Eko Stoplight – aika pysähtyä

Kuinka moni onkaan erilaisilla kulkuneuvoilla liikkuessaan juuttunut punaisiin liikennevaloihin. Vaikka toiset painavat törkeästi punaisia päin, joutuu melkein jokainen tielläliikkuja ainakin joskus pysähtymään näihin liikennettä ohjaaviin härpäkkeisiin. Siinä sitten seistessä aika tuntuu kuluvan yllättävän hitaasti. Alkaapa moni jopa ajatella, että ovatko valot ensinnäkään tunnistaneet häntä tai nähdäänkö sitä vihreää ollenkaan.

Nyt voi jättää välistä turhat kulkuneuvon liuttamiset, sillä Damjan Stankovićin suunnittelema Eko Stoplight antaa tarkan ajan valon vaihtumiselle. Liikennevalo perustuu peruspallovalon ympärillä sijaitsevaan kehään, josta näkee helposti montako ”palkkia” joutuu vielä odottelemaan. Tästä syntyy myös härvelin nimestä löytyvä sana ”Eko”. Tietäessäsi paljonko on aikaa valon vaihtumiseen, voit olla varma milloin kannattaa vaihtaa vapaalle. Ympäristöystävällisimmät voivat jopa sammuttaa autonsa hetkeksi.

Voin vain kuvitella, kun huomaa, että vielä on 1 pykälä jäljellä ja lähdetään ajamaan asenteella ”pakko ehtiä näistä valoista”. Toisaalta tuollainen kiiruhtaminen myös vähenee, jos näkee jo kaukaa, että valot vaihtuvat pian ja päättää jäädä odottamaan seuraavia.

Lähde