buzz_scene_it

Microsoft esitteli ennen joulua joukon ”bilepelejä” Xbox 360 pelikonsolilleen tarkoituksena haastaa Sonyn Singstar ja Buzz, jotka ovat tähän asti hallinneet kyseistä markkinasegmenttiä suvereenisti. Päätimmekin ottaa ja vertailla Sonyn jo klassikoksi muodostuneen Buzz-visailupelin uusinta versiota ja Microsoftin tuoretta ”Scene it? Box Office Smash!” -peliä, joka perustuu Buzzin tapaan langattomilla vastaupainikkeilla pelattaviin tietovisailuihin.

Mitä löytyy boksista?

Molempia peleistä on saatavilla sopuhintaan varustettuna langattomilla ”summeriohjaimilla”. Ohjaimet ovatkin peleissä toiminnaltaan lähes identtisiä. Xbox-ohjaimet tuntuvat kenties hieman Playstationin Buzzereita laadukkaammilta, mutta toisaalta Sonyn radiolähettimiin perustuva langattomuus vie voiton Microsoftin tähtäilyä vaativasta infrapunateknologiasta. Molempi ratkaisuista ajaa kuitenkin käytännössä asiansa oikein mainiosti.

Itse pelit ja kysymykset

buzzps3tvquiz_sc001
Buzz -kisaajat valmiina…

scene-it
…ja Scene it kisaajat valmiina

Peleistä Buzz on visuaalisesti huomattavasti viihdyttävämpi. Pelin ”ärsyttävä” juontajahahmo Buzz yhdistettynä eläviin pelaajahahmoihin tekee pelin yleisolemuksesta hauskan ja viihdyttävän. Scene it on sekin toteutukseltaan tyylikäs, mutta yleisolemus on enemmän lautapelimäinen. Välianimaatiot ja eivät luo samanlaista hilpeyttä kuin Buzz, ja juontajahahmo puuttuu kokonaan.

Suurin sisältöön liittyvä, perustavanlaatuinen ero peleissä on se, että Scene it keskittyy yksinomaan elokuvamaailman kysymyksiin, kun Buzz pitää sisällään tiedettävää laajemmilta aihealueilta. Tämä rajoittaakin Scene It-pelin kohderyhmää huomattavasti, sillä pelin pelaajien täytyy pärjätäkseen olla melkoisia leffafriikkejä.

buzzps3tvquiz_sc002
Buzz tarjoaa kysymyksia laajalti eri aihe-alueilta…

scene-it-screen
…Scene it tarjoaa monipuolisia pelimoodeja, mutta ainoastaan elokuvien aihemaailmasta.

Peleistä Scene it tarjoaa enemmän ja mielenkiintoisempia pelimoodeja, kuten esimerkiksi osion, jossa elokuvien kohtauksia on toteutettu vanhojen Nintendo-pelien tyyliin pikseligrafiikalla. Buzz luottaa pitkälle pelisarjan aiemmista versioista tuttuihin pelimoodeihin.

Verkko-ominaisuudet

Peleistä molempia on mahdollista pelailla myös ikään verkossa. Buzz tarjoaa jopa mahdollisuuden luoda itse uusia kysymyksiä peliin ja jakaa näitä verkossa kavereiden kanssa. Myös muitten käyttäjien itse luomia kysymyksiä on mahdollista ladata verkosta vapaasti. Buzziin on tätä kirjoitettaessa myös ostettavissa useita lisäkysymyspaketteja, että pelaaminen ei lopu kesken. Molempien pelien pelailu verkossa kavereita vastaan on toteutettu mallikkaasti, eikä tämän suhteen löydy huomautettavaa.

Yhteenveto

Kuten mainittua, vaikka Xboxin Scen it on toteutukseltaan mallikas, ei tästä riitä kiinnostusta kaikille. Peliä voi suositella varauksetta lähinnä elokuvista kiinnostuneille. Sonyn Buzz sen sijaan sopii mainiosti koko perheen viihdykkeeksi, kuin myös sekalaisen bileseurueen ajanvietteeksi. Tämän vuoksi Buzz viekin kokonaisuutena voiton tuoreesta kilpailijastaan. Myös Buzzin netistä ladattavat lisäkysymykset takaavat, että pelattavaa riittää pitkäksi aikaa. Ainao selkeästi negatiivinen asia Buzzissa on tämän rajoitettu pelimoodien määrä.

Oikeastaan Scene it tuntuu aihealueeltaan kapeana kokonaisuutena ainoastaa Microsoftin avaukselta summeripelien markkinoille. Jäämmekin odottamaan Microsoftin summeripainikkeille julkaistaan lisäpelejä, jotka laajentaisivat pelaajien kohderyhmää muille kiinnostuksen alueille. Ideoita eri tyyppisille pelimoodeille Microsoftilta tuntuu kyllä löytyvän.

Kokonaisarvosanaksi annamme peleille seuraavaa:

-Playstation 3 Buzz: 4,5/5
-Xbox 360 Scene it? Box Office Smash: 3,5/5

Edellinen artikkeliSega Love Trainer treenaa rakastelemaan paremmin
Seuraava artikkeliLautasliinakalenteri