Yksi koko kaupan alan surkuhupaisimmista ilmiöistä liittyy ehdottomasti elokuvien ja musiikin sähköiseen  kauppaan. Elokuva- ja levy-yhtiöt käyttävät suunnattomia summia taistellakseen sisällön laitointa internetistä lataamista vastaan ja tästäkin huolimatta kaksi kolmasosaa nuorista suomalaisista kertoo harrastavansa kyseistä toimintaa. Surkuhupaisaksi asian tekee se, että netistä lataamiselle ei edes ole kunnollisia laillisia vaihtoehtoja, tai ainakin laillisesti ostettu sisältö on kohtuuttoman kallista ja laadullisesti heikompaa (Sisällön hinta on verrattavissa fyysisiin kopioihin ja tämän käyttöä on tavallisesti rajoitettu hankalilla kopiointisuojauksilla). Vaikka asian laidan kohenemisestä on aina välistä tihkunut huhuja, niin toistaiseksi kuluttajat ovat saaneet jäädä nuolemaan näppejään.

Valoa näyttää kuitenkin jälleen kerran pilkottavan jo pilvien lomasta. Viime viikolla Saksalainen elektroniikkaketju Mediamarkt lanseerasi musiikkiverkkokaupassaan pysyvän tarjouksen, jossa kaikki levylistan top-100 albumia on mahdollista ostaa viiden euron kappalehintaan. Kaiken lisäksi musiikki toimitetaan laadukkaassa MP3-muodossa, eli siis ilman käyttöä rajoittavia kopiointisuojauksia.

Itse en ole ostanut musiikkia netistä kuin sen yhden kerran CDON-verkkokaupasta huonoin kokemuksin. Voisin kuitenkin väittää, että vastaavanlainen hinnoittelu vastaavilal toimitusehdoilla lisäisi musiikkiin kuluttamani rahan määrää oleellisesti. Helkkari, tuohon hintaanhan sitä voisi melkein ostaa vaikka yhden uuden albumin päivässä.

Toivotaan siis, että hyvät kokemukset järkevällä tavalla toteutetusta musiikkikaupasta kantautuvat ajan myötä myös pohjolan musiikki- ja elokuvalevittäjien korviin.  Siihen asti kuluttajalla ei edelleenkään ole muita järkeviä (ja laillisia) vaihtoehtoja, kuin hankkia sisältö fyysisessä muodossa CD ja DVD-formaatissa.

Lisää aiheesta: download.mediamarkt.de (saksaksi)

Edellinen artikkeliWishroom-merkkiset miesten rintaliivit myyvät hyvin Japanissa
Seuraava artikkeliGPS-ominaisuudella varustettu SIM-kortti tulossa

16 KOMMENTIT

 1. Vitosellä kun möisivät ihan oikeita esineellisiä albumeita, niin varmasti ostaisin yhden päivässä. Kyllähän tuo sähköinen systeemi vaivaton tapa on ostaa musiikkia, itse kyllä pidän siitä että kappaleet ovat alkuperäisinä hyllyssä tallella.

 2. Jaa’a.. 5 euroa kipale. Mielummin kyllä ostan kokonaisen CD:n täynnä musiikkia kuin alan maksamaan tuommoisia summia. Mutta sitten taas siinä CD:ssä on ne mahdottomat kopiosuojaukset ja autoni ei suostu soittamaan sellaisia levyjä joten pakko ne netistä on ladata..

  Mutta 5 euroa kipaleelta!? Eikös se normaali hinta ole 0.15 – 0.28 euroa per kipale?

 3. Ongelmana vaan on, että todella moni kokee sähköisen musiikin olevan täysin ilmaista. Musiikin warettaminen kun on niin hemmetin helppoa ja yksinkertaista.

  Itsekin koen melko vieraalta ostaa levyjä mp3 muodossa. Ennemmin maksan vähän ekstraa, jotta saan paremman äänenlaadun ja aidon kiekon kansipapereineen hyllyä koristamaan.

 4. Vieras: ”MP3-albumien myynnin viiden euron kappalehintaan” tarkoittaa siis, että yksi kokonainen albumi maksaa femman. EI siis yksi kappale.

  Jänis: Omasta mielestäni kun hinta on 1/4 fyysisen albumin hinnasta, hinnoittelu on tuossa suhteessa kohdallaan. Ostaa sitten vaikka päälle fyysisen CD:n, mikäli musiikkiin tykästyy.

  Netistä ostamisella on kuitenkin siinä mielessä puolensa, että musiikin saa kuunteluun heti, esimerkiksi uudesta mielenkiintoisesta artistista radiosta kuultuaan .

 5. Itse ostan iTunesin kautta biisit ja albumit ja hinta on mielestäni ihan kohtuullinen jo sielläkin. Musiikin lataaminen vertaisverkoista on tietty helppoa ja mukavaa, mutta siitä ei sitten artistille jää edes sen vertaa käteen, mitä levy-yhtiön jäljiltä. Suomessa ei monikaan artisti pysty levymyynnillä itseään elättämään…

  Toivottavasti meininki on pian sitä, että verkossa oleva musiikkikauppa on vain piste, jonne artistien omin rahkein tekemät tuotokset on koottu ja rahat menevät sitten tekijöille, ja levy-yhtiöt saisivat toimia samaa kautta – moni artisti kun jo nyt itse äänittää biisinsä. Laitteet on halpoja ja ihmisillä alkaa olla osaamista tuolla musiikin tuotantopuolellakin.

 6. Olkaapa varovaisia sen iTunesin kanssa, kuten tietysti muidenkin drm kauppojen kanssa. Mikäli levy-yhtiöt tosiaan nostavat omia maksujaan, muuttuu iTunesin toiminta tappiolliseksi. Applehan ilmoitti että ei aio nostaa hintojaan vaan pysyy 99snt hinnoissa. Tällöin apple pistää tietenkin kaupan kiinni ja melko pian sen jälkeen sammuu drm palvelinkin, jolloin maksettu musiikki ’juuttuu’ siihen laitteeseen missä se sillä hetkellä on, siirto ei ole enää mahdollinen. Useammalta merkittävältä kauppiaalta on mennyt jo palvelimet kiinni ja asiakkaat jääneet nuolemaan näppejään. iTunes ei ole välttämättä sen varmempi ostospaikka kuin mikään muukaan.

  Itse suosin ihka aitoja CD levyjä. Niitä ostan lähinnä CDonista, mutta äskettäisen ’uudistuksen’ myötä siellä nousi hinnat jonkin verran. Tosin ovat yhä halvempia kuin vaikkapa anttilassa.
  Tuleepa jopa jotain vanhempia ja einiinvälttämättömiä julkaisuja waretettuakin toisinaan. Esim sugababesin tuotantoa olisin tuskin ostanut kumminkaan, mutta kun ilmaiseksi torrentilla sai, niin enpä keksinyt miksi olisin jättänyt lataamatta..

 7. Ostan CD-levyjä sen takia, koska ne ovat sitten hyllyssä, sekä äänenlaatu on parempi kuin pakatuissa formaateissa. Harvemmin musiikkia saa ladattua hyvälaatuisina. Ei minun käytössä CD ole kuolemassa mihinkään, päin vastoin, laatu vie.

 8. Cd:n ja pakatun mp3 ero ei ole kovinkaan suuri. Ammattilaiset kuulee vain eron.

 9. ”kaikki levylistan top-100 albumia on mahdollista ostaa viiden euron kappalehintaan.”

  Jos tarjous koskee vain top 100 listaa tai muuta hittilistaa, niin eipä kyllä paljon kiinnosta.

 10. aera: Harvinaisen typerä yleistys. Jotain 128kbps kuraa ei kestä korvat kuunnella. 320kbps alkaa jo olla aivan tarpeeksi hyvää kuunneltavaksi, jos ei flacia ole saatavilla. Onneksi yhä suurempi osa torrenteista on jo nykyään tuolla 320kbps tarkkuudella.. Äänentoistimissa on rahaa kiinni yhteensä vain reilut 1600euroa, mutta cd ja normaalin keskiverto mp3 äänen eron kyllä kuulee kohinana, särönä/kompressiona ja ääritaajuuksien puutteissa.. Tietysti se on yksi ja sama jos kuuntelee ipodin vakiokuulokkeilla (jotka siis ovat vakiokuulokkeissa sieltä huonoimmasta päästä) ja niilläkin vain lenkillä juostessa tms.

 11. yllättävän ”vanha” uutinen.

  täällä hiliksessä ei selkeästi ole radio rockin kuuntelijoita. hehän ovat mainostaneet viimeisen kuukauden sekä taajuudella että netissä, että nyt kaikki maailman biisit radiorokstoresta (tms) parin kympin hinnalla. en ole tutustunut tarkemmin, mutta mainoksesta jota siellä taajaan soitetaan niin jäi kuva, että pari kymppiä kun maksaa, niin voi kuukauden ajan liiskata kaiken minkä kaistalleen saa ängettyä – kari tapiosta vivaldin kautta teräsbetoniin.

 12. E: No saa juu ostaa. Kopiosuojattua musiikkia saa tosin sitten vaan kuunnella tasan niin kauan kun jatkaa sitä kuukausimaksun maksamista. Lisäksi kuuntelu onnistuu ainoastaan siltä tietokoneelta, josta musiikki on ostettu.

  Ei kyllä tee ainakaan meikäläiseen vaikutusta.

 13. Kyllä cd on yhä cd. Ei tarvi miettiä milloin sen käyttöoikeus loppuu. Ellei naarmuta sitä 😉 Ja äänenlaatu on lähes aina huomattavasti, eli kuultavasti parempi jos ”oikeilla” laitteilla kuuntelee. Myös kansilehti on ehdoton osa kokemusta. Netistä tulee osteltua sekä dvd:tä, blu-ray:tä että cd-levyjä mutta ei vielä koskaan sähköistä tavaraa muuten kuin ilmaiseksi ja jos miellyttää niin alkuperäinen ”hardcopy” kehiin.

  Ainakin itsellä lähes 100% se mitä on tullut waretettua on tullut myöhemmin ostettua tai koneelta poistettua. En siis koe olevani rikollinen. Suoritan vain ilmaisia koe kuunteluita niin ei tule sikaa säkissä. Ja joskus harvoin jotain harvinaisuutta ei saa koska painos on loppu 🙁

Comments are closed.