dns-323_l

Painiskelen tässä parasta aikaa hankintapätöksen kanssa, tarkoituksena ostaa kotiin kahdella kovalevyllä ja RAID-ominaisuudella varustettu NAS-asema. Aseman käyttötarkoituksena olisi toisaalta toimia varmuuskopiointipaikkana digikuville ja muille henkilökohtaisille tiedostoille. Toisaalta aseman tulisi toimia myöskin UPNP-mediapalvelimena, jolta MP3-musiikkiin, digikuviin, sekä videoihin pääsisi suoraan käsiksi Playstation 3- ja Xbox 360 pelikonsolien kautta. Lopulta kovalevyllä tulisi olla mahdollisuus toimi FTP-palvelimena, jotta tiedostoihin pääsisi käsiksi myös muualta, kuin kotiverkosta käsin. Aseman sisälle asennettujen kovalevlyjen koko tulisi olla 1 tai 1,5 teratavua, ja nämä on tarkoitus asettaa RAID 1 moodille, jolloin kaikki tieto on tallennettu varmuuden vuoksi kahteen kertaan.

Tähän asti mielessä on pyörinyt lähinnä kahdella 1Teran Samsung Spinpoint levyllä varustettu D-Link DNS-323, mutta valintaa ei ole millään tavalla vielä lyöty lukkoon. Kokonaisuuden hinnan tulisi mieluusti kuitenkin pysyä tuolla 500 euron alapuolella.

Koskapa NAS-asemien kanssa säätäminen on siis itselleni täysin uusi osaamisen alue, niin mieleeni tuli että Hilavitkuttimen lukijoilta löytyy varmasti aiheesta ensimmäisen käden kokemusta. Ojennan siis pyytävän käden ja kysyn apua teiltä. Kaikkia kokemuksia vastaavista ratkaisuista ja muita valinnassa avustavia neuvoja arvostettaisiin suuresti!

Edellinen artikkeliTesla Model S -sähköauto julkistettu – toimintamatka yhdellä latauksella jopa 480 kilometriä
Seuraava artikkeliShit Box ratkaisee festarien kakkaongelman

22 KOMMENTIT

 1. Ite oon buffalon nassikoiden kanssa tapellut duunissa enkä suosittele varmuuskopiointitarkoituksiin. Yhteydet katkeilevat ja ajastetut varmuuskopiot putoavat. Oikeuksien hallintakin on syvältä. Kotinassikkana käytän ihan erillistä linuxpurkkia, mutta jos se pitää kovin näkyvällä paikalla olla niin kai tuollainen nas-purkki voisi toimia… Kapasiteettiahan tuohon on vähän mahdoton lisätä kun se 1,5 teraa on täynnä…

  Oma vihjeeni on kaappiin pöytäkone jossa tarpeeksi kovelevypaikkoja ja tilaa useammalle raidikortille, openfiler tai freenas jos ei omat linux taidot riitä nasin pystytykseen. Nytkin pelastuin kun kämppikset saivat 3,5 teran levyn tukkoon niin iskin vaan pari uutta kovoa ja extendasin ne mukaan lvm:ään.

 2. EnCode: Kiitos vinkistä. Varmuuskopioinnilla tässä tarkoitin lähinnä, että tärkeät tiedostot kopioidaan manuaalisesti verkkolevylle ja raidin kautta kaikesta on sitten aina tuplakopiot.

  Toteutuksen täytyisi olla joku tällainen melko idiottivarma valmis paketti. Puolitoista teraa riittää aiotussa tarkoituksessa melko pitkälle.

 3. Mulla on nyt muutaman kuukauden pyörinyt tuommoinen D-Link:n 323-nassi, jossa on kaksi 1 Tt -levyä raidattuna. Toiminut kuin junan vessa, alkuun oli tuon löytämisen kanssa vähän haastetta Vistalla, mutta sekin onnistui. Suosittelen. Saahan tuotakin kasvatettua, kun laittaa isompaa levyä sisään (kunhan semmoisia tulee).

  Meillä tuo purkki on olohuoneen nurkassa, jossa meluakaan ei juuri kuule. Kun levyt eivät käy, on purkki täysin hiljainen, levyjen käydessä kuuluu hieman ääntä.

 4. Tälläinen:
  RaidSonic Icy Box IB-NAS4220-B
  http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=32618

  Itse olin samassa tilanteessa syksyllä ja päädyin tähän laitteeseen, koska vaikutti varmalta ja täytti vaatimukset. Käyttökokemuksia sen verran, että toivoo hyvin mitä nyt on hieman äänekäs. Lisäksi hallinta ihan jees mitä nyt oikeuksia jotuu välillä katselemaan. (kerran kun laitoin kuntoon niin ei ole tarvittannut enempää miettiä.) Ja lisäksi vaikuttava ominaisuuslista.

  Tuo laite taisi myös hakata kaikki muut hintaluokassa.
  http://www.beesting.fi/ 175€

 5. Itsellä kokemusta Linkstation Ministä, josta tein arvostelunkin:
  http://tekniikanihmelapsi.com/2008/07/07/buffalo-linkstation-mini-1tt-arvostelu/

  Erittäin kätevä ja pieni paketti, jossa siis kaksi 2,5″ kovoa RAID-1 tai RAID-0. Jos meinaa käyttää RAID-1 tilassa niin tila voi kyllä loppua kesken (500GB) ja onhan tuo kyllä hintavampi kun on niin pieni ja melkein äänetön. Helppo kuitenkin sijoittaa eikä kuumenekaan liikaa ja vie vähän virtaa.

  Tiedostoihin pääsee myös netin kautta selaimella ja esimerkiksi tiedostojen lisääminenkin onnistuu selaimen kautta. Mielestäni käyttöoikeuksia tuossa oli helppo käsitellä selaimen kautta.

  En oikein keksi mitä tuosta puuttuisi. DLNA:kin on.

 6. Itselläni on 1 Teran Samsung Spinpoint levyllä varustettu D-Link DNS-323 😀 Hyvin on toiminut ja siihen kun ymppää vielä ffp niin saadaan ssh ja torrent client ominaisuuksia. upnp-en ole testannut. Wlanin yli käytän boxsia, nopeudet ovat hyvät. Suosittelen. Miinuksina sanottakoon reagointi nopeus pyyntöihin, jumiutuminen usealla käyttäjällä (yhtäaikaa) ja omintuinen pyyntö aina kun haluaa siirtää tiedostoa, eli pitää vahvistaa se…perkl.. Muuuutta kaikinpuolin hiljanen ja toimiva vempain.

 7. Ehkä paras hinta/laatu-suhde saavutetaan puhtaalla pc-raudalla. Itse ostin alle satasella käytettynä perusmikron, jota sitte modailin hiljaiseksi ja vähäruokaisemmaksi juuri tuohon nas-käyttöön. Nyt siinä pyöriikin torrentflux-b4rt -torrentklientti, ssh, mediaserveri/htpc ja lamp, jossa kuvagalleriaa, hallintaohjelmia ym. Tuo torrentflux-b4rt on esimerkiksi kätevä kun voi laittaa kännykällä webin yli torrentteja lataukseen ja downloadata/striimata suoraan puhelimeen tai toiselle koneelle. Ja niin ikään web-interfacella toimiva Ampache musiikkisoitin, josta voi valita musiikkia soitettavaksi paikallisesti vahvistimella tai striiminä ulospäin.

  Muokattavuus on todella tärkeä etu. Nyt on kovalevytilaa reilu puoli teraa, mutta olisikin tarkoitus päivittää tuohon teran verran tilaa raid 1:ssä. Ja ehkä joku pieni ssd-levy, jossa olisi käyttis (vähentäisi melua). Käyttiksenä on muuten Ubuntu Server.

 8. Kyllä kai tolla 500€ kokoaa jo miniPC:n johon joku linux tai xp ja tämän jälkeen taivas on rajana. En kyllä harkitsis hetkeäkään muuta ratkaisua.

 9. Itselläni ollut käytössä DNS-323 lähemmäs vuoden päivät, ja olen ollut tyytyväinen. Lähtee melko halvalla, joskaan ei ominaisuuksiltaan monipuolisimmasta päästä. Sisältää sisäänrakennetun virittelymekanismin, jolla saa purkkiin asennettua esim. rsync-toiminnallisuuden (DeltaCopy Windowsin kanssa erittäin jees varmuuskopiointiin!) tai jos riittävän hullu on, vaikka Debianin.

  http://wiki.dns323.info/
  http://backupnetclone.sourceforge.net/

 10. Kiitos kaikista vinkeistä tähän mennessä. Kukaan ei ole kuitenkaan vielä maininnut suoraan mitään UPNP-ominaisuuteen liittyen. Löytyisikö tämän suhteen kokemuksia esimerkiksi PS3-konsolin kanssa käytöstä?

 11. Jos kerta lähes valmista ratkaisua halutaan ja on pari euroa enemmän laittaa kuin noihin valmis-nassipurkkeihin niin yksi varteenotettava vaihtoehto on Windows Home Server.

  Itse en oo päässy vielä testailemaan kun oon niitä henkilöitä jotka valehtelee itelleen linuxvermeiden olevan ilmaisia. (En maksa windows palvelimista jotka saa valmiiksi toimivina, vaan väitän säästäväni käyttämällä kuukausia työaikaani ”ilmaisten” ohjelmien virittämiseen).

  HP MediaSmart palvelimia saa 4 sata paikalla ~700 euron hintaan ja mukaan tulee Windows Home Server, joka hoitaa sekä etäjaot, verkkojaot, streamaukset ja muut. Oli avs-forumeilla todettu toimivan ps3:n kanssa ja pienellä virillä streamaavan jopa ps3:lle muuten streamaamattomia codekkeja:
  http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=959767

  Kemppu kirjoitti:
  ”Saahan tuotakin kasvatettua, kun laittaa isompaa levyä sisään (kunhan semmoisia tulee).”
  – kovalevyn vaihtaminen vaatii aina olemassa olevan datan migraation jotain kautta uudelle levylle ja vanha tila menetetään. Lvm extend on näkymätöntä ja vain suoraan kasvattaa ”levyn” kapasiteettia, vähän kuin venyttäisit partitiota.

 12. Moi,
  Suosittelisin jotain isompaa kuten ChenBro HomeNAS johon ostat sisukset (emo+kovot) ja käyttis asennukseen. Saat jopa RAID5:sen ja hot sparen sekä käyttö mahdollisuuksia on paljon. Tiedon varmistukseen kannattaa satsata, siksi DVD+RW myös mukaan niin voit varmistella tärkeimpia asioita (Kuvat,videot,yms).

  Noi pienet 2 levyn NAS on surkeita, jos käytät paljon. Pikkuisen enemmän rahaa ja vaivaa niin saat pitkän ajan ratkaisun…

  Kysymys kuuluukin kuinka paljon olet valmis maksamaan, säilyttääksesi tärkeät tiedostot?

 13. Tiedon varmistusta ajatellenhan nuo RAID 1 ja RAID 5 -viritykset on itsensä pettämistä. Ostetaan identtiset kovalevyt todennäköisesti samasta tuotantoerästä ja molempia rasitetaan identtisesti -> molemmat hajoaa lähes samaan aikaan. Parempi olisi varmentaa erilaisille välineille (erimerkkiset levyt, DVDt jne.)

Kommenttien lisääminen on estetty.