Kuinka moni onkaan erilaisilla kulkuneuvoilla liikkuessaan juuttunut punaisiin liikennevaloihin. Vaikka toiset painavat törkeästi punaisia päin, joutuu melkein jokainen tielläliikkuja ainakin joskus pysähtymään näihin liikennettä ohjaaviin härpäkkeisiin. Siinä sitten seistessä aika tuntuu kuluvan yllättävän hitaasti. Alkaapa moni jopa ajatella, että ovatko valot ensinnäkään tunnistaneet häntä tai nähdäänkö sitä vihreää ollenkaan.

Nyt voi jättää välistä turhat kulkuneuvon liuttamiset, sillä Damjan Stankovićin suunnittelema Eko Stoplight antaa tarkan ajan valon vaihtumiselle. Liikennevalo perustuu peruspallovalon ympärillä sijaitsevaan kehään, josta näkee helposti montako ”palkkia” joutuu vielä odottelemaan. Tästä syntyy myös härvelin nimestä löytyvä sana ”Eko”. Tietäessäsi paljonko on aikaa valon vaihtumiseen, voit olla varma milloin kannattaa vaihtaa vapaalle. Ympäristöystävällisimmät voivat jopa sammuttaa autonsa hetkeksi.

Voin vain kuvitella, kun huomaa, että vielä on 1 pykälä jäljellä ja lähdetään ajamaan asenteella ”pakko ehtiä näistä valoista”. Toisaalta tuollainen kiiruhtaminen myös vähenee, jos näkee jo kaukaa, että valot vaihtuvat pian ja päättää jäädä odottamaan seuraavia.

Lähde

Edellinen artikkeli747 Jet Liner Bed, nuku turbiinissa
Seuraava artikkeliPillerivotka – sitä kosmonauttikin ottaisi!

23 KOMMENTIT

 1. ”Voin vain kuvitella, kun huomaa, että vielä on 1 pykälä jäljellä ja lähdetään ajamaan asenteella ”pakko ehtiä näistä valoista”.”

  Mutta eikös tuo kerro vain kauanko punaisissa joutuu vielä seisomaan, vihreän palaessa ei edelleenkään tiedä koska valo vaihtuu punaiselle. Eli ei pitäisi olla nykyistä suurempaa ongelmaa vanhojen vihreiden suhteen…

 2. Tuollaisia oli Kiinassa ja sekunnit luki. Miten ”eko” edes liittyy koko tuotteeseen?

 3. Juu hieno idea, mutta ei uusi sellainen. Saisi silti tulla Suomeenkin noita. Itsekkin olen nähnyt itänaapurissa noita jo pari vuotta.

 4. En nyt tiedä ”ekosta” kuitenkin löytyy väkeä jotka alkavat sitten ottamaan ennakkoon moottoriin kierroksia että pääsevät pikaisesti liikkeelle.

 5. Tällaisia mm.Prahassa muistaakseni nähnyt,jossa valojen vieressä oli ”kellotaulu” mistä sitten näki vaihtumis ajan,ihan käteviä näyttivät olevan mutta eiköhän sitä ilmankin pärjää.

 6. Totakin itsestäänselvyyttä saatiin odotella noin kauan koska kun aluperin liikennevalot keksi joku Kunta-Kinte josta ei ikinä saa valkoista pesi kuinka vaan, mutta voin olla vaikka maailman läskein mutta musta saa silti kaikkein kireimmän !

 7. Tämän tyylisiähän ainakin Tallinnassa on kävelijöille, joissa lukee sekunnit.

 8. Ihan hyvä, ettei tarvitse alkaa hiljentämään vauhtia turhaan, jos näkee, että jäljellä on vain yksi palkki.

 9. Ulkomaillahan näitä tosiaan näkee ja oikeastaan se sekuntijuttu on järkevämpi. ”Kaahailu viime hetkillä vihreisiin”-ongelma ratkastaisiin jättämällä seuraavaan valon vaihtumiseen tarpeeksi pitkä väliaika.

 10. Katsomalla kävelijöiden valoja tai muita valoja, voi helposti ennustaa omien valojen vaihtumisen, joten tämä ”EkoLight” olisi lievästi turhake. Tallinnassahan on jo joissakin paikoissa kävelijöille näytetään sekunneilla millon valot vaihtuvat.

 11. Se hyvä puoli noissa ainakin olisi, että valojen vaihtumisen odotus ei käy niin pitkäksi, kun voi seurata noita väheneviä palkkeja.

 12. ”Ympäristöystävällisimmät voivat jopa sammuttaa autonsa hetkeksi.”

  Ei ole ystävällisempää sammuttaa ja käynnistää moottoria, ellei ole start&stop järjestelmää autossa… Tai punaiset pala monta tuntia…

 13. asiantuntija: muistaakseni autokoulussa opetettiin, että jo reilun minuutin pysähdyksessä on hyödyllistä sammuttaa moottori. Se on toki asia erikseen, jos alla on joku vanha rutku, mikä tarvitsee lämpimälläkin säällä ryyppyä käynnistyäkseen. Lisäksi pidemmässä pysähdyksessä katalysaattorikin saattaa jäähtyä.

 14. Jep, ainakin shanghaissa tuollaisia on ollut jo useita vuosia. erittän kätevä.

  ”asiantuntija: muistaakseni autokoulussa opetettiin, että jo reilun minuutin pysähdyksessä on hyödyllistä sammuttaa moottori. Se on toki asia erikseen, jos alla on joku vanha rutku, mikä tarvitsee lämpimälläkin säällä ryyppyä käynnistyäkseen. Lisäksi pidemmässä pysähdyksessä katalysaattorikin saattaa jäähtyä.”

  TÄÄ on taas noita ”asiantuntija” juttuja. Oletko kenties huomannut, että useissa nykyautoissa on sammutus/käynnistys automatiikka? Kun pysähdyt liikennevaloihin, auto sammuu. Kun dallaat kaasupedaalia auto starttaa. Okei, eri autovalmistajilla toi toimii vähän eri tekniikoilla. HYÖDYLLISTÄ ON SIIS SAMMUTTAA MOOTTORI aina auton ollessa pysähdyksissä. En nimittäin usko että autotehtaat noita huvikseen suunnittelevat…

 15. Suurin hyöty tuosta saataisiin irti mikäli kehän palikat tehtäisiin niin suuriksi, että ne voisi havaita jo kauempaa. Kun ei ole ruuhkaa, on taloudellisinta hidastaa hyvissä ajoin ennen valoja esim. moottorijarrutus ja ajoittaa valoihin saapuminen siten että valot vaihtuvat vihreälle ennen kuin vauhti on pysähtynyt. Ruuhka- aikana tämä ei kannata koska siitä aiheutuisi vain lisää ruuhkaa. Kulutus kasvaa yllättävästi jos autoa joutuu pysäyttelemään sen sijaan että matka jatkuu katkeamatta.

  Toisaalta epätaloudellista ei ole myöskään kiihdyttää valoista ripeästi matkanopeuteen mikäli sadan metrin päässä ei pala seuraavat punaiset. Varsinkin ruuhka- aikana on hyvä lähteä astetta reippaammin valoista jotta muutkin ehtivät illaksi kotiin.

 16. Olin viime kesänä kavereiden kanssa Bulgariassa ja siellä oli hyvin samankaltaisia vehkeitä. Niissä kyllä luki sekunnit, mutta idea on täysin sama. Kyllä se helpottaa jalankulkijan elämää, kun näkee suoraan kannattaako mennä yli tästä vai ehkä vasta seuraavassa risteyksessä.

 17. Helpottaisi Suomalaisiakin hahmottamaan ns. vihreän aallon toimivuutta. Eli jos näkee että on punainen ja vaikka puolet ajasta jäljellä, niin osaa rullata siihen liikennevaloihin pysähtymättä. Se että liikkeellelähtö paikoiltaan syö enemmän bensiiniä, niin myös tuottaa lisää co2-päästöjä.

 18. Neljällä viime ulkomaanreissulla noita on tullut nähtyä; Keski-Euroopassa, Etelä-Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Joka kerta jaksaa vain ihmetyttää, miksei näitä suomessa ole?

Kommenttien lisääminen on estetty.