Saksalainen navigaattorivalmistaja Navigon esitteli viime kesänä liudan uusia GPS-autonavigaattorimalleja. Tässä artikkelissa testikokemuksia malliston yläpäähän sijoittuvan navigaattorin 7210 mallin käytöstä. Kyseisen mallin ominaisuuksiin kuuluvat muiden muassa 4,3 tuuman kosketusnäyttö, reaaliaikaiset TMC-ruuhkatiedot, matkapuhelimen handsfree -toiminto, sekä kolmiulotteiset mallit tunnetuista rakennuksista. Navigaattori osaa myös esimerkiksi varoittaa lähestyvistä jyrkistä kurveista ja hankalien risteysten helpotukseksi laitteessa on ominaisuutena erillinen ”kaista-avustin”. Laitteesta löytyy valmiiksi asennettuna 40 Euroopan maan kartat.

Taustaa

Vaikka Navigonilla on pitkä historia navigaatiotuotteiden valmistajana, niin yritys julkaisi vasta viime vuonna ensimmäiset varsinaisesti omaa valmistustaan edustavat navigaattorimallit. Kuluvan vuoden kesänä Navigon esittelikin vasta toisen sukupolven autonavigaattorinsa, joihin nyt testissä oleva 7210 navigaattori kuuluu.

Ominaisuuksiensa puolesta Navigon 7210 tarjoaa kilpailukykyisen valikoiman navigointitoimintoja. Laitteen ostajille tarjotaan tällä hetkellä myöskin todellista huipputarjousta karttojen päivitykseen liittyen. Navigaattorin hankkijalla on mahdollisuus lunastaa ”Freshmaps” -palvelu, joka takaa aina tuoreimmat Euroopan kartat seuraavan kahden vuoden ajaksi naurettavan halpaan 20 euron hintaan! Tämä lisäksi laite on varustettu 30 päivän ”viimeisimmät kartat” -takuulla.

Fyysiset ominaisuudet

Ulkoisilta mitoiltaan laite on merkille pantavan kevyt ja ohut. Laitteen suuren näytön ympärille jää ainoastaan kapeat kehykset ja kokonaisuus on varsin tyylikäs paketti. Laite toimitetaan mukanaan suojapussi, tupakansytytinlaturi joka toimii myös TMC-antennina, sekä jykevä imukuppiteline tuulilasiin kiinnittämistä varten.

Navigaatio ominaisuudet

Navigon 7210 tarjoaa melkeinpä kaikki mahdolliset nykyaikaiselta autonavigaattorilta toivottavat karttaominaisuudet. Osoitehaku on jouhevaan ja intuitiivista, navigaattorin osatessa ehdottaa sopivia kiinnostavia kohteita vaikka tarkka osoite ei olisikaan tiedossa. Kun osoitekohtaan kirjoitetaan esimerkiksi ”pasila posti”, osaa laite automaattisesti ehdottaa Pasilan postin osoitetta. Laitteesta löytyy runsain mitoin valmiiksi tallennettuja ”Kiinnostavia kohteita” joita helposti hakea lähistöltä tai vaikkapa matkalta meneillään olevan reitin varrelta.

Karttoja on meillyttävä katsella navigaattorin suurelta näytöltä. Reitti piirtyy näytölle oranssilla muun karttatiedon näkyessä näytöllä hillitymmillä väreillä. Yleiskuva reitistä hahmottuu näin mukavasti lyhyellä vilkaisulla. Kartta liikkuu näytöllä nykimättä, mikä puolestaan tekee laitteen toiminnasta miellyttävän ”rauhallista”.

Perusnavigaationäkymämn lisäksi Navigon sisöltää erillisiä erikoistilanteisiin liittyviä aputoimintoja. Kun reitillä tullaan monikaistaiseen risteykseen, navigaationäyttöön ilmestyy erillinen kaistanvalinnassa opastava näkymä. Maantiellä ajettaessa näyttöön ilmestyy niin ikään erillinen liittymän valinnassa opastava näkymä. Laite osaa myös varoittaa erikseen kun nopeus ylittäää alueella sallitun, tai kun lähestytään  nopeudenvalvontakameraa. Jopa edessä vaanivista jyrkistä mutkista kerrotaan ajajalle erikseen. Kosmeettisena ”karkkina” tunnettujen kohteiden ohitse ajettaessa navigaattori näyttää maamerkit ruudulla kolmiulotteisina malleina.

Yleisesti ottaen laitteen toiminta on ripeää. Laite löytää GPS-satelliittien sijainnin tavallisesti lähes välittömästi kun tämä on kytketty päälle ja reitiltä ”eksyttyä” navigaattori osaa laskea todella nopeasti uuden reitin kuljettajalle. Navigon 7210 tukee myöskin TMC-ruuhkatietoja, eli laite osaa varoittaa reitin varrella odottavista ruuhkatilanteista reaaliajassa. TMC-vastaanottimen antennina toimii laitteen laturipiuha.

Ajo-ohjeet laite osaa tietenkin lausua myös selvällä suomen kielellä, eikä tämän ominaisuuden suhteen ole huomautettavaa. Puheääntä ei ole mahdollista suomen kielessä vaihtaa, mutta vakiona ohjeet lausuva naisääni on oikein miellyttävää ja ”jämäkkää” kuunneltavaa.

Negatiivisena piirteenä mainittakoon, että vaikka laite tukee myös puheentunnistusta, sekä ”text-to-speech” ominaisuutta, niin näitä ominaisuuksia ei vielä löydy suomen kieliversioon. Maahantuojalta kuitenkin lupaillaan asiaan korjausta tältä osin lähitulevaisuudessa.

Muut ominaisuudet

Kun katsoo laitteeen ominaisuuksien listaa, niin on helppo huomata että Navigon on selvästi keskittynyt kehittämään navigaattoristaan navigaatiotyökalun. Laitteesta on turha etsiä ominaisuuksia kuten MP3-soitinta, FM-lähetintä tai kuvankatseluohjelmaa. Bluetooth -handsfree ominaisuus laitteesta sentään löytyy, eli bluetooth-ominaisuudella varustetun kännykän kautta soittaminen onnistuu liikenteessä turvallisesti laitteen handsfree -toiminnon kautta. On tietenkin makuasia, kaipaako navigaattorissa MP3-soitinta, mutta useilta kilpailijoilta ominaisuus tämän hintaluokan laitteista löytyy.

Käyttö

Laitteen ohjastaminen hoidetaan täysin tämän surta kosketusnäyttöä näpyttelemällä. Kosketusnäytön tuntuma voisi kuitenkin olla hieman parempi, sillä välillä tuntuu että samaa kohtaa on painettava useaan kertaan ennen kuin laite tunnistaa käskyn. Samasta syystä osoitteiden kirjoittaminen laitteen näytölle on hieman hankalaa enne kun tuntumaan tottuu.

Lokalisaatioon liittyen laitteen käyttöliittymän käännökset valitettavasti ajoittain ”tönkköjä”. Eräät laitteen ruudulla tarjotut tekstimuotoiset kehotukset ovat suoraan sanottuna ”huonoa suomea”. Lokalisaation suhteen olisi siis selvästi vielä parannettavan varaa.

Yhteenveto

Kokonaisuutena laite oli miellyttävä käyttää, eikä navigaatio-ominaisuuksien suhteen löytynyt valitettavaa. Mediasoittimien puuttuminen ja lokalisaatioon liittyvät vajaavaisuudet kuitenkin rokottavat pisteitä loppuarviossa. Annamme kokonaisarvosanaksi siis 3,5/5

Hintaa Navigon 7210 laitteella on noin 320 euroa, mikä asettaa laitteen autonavigaattorien keskihintaluokkaan.

Laitteen Plussat ja miinukset:

+laitteen muotoilu
+loistava karttojenpäivitystarjous
+erittäin tarkka ja selkeä näyttö
+selkeä käyttöliittymä navigaatiotilassa ja hyvät aputoiminnot

-paikoittain ontuvat käännökset käyttöliittymässä
-text to speech ja puheentunnistus eivät toimi suomen kielellä
-hieman tunnoton kosketusnäyttö
-ei MP3-soitinta tai FM-radiolähetintä

Lopuksi vielä muutama navigaattorin käyttöä havainnollistava videopätkäEdellinen artikkeliFlipbac helpottaa kameralla sihtailua sammakkoperspektiivistä
Seuraava artikkeliEA:n peleissä Obama-mainoksia