Britanniassa kehitetään pelon havaitsevaa anturia

Päältä tyyneltä tuntuva ihminen saattaa olla sisäisesti pelon kourissa. Tällaisessa tilanteessa saattaa olla vaikkapa terroristi ollessaan turvatarkastuksessa lentokentällä. Jos pokka pitää, niin kukaan ei epäile mitään. Mm. tällaisiin tilanteisiin City University Londonin tutkijat ovat kehittämässä anturijärjestelmää. Prototyyppi valmistuu näillä näkymin 2-3 vuoden sisällä.

Laitteen toiminnan pohjana on feromonit eli ihmisestä tai eläimistä erittyvät hajut. Ja kaikkihan tietävät, että pelko haisee. New Yorkissa Stony Brookin yliopistossa asia on todennettu siten, että tandemlaskuvarjohyppääjien kainaloista otettiin hajua talteen. Myöhemmin samaista feromonia annettiin koehenkilöiden haisteltavaksi, jolloin skannerit ilmaisivat heidän aivojensa synnyttäneen pelkotilan. Pelko siis myös tarttuu.

Nyt tutkijoilla onkin haasteena löytää juuri se kemikaali, joka syntyy rikoksensuorittamisen pelosta. Tässä lienee myös haasteena löytää koehenkilöitä ja testimateriaalia, sillä kyseessä täytyisi olla todellinen rikoksesta kiinnijäämisen pelko. Kenties testiryhmälle teipataan hikeä imevää materiaalia kainaloihin ja heidän kehotetaan tekemään rikoksia.

Joka tapauksessa näkisin, että tässä on erittäin oiva ajatus kuinka yksinkertaisella keinolla ilman vyön ja kenkien riisumista voitaisiin selvittää uhkatekijöitä turvatarkastuksissa. Toisaalta mieleeni tulee Minority Report, jossa ihmiset tuomittiin rikoksista jo ennen kuin he olivat tehneet rikoksia. Voitaisiinko siis ihmistä rangaista siitä, että aikoo tehdä jotain ja ainoa todiste on rikos-feromoni?

Lähde: www.dailymail.co.uk

Edellinen artikkeliBugatti Veyron ja rengaslukko
Seuraava artikkeliDesigntuoli ja designvalaisin mehupilleistä