”Musiikkitoistimet saavat toistaa musiikkia maksimissaan 80dB voimakkuudella.”
Suurinpiirtein näin on päätetty EU:ssa. Eli tulevaisuudessa muun muassa MP3-soittimet ja kännykät, jotka kykenevät toistamaan musiikkia, eivät saa toistaa sitä 80dB suuremmalla voimakkuudella. Nykyään soittimet pystyvät toistamaan musiikkia jopa 115-125dB voimakkuudella, joten pudotus on melko suuri. Tutkijoiden mukaan musiikkia voi kuunnella 80dB voimakkuudella 40 tuntia viikossa ilman pysyvää vahinkoa, mutta jo 89dB voimakkuudella yli 5 tuntia viikossa voi olla haitallista.
Kuitenkin herää kysymys, että emmekös altistu tätäkin kovemmalle äänelle ihan jokapäiväisessä elämässä. Muistan lukeneeni, että esim. tavallisen koulurakennuksen ruokalassa melutaso ylittää tuon 80dB helposti. Siltä se kyllä usein tuntuukin. Uusi laki ei edes rajoita kaikkia laitteita vaan ainoastaan ”henkilökohtaiset musiikintoistolaitteet” eli lähinnä MP3-soittimet ja kännykät. Kuka tahansa voi edelleenkin rikkoa kuulonsa vaikkapa tietokoneella tai menemällä keikalle ilman korvatulppia.
Itse kuuntelen musiikkia lähinnä kännykälläni ja mielestäni korvat kyllä kertovat jos kuuntelen musiikkia liian kovalla. On toki totta, että usein tulee vastaan tapauksia, jotka soittavat musiikkia nappikuulokkeistaan niin kovaa, että koko bussi kuulee. Mutta liekö tarpeellista tehdä laki, joka muuttaa jopa soitinten valmistusprosessia tällä tavalla vain heidän takiaan? Jos he välttämättä haluavat kuulonsa pilata niin ”be my guest”. Terveellä järjellä ja itsesuojeluvaiston noudattamisella musiikinkuuntelu on turvallista ja normaalielämä voi muutenkin olla kuulolle vaarallisempaa.
Lähde:
www.pcworld.com
ec.europa.eu