1d4

Canon julkisti tänään uuden ammattilaissarjan järjestelmäkameran EOS-1D Mark IV:n.

Kamera pitää sisällään APS-H-kokoisen 16,1 megapikselin CMOS-kennon, joka mainoslauseen mukaan tuottaa ”uskomattoman kohinattomia kuvia vähäisessäkin valaistuksessa”. Kahdella DIGIC 4 -prosessorilla varustettu EOS-1D Mark IV kuvaa jatkuvalla kuvauksella 10 kuvan sekuntinopeudella jopa 121 JPEG-kuvaa. Suluissa lukee 28 RAW -kuvaa, mutta paha sanoa koskeeko sitäkin 10 kuvan sekuntinopeus. Kameran ISO-herkkyys on välillä 100–12800, ja laajennettavissa jopa ISO 102400 -herkkyyteen saakka.

EOS-1D Mark IV-kamerassa on  45 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä, jossa on 39 ristikkäistyyppistä tarkennuspistettä. Mielenkiintoinen lisä on kameran asentoon sidottu tarkennuspiste: tarkennus säilyy kohteessa, vaikka kameraa liikuttaisi pysty- tai vaakasuunnassa kuvauksen aikana. Kameralla voi myös kuvata FullHD-videokuvaa. Näyttönä ja etsimenä toimii lähes heijastumaton 3,0 tuuman ja 920 000 pikselin ClearView II -nestekidenäyttö. Runko on pölyn ja koskeuden kestävä.

Kummallista kyllä, kamerassa ei ole kaikkia tuoreen 7D-mallin uutuuksia, kuten langatonta salamalähetintä tai vesivaakaa.

Canon EOS-1D Mark IV rungon hinnaksi tulee 5400 euroa.

Lähteet: tietokone.fi,  Canon ja Northlight Images.

Edellinen artikkeliNörtein kosintatapa?
Seuraava artikkeliMIG-hävittäjien historiaa osa 4

14 KOMMENTIT

 1. Jaaha, täällä se canonin leiri kokoontuu. Ei ole vaikea artava mitä merkkiä toimitus käyttää. Ei ole paljon näkynyt julkaisuja Pentaxin, Sonyn, Nikonin jne. uusista malleista, tai ylivertaisista ominaisuuksista…

 2. Kamera kuvaa 10 kuvaa sekunnissa myös RAW-kuvia, mutta kun sen 28 kuvan puskurimuisti tulee täyteen niin sen kuvaustahti hidastuu.

  Langaton salamaohjaus puuttuu, koska siinä ei ole harrastelijamallin pikkusalamaa jolla salamaohjaus 7D:ssä hoidellaan.

  1,3 croppisen käyttöä hankaloittaa sopivien objektiivien puute laajis/normaalipolttoväli alueilla, 16-35 L ei ole kovin laaja ja 24-70L:n laajispääkin jää normaali tapahtumakuvauksessa liian pitkäksi.

  On sopiva luonto-ja urheilukuvaajille, niille se on suunnattukin.

 3. Onpahan muuten ruma kamera muotoilultaan.. ei sillä että se kuvien laatuun vaikuttaa, mutta mutta 🙂

 4. ”Onpahan muuten ruma kamera muotoilultaan.. ei sillä että se kuvien laatuun vaikuttaa, mutta mutta”

  Miltä ammattilaiskameran pitäisi näyttää? Ja minkä takia?

 5. Tarkoittakos tuo sitten ST-E2:ta tuolla teknisissä tiedoissa Canonin sivuilla tuo langaton monisalamaohjaus…?

 6. ”Tarkoittakos tuo sitten ST-E2:ta tuolla teknisissä tiedoissa Canonin sivuilla tuo langaton monisalamaohjaus…?”

  ST-E2 on Canonnin salamoiden infrapunalaukaisin joka laitetaan kameran salamakenkään. Aika kallis ja kökkö vehje. Pystyy ohjaamaan vaan 2 salamaryhmää jotka ovat kameran etupuolella. Parempi käyttää EX 580 salamaa masterina, sillä pystyy ohjaamaan 3 ryhmää ja salamat voi olla vaikka kameran takanakin.

  Itse myin ST-E2:n pois ja ostin samalla rahalla Elinchromen radiolaukaisimet jotka ovat paljon paremmat.

 7. @JP

  Tämä on juuri sellainen ammattilaiskamera, eikä mikään teinilissujärkkäri jota ei edes osata käyttää.

 8. Kai kameran esteettisyyttä saa kommentoida, ei siihen vaikuta se mihin käyttötarkotukseen se on tehty.

 9. On se vähän ruma pyöreine muotoineen, mutta eipä ole kinopohjaista järkkäriä muuta samantasoista Nikonien lisäksi. Ainakin Mk III istuu käteen hyvin, ja se on tehty kuvaamista varten, ei koristeeksi.

 10. Kuten sanoin, omaan silmääni kamera on vaan hieman ruma. Ei siinä sen kummempaa. On varmaan ammattilaiskäyttöön hyvä ja ominaisuudet kohdillaan jne. Juurikin tuo joka suunnasta pyörä muoto mua häiritsee. Ihan sama kun esim. jotkut puhelimet on mun mielestä rumia, vaikka onkin varmaan ihan toimivia.

 11. 80/90-luvun tavarat olivat kulmikkaita, vaikkapa Volvo 700-sarja ja moni muu asia. Ne olivat silloin hienoja.
  80-luvulla oli muotia liukusäätimet ja niiden jälkeen painonapeilla tapahtuva säätäminen. Eivät ne kuitenkaan usein toimineet niin hyvin kuin kunnolliset pyöritettävät nupit.

  Jos kulmikasta tahtoo, niin Sonyn järkkärit on vähän sinneppäin, A850/900. Mun mielestä niissä on hyvääkin, mutta muotoilu on karseeta varsinkin korkean näköinen akkukahva on ihan kauhistus. Eihän se mahdu kunnolla kameralaukkuunkaan.

 12. ton näköisiä oikeat kamerat on akkukahvoineen itelle ainaki sopii silmään paremmin kuin pienet akkukahvattomat järkkärit.oon aina tykänny Eossin isoimpien mallejen ulkonäöstä ja tuohan ei noista vanhoista malleista ulkoisesti paljoa eroa.

 13. Ammattijärkkäreissä ulkonäkö on täysin epäolennaista, sitä on edes turha kommentoida. Kamera on pyöreä ”jokapuolelta”, että se pysyy hyvin kädessä kaikissa asennoissa ja tärinä on minimioitu pitkillä valoitusajoilla.

  Samasta syystä kamera on pinnoitettu miltei kauttaaltaan röhelöpintaisella kumilla. Ei nättiä, mutta pysyy rukkasessa.

 14. Canonin EOS-sarjan muotoilu kantaa paljonkin niitä pääpiirteitä ja detaljeja joita Luigi Colani kehitti 80-luvulla:
  http://obvious.pt/en/archives/2008/11/luigi_colanis_cameras.html
  – Colani 2CV, Colani Trucks, Colani Ferrari Testa d’Oro…

  Hänellä on kovan tason koulutus ja kokemus huippuvaativasta muotoilusta, eikä hän ole ns. hiirimies, jollaisia valtaosa maailman miehistä ovat. On mitä luultavampaa, että Colanin muodot tulevat seuraavina vuosikymmeninä kaikkeen tuotemuotoiluun, jo niinkin aikaisin kuin 30-40 vuotta myöhemmin. Yleensä hiirimiehet kopioivat tuhannesti myöhemmin (vrt. Claude-Nicholas Ledoux n. 1805 http://jennymaria.com/wp-content/uploads/2009/06/claude-nicholas-ledoux.jpg ja https://kepler.njit.edu/ARCH155-000-F07/Arch%20Drawings/Ledoux,%20Claude%20Nicholas%2004.jpg). Heti vuonna 1830 aloitettiin Helsingin tuomiokirkon rakentaminen saksalais-venäläiseen humppatyyliin, kun suomalais-venäläiset hiirimiehet luulivat tekevänsä jotain suurenmoista.

  Nikonilla on ihan hauska Nikon-F -muotoilu nykyäänkin päällä, jonkinlainen katkaistu ovikiila jossa on reikä laajakantille http://www.iittala.fi/web/Iittalaweb.nsf/en/products_decorating_aino_aalto_vase_165_mm.

  -ngised-

Kommenttien lisääminen on estetty.