face_kasvojentunnistus_facebook

Vaikka Faceboook on oiva väline vanhojen ja jo kadonneiden kontaktien ylläpitämiseen, niin palveluun liittyy myös paljon kyseenalaista. Yksi itseäni häiritsevä, yksityisyyden suojaa heikentävä ominaisuus on tapa ”tägätä” ihmisten kasvoja kuviin. Ennen kuin arvaakaan, sovelluksesta löytyy nopeasti, ilman omaa aloitetta roppakaupalla vapaasti haettavia bile- ja muita kuvia joihin olet merkitty mukaan. Tällä hetkellä täggääminen perustuu tietenkin siihen, että facebook-kaverisi lataavat palveluun kuvia ja näkevät erikseen vaivan merkitä kuviin näissä esiintyvät henkilöt.

Mutta entäpä lähitulevaisuus? Ei olisi enää kovinkaan vaikeaa kehittää algoritmiä, joka skannaisi kaikki palveluun ladatut kuvat automaattisest, tunnistaisi näissä esiintyvät kasvot, vertaisi kasvonpiirteitä, kuvien ottopaikkaa ja kaveriverkostoja, tägäten tämän perusteella kuvissa esiintyvät yksilöt automaattisesti. Pian ollaankin siinä tilanteessa, että olet esimerkiksi sattunut vahingossa mukaan jonkun kadulla räpsäisemään lomakuvaan taustalle ja kuinka ollakkaan – Facebook tunnistaa sinut automaattisesti ja kertoo näin kuvan perusteella sijaintisi kenelle tahansa, joka pääsee kuvaa katsomaan. Kun päädyt riittävän moneen julkisella paikalla otettuun kuvaan mukaan, ei mene kauaa, ennen kuin liikkeitäsi on näiden perusteella helppo tarkasti seurata. Ja nyt ei puhuta Suojelupoliisista, tai muista viranomaistahoista, joissa tieto on jollain tasolla kontrolloitua, vaan sosiaalisesti verkkopalvelusta, joka tarjoaa tietoja käyttäjistä kenelle tahansa, joka näistä on valmis maksamaan. Miettikääpä sitä.

No niin, mutta sitten takaisin asiaan, eli kasvojentunnistukseen. Tämä on nimittäin jo implementoitu Facebookkiin Photo Finder -nimisen sovelluksen ominaisuudessa. Kutsu-alfavaiheessa oleva sovellus tunnistaa nimittäin palveluun lataamistasi kuvista kaverisi automaattisesti, tägäten kasvokuvat oikeille henkilöille ilman manuaalista työtä. Siellä sitä ollaan kohta kaikki merkittynä ympäri nettiä.

Lähde: face.com (kautta: ubergizmo.com)

Edellinen artikkeliSL Pro 2 on veitsi lampulla, firesteel:llä sekä hätäpillillä
Seuraava artikkeliRiSE V3 on robotti, joka kiipeää kuin orava