Yksi koko kaupan alan surkuhupaisimmista ilmiöistä liittyy ehdottomasti elokuvien ja musiikin sähköiseen  kauppaan. Elokuva- ja levy-yhtiöt käyttävät suunnattomia summia taistellakseen sisällön laitointa internetistä lataamista vastaan ja tästäkin huolimatta kaksi kolmasosaa nuorista suomalaisista kertoo harrastavansa kyseistä toimintaa. Surkuhupaisaksi asian tekee se, että netistä lataamiselle ei edes ole kunnollisia laillisia vaihtoehtoja, tai ainakin laillisesti ostettu sisältö on kohtuuttoman kallista ja laadullisesti heikompaa (Sisällön hinta on verrattavissa fyysisiin kopioihin ja tämän käyttöä on tavallisesti rajoitettu hankalilla kopiointisuojauksilla). Vaikka asian laidan kohenemisestä on aina välistä tihkunut huhuja, niin toistaiseksi kuluttajat ovat saaneet jäädä nuolemaan näppejään.

Valoa näyttää kuitenkin jälleen kerran pilkottavan jo pilvien lomasta. Viime viikolla Saksalainen elektroniikkaketju Mediamarkt lanseerasi musiikkiverkkokaupassaan pysyvän tarjouksen, jossa kaikki levylistan top-100 albumia on mahdollista ostaa viiden euron kappalehintaan. Kaiken lisäksi musiikki toimitetaan laadukkaassa MP3-muodossa, eli siis ilman käyttöä rajoittavia kopiointisuojauksia.

Itse en ole ostanut musiikkia netistä kuin sen yhden kerran CDON-verkkokaupasta huonoin kokemuksin. Voisin kuitenkin väittää, että vastaavanlainen hinnoittelu vastaavilal toimitusehdoilla lisäisi musiikkiin kuluttamani rahan määrää oleellisesti. Helkkari, tuohon hintaanhan sitä voisi melkein ostaa vaikka yhden uuden albumin päivässä.

Toivotaan siis, että hyvät kokemukset järkevällä tavalla toteutetusta musiikkikaupasta kantautuvat ajan myötä myös pohjolan musiikki- ja elokuvalevittäjien korviin.  Siihen asti kuluttajalla ei edelleenkään ole muita järkeviä (ja laillisia) vaihtoehtoja, kuin hankkia sisältö fyysisessä muodossa CD ja DVD-formaatissa.

Lisää aiheesta: download.mediamarkt.de (saksaksi)

Edellinen artikkeliWishroom-merkkiset miesten rintaliivit myyvät hyvin Japanissa
Seuraava artikkeliGPS-ominaisuudella varustettu SIM-kortti tulossa