NuBarro - uuden vuosituhannen kottikärryt

Täytyy itse asiassa heti tunnustaa, että kyseessä ei ole mitenkään uusi keksintö, ainoastaan uusi versio siitä. James Dyson nimittäin kehitti jo vuonna 1974 Ballbarrow-kärryt, joissa kottikärryjen pyörä on korvattu pallolla. Tämä on siitä käytännöllistä, että kiinteästä materiaalista valmistettua palloa ei tarvitse pumpata. Keksintö katosi ajan myötä markkinoilta, mutta nyt NuVations samaa konseptia nimellä NuBarro.

Polypropeenista valmistettu pyörä toimii hyvin mudassa, lumessa, soralla sekä hiekalla. Kärryjä on helppo ohjata, nostaa ja kaataa. Nyt myynnissä on kolmea eri mallia koon mukaan hinnoittellusti 135 – 165 dollaria. Nyt heti tällainen todella oikea hilavitkutin ja kesää odottelemaan!

Lähde: www.nubarro.com (via toolmonger.com)

Edellinen artikkeli8bit FM on nettiradio, joka soittaa klassikkopelien taustamusiikkia
Seuraava artikkeliDiesel kypärät

7 KOMMENTIT

 1. Pyöriiköhän pallo joka suuntaan? Onhan muovisia pyörän mallisia) pyöriäkin kottikärryihin.

 2. Ei pallo voi joka suuntaan pyöriä, eihän semmoisella kärryllä pysyisi suunnassa ollenkaan, pienessäkin rinteessä lähtisi kärry vaeltamaan väärään suuntaan. Ja mielestäni näkyy kuvassa jonkunlainen akselikiinnitys tuon pallon keskellä.

  Eniten minua ’haasteellisessa’ maastossa kottikärryjä ajettaessa kiusaa tuo renkaan (ja tässäkin tapauksessa pallon) edessä kulkeva kaarituki, joka sitten aina pökkää isompiin kiviin, juuriin ja maahankin jos korkeuseroa on enemmän, varsinkin jos aisoja joutuu pitämään korkeammalla etteivät puolestaan nuo kiinteät takajalat ota samoihin esteisiin kiinni… Ymmärrän kyllä että kipattaessa tuo tuki taas on joskus ihan hyödyllinen, saa pienellä nostolla koko eteenpäin-momentin kippaamaan kärryn lastin kun vaan vähän aisoista nostaa.

  Mutta en siis ihan ymmärrä mitä iloa tuosta pallosta oikeastaan on, ehkä extra raskaassa lastissa paino jakautuu tasaisemmin. Eli kun on kärry täynnä betonia (250kg) ja sepelillä pitäisi päästä eteenpäin…

 3. Tavallisenkin kottikärryn renkaassa on pyöreä profiili aivan kuten moottoripyöränkin renkaassa, mutta pallo on kait halvempi valmistaa kuin leveäprofiilinen kumipyörä.

  James Dyson kehitti myös puutarhajyrän jonka sylinteri oli ontto muovisäiliö joka saatiin painavaksi täyttämällä se vedellä, ja joka siksi oli helppo kuljettaa tyhjänä paikasta toiseen. Keksintö vedettiin markkinoilta siksi että se ei yksinkertaisesti myynyt tarpeeksi: koska sitä oli helppo siirrellä ja koska jyrää tarvittiin harvoin, naapurit lainailivat sitä toisilleen. Jyrää myytiin siis vain yksi per naapurusto.

  Dysonin imurimallistostakin löytyy pystymallinen imuri jossa on pallopyörä (DC15, DC18 ja DC25).

 4. Heti alkoi epäilys kalvamaan.
  Kun itse olen kottikärryillä kuljettanut – mitä tahansa – on yleensä ollut kapeat polut käytettävissä, esimerkiksi pihapiiristä metsään risuja etc, jolloin pienten kantojen ja risukkojen keskellä kuljettaminen on hankalaa, mutta tarkasti ohjattavan kapean pyörän myötä helpompaa.
  Ehkä olisikin hyvä vain vaihtaa talvi/savi-modesta kapeaan pyörään.

 5. On pallon muotoinen pyörä sikäli parempi, ettei tuo pyörä ainakaan helposti uppoa mihinkään pohjamateriaaliin, niin kuin voisi käydä helposti esimerkiksi mutaisella pohjalla. Tuolla ei ole myöskään niin helppoa urautua, kuin tavallisella kottikärryllä. Muutaman kierroksen jälkeen painavilla kuormilla on pyörän alla sellainen railo, että ottaa jo sivuiltakin kiinni. Ei siinä urassa ole myöskään kovin mukava kottikärryn työntäjän talsia. Toki tuo on kätevä myös työmailla, joissa pyörän eteen voi tulla vaikka naula.

  Ainoa mikä arveluttaa on pallon ilmeinen juostamattomuus. Tavallisella renkaalla voi ajaa melkein minkä tahansa töyssyn yli ilman suurempia vaikeuksia, kun rengas hieman antaa periksi esteen kohdalla. Lähteessa (www.toolmonger.com) kerrotaan pyörän olevan polypropyleenia, joka on käsittääksi melko kova muovi. Luullakseni paremman ja enemmän pyörää muistuttavan lopputuloksen saisi aikaan jollain huokoisemmalla aineella.

Kommenttien lisääminen on estetty.