseksikin.

  (2) Piraatit ovat keskimäärin aktiivisempia viihteen kuluttajia kuin muut, jopa siinä määrin että piratisoinnistaan huolimatta käyttävät kuitenkin ostamiseenkin enemmän rahaa kuin ei-piraatit.

  Kumpikin näistä argumenteista on ihan uskottavasti osoitettu todeksi. AppStoren kaltaisessa suljetussa järjestelmässä kohta 1 ei ole niin merkittävä kuin esim. PC:llä, mutta linkittämäsi jutun perusteella sillä on sielläkin vaikutuksensa (myynnin voimakas kasvu crackin julkaisun jälkeen, jos tulkitsen kuvaajaa oikein).

 9. Montako kertaa olette ensin ottaneet jonkun tuotteen piraattina ja sen jälkeen laillisen version. Itsellä tasan 2 tapausta: yksi musiikki cd ja windows 7.

  Ymmärrän että piraatti versiot pumppaa myyntiä myös muuta kautta, mutta kysyn ihan mielenkiinnosta.

 10. Itsellä ainakin on aika monta leffaa jonka olen sekä warettanut että katsonut teatterissa että ostanut DVD:nä. TV:stä jo näkemiäni sarjoja olen hakenut p2pTV:stä DVD:lle.

  Windowsista ja softasta muutenkin on hyvä huomata kuinka paljon warelevikki lisää ohjelman houkuttelevuutta ko. henkilöiden työpaikoilla softahankintoja tehtäessä. Ostaako ohjelma johon pitää kouluttaa ihmiset vai ohjelma jota kaikki jo osaavat käyttää… Kotikäytössä useimmille kuitenkin riittäisi openoffice, linux ja ilmaistulkinta niistä kahdesta muusta ohjelmasta jota käyttää.

 11. @Peewc:
  Kolme piraattipeliä olen ”päivittänyt” maksettuun versioon, lisäksi kaksi cd:tä olen ostanut tykästyttyäni netistä ”löytämääni” saman bändin levyyn.
  Ei kummoinen saldo, tiedän.

 12. @Peewc: Äkkiseltään arvioisin ostaneeni suoraan ehkä 20-30 CD-levyä kuunneltuani niitä ensin warena. Kerrannaisvaikutuksena puhutaan kuitenkin ehkä jopa 200-300 levystä, eli kun lasketaan mukaan muut levyt joita olen ostanut samoilta bändeiltä, joihin ensimmäisen kerran tutustuin juurikin warelevyinä. Se tuskin on sattumaa että levyostosteni määrä moninkertaistui kun MP3 yleistyi. Kun pystyy tutustumaan kaikenlaiseen voi ostaa muutakin kuin vain sokko-ostoksia tai vanhoja tuttuja nimiä.

  En usko että ware muuttaa niiden ostotottumuksia jotka muutenkin ostaisivat vain viisi levyä tai yhden pelin koko vuodessa, mutta meillä jotka ostavat sata levyä vuodessa vaikutus voi olla oikeasti merkittävä.

 13. @Peewc:
  Minulla oli 5cd levyä ennen kuin tutustuin laittomaan lataamiseen. En oikein tuolta radioaalloita löydä musiikkia mikä minua liikuttaa (tai ainakaan ne radiosoittoon päätyvät kappaleet hyviltäkään artisteilta eivät usein kolahda). Joten omistin muutaman levyn, joita kuuntelin noin kerran kuussa.
  Sitten päädyin latailemaan vähän kaikenlaista muusiikkia. Ja nyt laillinen musiikki kokoelmani on yli 100 CD:tä. En ikimaailmassa olisi maksanut 20€ levystä, josta en tiedä tykkäänkö. Sellaiset levyt jotkat on koneella vain piraatteina, ovat niitä jotka ovat hankita listalla ja niitä mitä ei löydy mistään, mutta etsintä on kova. Jos lataan levyn mistä en pidä muutamien kuunteluiden jälkeen heitän sen roskiin, enkä joudu maksamaan kahdesta kuuntelusta kahtakymppiä.

  Leffoissa sama ilmiö, vaikka niitä varmaan ilman wareakin jonkun verran löytyisi, mutta parhaimmat yllättäjät ja uutena (sen sijaan, että alesta vitosella) ostetut ovat yleensä ensin waretettuja. Peleistä pelaan vain wiillä, mitä ei ole modattu, jotan kaikki ovat aitoja sekä PC:llä SIMSsiä, mitkä ovat wareversoita, mutta osa aidoista on hyllyssä (paska kopiosuojaus sims2:ssa pakotti siirtymään oikeista wareen, waret ei rikkonut mun konetta, aluperäisiä en enää asenna PC:lle).

 14. Tuon offtopicin voisi varmaan jättää keskustelu- alueille? Elokuva teatterian jotkin koodit eivät toimi ja täällä jauhetaan piratismistä, ei näin.

 15. Juu, itse tulin juuri siihen tulokseen että kun ei kerran laillisesti ostettu kopio pelistä toimi, niin minun on pakko ladata se laittomasti. Olen joutunut maksamaan pelistä täyden hinnan, ja sitä haluan myös pelata!
  Ja ei, en saa rahoja takaisin koska ostin tämän kyseisen pelin steamista, jossa ei aikaisemmin ole ollut ongelmia, mutta kerta se on ensimmäinenkin!

 16. Kekishero, itseasiassa juuri näin, tämä ei ole millään muotoa offtopiccia vaan aiheesta keskustelemista: mitä kaikkea paskaa piratismin laittomuus aiheuttaakaan ja miksi piratismi ei ole edes tuomittavaa.

  ”Montako kertaa olette ensin ottaneet jonkun tuotteen piraattina ja sen jälkeen laillisen version.”

  En muista koska olisin viimeksi ostanut CD:n, jota en olisi koekuunnellut. Taitaa olla jostain vuodelta 2004 joku Daruden Before Storm. (Darudeltakin, jonka keikalla muuten kävin juuri, olen warettanut kaksi myöhempää levyä ja ne ovat ostoslistalla monen muun levyn kanssa (Keikalla olisi muuten jäänyt käymättä pelkän ekan levyn perusteella).

  Ikävä kyllä rahatilanteeni on vanhempien luona asuvana nuorena opiskelijana niin kehno, että musiikkiin ei juuri rahaa jää, jos koittaa pysyä mukana kaveriporukan riennoissa, mutta aina kun jotain ylimääräistä rahaa on vähän enemmän tullut, olen myös musiikkia ostanut. Kunhan vain vakituiset useamman sadan euron kuukausitulot alkavat muuttaessani omaan asuntoon, olen aivan valmis laittamaan joka kuukausi kympin, kaksi tai usemammankin levykokoelmani kerryttämiseen. Ja voin taata ja alleviivata, että ostoslistalla on niitä artisteja, joita nyt kuuntelen ”laittomasti”.)

  Pelejä en ole juuri koskaan warettanut, koska pelit eivät jostain syystä tunnu niin hyvältä, jos ne on warettanut. Ne pelit, jotka ovat waretettuinakin tuntuneet mahtavilta ovat usein kuitenkin päätyneet pelihyllyyni (Heros III tulee nyt päälimmäisenä mieleen). Muutama poikkeus on toki siis ollut. Elokuvia en muutenkaan katsele kovinkaan paljon ja käyn usein elokuvateatterissa katsomassa leffat. Toisaalta Miyazakin leffoihin taannoin rakastuttuani olen ostanut niitä jo neljä kappaletta DVD:llä, vaikkei elokuvakokoelmani muutoin kovin häävi olekaan.

  Moraalittomia piraatteja ollaan joo >_> Tämä tapaus, josta artikkeli kertoo on pahempi kuin kaikki maailman warettajat ikinä yhteensä.

 17. holon versio on netissä hyvinkin yleinen. Waretetaan peli/leffa/biisi, joka todetaan hyväksi ja ostetaankin hyllyyn paketti. Silti, voisin vaikka vannoa, ettei puoletkaan tee noin. Se, että muutamat kertovat tekevänsä noin, on varmaankin totta, mutta eihän herranjestas warettajat tule kertomaan foorumeille, ettei heitä kiinnostanut maksaa tuotteesta, ”jonka pelasivat läpi vain yhdeksässä tunnissa”.

 18. Laiton lataaminen on loistava tapa tutustua uusiin bändeihin!
  Ensin ladataan ja tutustutaan materiaaliin ja jos se iskee niin sitten ne ladatut levyt myös ostetaan ja tuetaan sitä bändiä.
  Joitain levyjä löytyy hyllystä jopa 3 kappaletta, vain siksi että ne on eri formaateissa ja kaikki on tietty pitänyt saada että levykokoelma kasvaa ja saadaan tuettua hyvää bändiä.

  Elokuvia tulee joskus ladattua ja niitä en yleensä osta vaikka olisivat kuinka hyviä, ostan myös kuitenkin elokuviakin ja niitä löytyykin hyllystä useita satoja.

  Pelejäkään en lataile kun en pelaa kuin nettipelejä ja niistä ei saa mitään irti jos pelaa jollain ladatulla pelleversiolla jolle ei ole edes minkäänlaista tukea tai kunnon servereitä. Ja sellaisia yksinpelejäkin pelaan koneella niin harvoin että ne mitkä haluaa voi ihan hyvin ostaa, tottakai sitten löytyy varmaan parin tuhannen euron edestä konsolipelejä mutta niitä ei enää tule harrastettua.

 19. Näin siinä kävi taas että maksavaa asiakas joutu kärsimään kopiosuojauksista. Ja kun toikin leffa on kohta netissä fullhd tarkkuuksilla niin pääsee ilman vaivoja katsomaan sen isolta screeniltä kotonaan.

 20. Ompas keskustelu lähtenyt ihan uusille raiteilleen. Mutta ensimmäinen kommentoija tosin nosti esille hyvän pointin. Uutisessa sanottin ”Vieläkö joku jaksaa ihmetellä, miksi ihmiset lataavat elokuvansa yhä useammin netistä?”… Avatar on tehty 3D-katsottavaksi elokuvaksi, ja tällaista kokemusta ei kotikoneilla pysty näkemään. Uskon että jos jokin elokuva on tehty 3D:nä, niin uskon että halukkaat ihmiset mieluiten menevät katsomaan sen teatteriin aitona 3D:nä, kuin tyytyvät 2D-versiion.

 21. Itse vanhana GTA-fanina menin ostamaan Rockstarin uusimman tuotoksen, GTAIV:n. Vaikka koneeni täytti kaikki annetut speksit reippaasti, ei peli suostunut toimimaan ollenkaan sen pirun Social Clubin takia, vaikka siihenkin asianmukaisesti rekisteröidyin. Kumma kyllä, peli lähti toimimaan oikein kiltisti kun latasin netistä siihen crackin…

  Ja mitä musiikkiin tulee, en ala ostamaan levyjä 30 sekunnin esikuuntelun perusteella vaan lataan ensin levyn, ja jos levy miellyttää, ostan sen.

Kommenttien lisääminen on estetty.