Tiukka kilpailu tietokoneiden sovellusmarkkinoilla on käyttäjän kannalta tavallisesti pelkästään hyvä asia. Kilpailutilanne verkkoselainten markkinoilla muuttui juuri askelta kiinnostavaksi, kun Google julkisti juuri (vahingossa päivää ennen aiottua) uuden, Chrome nimisen verkkoselaimensa.

Merkille pantavaa kilpaileviin selaimiin nähden Chromessa ovat ainakin seuraavat:

 • käyttöliittymäuudistus, jossa sivujen valintalehdet ovat osoitekentän yläpuolella
 • ”Incognito”-moodi, eli täys yksityyden suoja jolloin selain ei tallenna mitään tietoja käyttäjän selailusta (tunnettu myös nimellä porno-moodi)
 • Uusi Javascript toteutus, joka nopeuttaa scriptejä sisältävien sivujen latautumista
 • Selaimen toteutuksessa on erityisesti keskitytty mahdollisimman hyvään verkossa toimivien sovellusten tukeen (kuten google mail, google calendar, google docs, etc.)
 • Lähdekoodiltaan Google Chrome on Firefoxin tapaan avoin.

Googlen Chrome -selaimen Windows-versio tulee kaikille vapaasti ladattavaksi huomisesta lähtien, Linux- ja Mac-versioiden seuratessa lähitulevaisuudessa. Sitä ennen selainkonseptiin voi tutustua tarkemmin vaikkapa lukemalla Googlen aiheesta kertova sarjakuva osoitteessa www.google.com/googlebooks/chrome/

Mitäs luulette, onko Googlella eväitä haastaa Microsoft ja Firefox selainmarkkinoilla tosissaan?

Edellinen artikkeliNäytteitä Nikon D90 -järjestelmäkameralla kuvatusta videosta
Seuraava artikkeli”Moottoripolkupyörä” eli polkupyörän ja moottorisahan yhdistelmä

39 KOMMENTIT

 1. Omg? o_O?

  Tämmöstä ne vaan tekee mutta Tulikettu voittaa! Googlen juttuu pitää tutkia.

 2. en löytänyt tuota download linkkiä, missä se googlen sivuilla oikein on?

 3. ”Kirjoittanut Erkki Kirjalainen 2.9.2008 10:08.”
  ”Googlen Chrome -selaimen Windows-versio tulee kaikille vapaasti ladattavaksi huomisesta lähtien, Linux- ja Mac-versioiden seuratessa lähitulevaisuudessa.”

  Elikkä siis 3.9.2008 ladattavana, voisi tuota tosin itsekkin testata, kun kuulostaa noin hyvältä =).

 4. Olen varmaan vähän vainoharhainen, mutta Googlehan tekee muutaman miljardin tiliä mainostuloilla kvartaalissa, joten vähän pelottaa tuon selaimen ”ominaisuudet”. Avoimen lähdekoodin projektina ihan ok, mutta odottakaas vaan kun google saa pikkuhiljaa lisää valtaa, niin siinä on meillä uusi Microsoft. Sitten kun on mikrot, kännykät ja navikaattorit täynnä googlea, voi se vapaasti rahastaa. Pakkohan se on saada oma pitseria googlen kartalle… Kännyköissä tietty Nokia yrittää samaa MAPseilla sun muilla. Suomen kannalta olis kiva kun Nokia sais omat karttapalvelut suosituiksi ennen googlea, imho.

 5. Ehkä Google omistaa minutkin muutaman vuoden kuluttua, mutta ehdottomasti kokeilen Chromea.

 6. ”Mitäs luulette, onko Googlella eväitä haastaa Microsoft ja Firefox selainmarkkinoilla tosissaan?”

  Kyllähän tuo varmaan Microsoftin ja Firefoxin voittaa, mutta entäs Opera?

 7. ”odottakaas vaan kun google saa pikkuhiljaa lisää valtaa”
  Googlella on kuule jo ihan helvetisti valtaa.

 8. Google on mielettömän hyvää kuluttajalle. Google Mapsi, hakukone, sähköposti jne. ovat pysyneet ainakin tähän mennessä ilmaisina. Kyllä Chrome lähtee kokeiluun ja toivottavasti vielä toteuttavat paremman kännykkäselaimen kuin Opera Mini.

 9. ”Operan markkinaosuus on kylläkin huomattavasti alhaisempi kuin ykkössijaa hallitsevan Firefoxin taikka kakkosena olevan IE7:n.”

  Mistähän johtuu, että IE:n eri versiot 5,6 ja 7 on omissa sarakkeissaan, mutta Firefox ei. Näinköhän w3schools yrittää hämätä, että Firefoxilla olisi suurempi osuus…

 10. jokuvain: tässä Hilavitkuttimen vierailijoiden suosikkiselaimet viime viikolta:

  1. Firefox 62,41 %
  2. Internet Explorer 25,91 %
  3. Opera 7,25 %
  4. Safari 3,72 %

 11. Erkki: Ja Hilavitkuttimen vierailijat edustavat 100% internetin käyttäjistä?

 12. Juu. Tottakai tätä Googlen selainta pitää kokeilla. Tästä voi jopa tulla hyvä haastaja Firefoxille.

 13. Firefoxia käyttäisin jos toimisi, mutta kun ei :S ei suostu vaan toimimaan, lakkas vaan yks päivä toimimasta 😀 nyt on IE käytössä, vois siirtyä takaisin operaan. Mutta aion todellakin testata chromee!

 14. En tiedä muista mutta itselläni ko.selain tälläkin hetkellä pyörii.. Sain ladattua osoitteesta:

  http://www.google.com/chrome

  Ihan pätevän tuntuinen selain todellakin! Varsinkin ohjelmapikapainike ominaisuus jolla voi mm.luoda työpöydälle gmailiin pikakuvakkeen ja se avaa sen, kuin normaalin ohjelman ikkunaan. ei koko selainta vaan ”ohjelmana” .. Aika hyvä! 🙂

 15. No niin. Nyt on Chrome asennettu ja testi alkanut.

  Mikähän tuo mun aiemmin linkkittämä sivu mahtaa olla?

 16. Päihittää mennen tullen IE selaimet mutta häviää FF lisäosille. Lisäksi kun on tottunut jo FF selaimeen niin ei raaski luopua tai edes jättää käyttämättä. 😛

 17. Tekijät kertoivat, että selain toimii hyvin silloin, kun käyttäjä ei edes huomaa sitä. Lyhyen kokemuksen mukaan miellyttävä käyttää. Ainoa lisänopeus on tähän mennessä, kun sivun rullaus vie 50 % pidemmälle, kuin firefoxilla.

 18. Jumalattoman hyvä selain.
  Pakko sanoa että Googlen jantterit ovat osuneet napakymppiin tämän kanssa.
  Nopea kuin ferrari, luotettava kuin dieselmersu ja helppokäyttöinen kuin polkupyörä.
  Juuri tätä olen mahdottomiin paisuneilta selaimilta kaivannut: ei mitään hevon v*tun hilavitkuttimia ruudun täydeltä vaan kevyt ja looginen, supernopea selain jossa on ylimääräiset ominaisuudet kätketty yhden ”jakoavaimen kuvan” taakse.
  Nyt lähti sekä IE että mozilla koneista sekä kotona että työpaikalla.

  Ovat maailmalla tehneet nopeustestejä joissa Chrome jättää kaikki nykyiset ja tulevat selaimet lähtöviivalle: nopeus moninkertainen niin IE7, IE8beta, mozillaan kuin Operaan verrattuna.

  Työpaikalla on 4 megan piuha niin tässä ei kerkeä silmää räpäyttämään kun raskaatkin webbipohjaiset laskunkäsittelyohjelmat sun muut oudot sovellukset hyppii silmille, ennen sai aina ooooodooooteeeellllllaa pitkästymiseen saakka. Tavallisemmista websivuista puhumattakaan, vauhtia piisaa!

  Suosittelen varauksetta.

  Henkka

 19. Tjaa… lataan sitten, kun koko ohjelma on valmis, mitään Betaversioita en lataa. Uskon, vaikken ole selainta käyttänytkään, että tästä hyvä tulee, kun näin suosiossa, esim. verrattuna Safariin, eikä monet edes tiedä sitä… :s Safarikin on erittääin nopee! ja Erkki: Safarissa on kans se yksityinen selaus, ei mitään tallennu!

 20. Tulisi nyt pian linuxille, niin pääsisi kokeilemaan onko se oikeasti niin nopea kuin väitetään.

 21. kannattaa muuten sitten lukea muös ne sopimus ehdot…

  google omistaa kaiken mitä kirjoitat tai teet käyttäessäsi kyseistä selainta…

  selaimessa on sellainen pieni huonopuoli että se yrittää lähettää tietoja nettiin vaikka se ei olisi edes käytössä joten kyseessä on jo vähän pahempikin kuin vain mikkisofta joka myös jo itsessään lähettelee tietoja käyttäjistä.

 22. Aivan turha hypettää sopimusehdoista.
  Jätkillä oli jäänyt EULA:n yleisten Google -palveluiden ehdot jossa oli pykälä jonka mukaan tuotettu kama olisi Googlen omaisuutta, joskin senkin pykälän kumosi selaimen osalta aikaisempi pykälä.

  Google huomasi että vainoharhaisimmat säikkyivät ko. pykälää joten väänsivät ehdot uusiksi selaimen kohdalle.

  Eli ihan rauhassa sopii surffailla eikä tarvitse taiteilla alumiinifoliosta päähinettä. Tai taiteilkaa vaan jos on taipumuksia.

  Kun asennat selaimen, se kysyy jotta saapiko lähettää tietoja Guugelille vai ei. Minä valitsin juu, jos tätä palvelua saadaan parannettua meikäläisen surffailutottumuksia monitotoimalla niin antaa palaa vaan.

  Henkka
  Vähemmän paranoidi

 23. Itse hieman päässyt jo testailemaan selainta. Toimii hienosti ja helppokäyttöinen.

 24. On se hauskaa kun softasta on julkaistu eka julkinen b:ta versio, on todella monella kokeilijalla/käyttäjällä jostain kummasta saatua/kerättyä faktaa ohjelman nopeudesta, vakaudesta ym. toimintaan liittyvästä asiasta.
  Olisikohan ehkä aiheellista ensin hieman kokeilla ihan pidempäänkin ohjelman toimivuutta, ennen kuin alkaa asiantuntijaksi.
  Ja olipas taas kerran ihmeellistä ja niin hassua sekä mahdollisille ohjelman käyttäjille suuri onnenkantamoinen kun ohjelman b:ta versio tuli ihan ”vahingossa jo vrk:tta aikaisemmin” markkinoille.
  Voi vitsi että kävi säkä….
  Olisiko aika herätä?

  PS. Mitä me olisimmekaan menettäneet siinä vuorokaudessa.

 25. ”jostain kummasta saatua/kerättyä faktaa ohjelman nopeudesta”

  Eikö sun selaimessa toimi Google -hakukone???? Sieltähän sitä ”Google Chrome test” tai ”Google chrome review” hakusanoilla löytyy vaikka mitä ja samat löytyvät kyllä jo kotimaistenkin tietokonealan julkaisujen websivuilta.

  Tuossa nyt joitakin:

  Tietokoneen uutissivu java-testeistä:
  http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=34758&tyyppi=1

  Murskavoitto javascriptillä, cnetin uutinen:
  http://news.cnet.com/8301-1001_3-10030888-92.html

  Vakaus kohdillaan, acid3 nettisivujen yhteensopivuustesti:
  http://www.product-reviews.net/2008/09/03/google-chrome-acid3-test-firefox-ie-less-stable/

  Mutta turha uskoa sen enmpää minua kuin näitä asiantuntijoita, asenna ja testaa itse. Ero on tavaton, etenkin runsaasti Javaa sisältävissä sivuissa. Syykin on yksinkertainen: sivusto on erillinen prosessi ja Java erillinen, näin ollen sivusto latailee kaikessa rauhassa samaan aikaan kuin Javaa ladataan.

  Kyllä, olisi aika herätä havaitsemaan että nettisurffailu on saanut taas ihan uusia ulottuvuuksia tajuttoman nopean selaimen ansiosta.

  Paitsi tietysti jos on vaikka mikkisoftalla töissä niin voi sitten vain tyytyä postaamaan katkeria kommentteja täällä, niin kuin se mitään muuttaisi.

  Henkka
  Harrikkamiehet kun tykkää kromista muutenkin niin ilmankos tämä Chrome puhuttelee…

 26. Ei faktoja ole ”jostakin kummasta” saatu/kerätty. Kyllä jokaisella varmaan on mahdollisuus hakea testituloksia google-hakukoneesta (vaikka google chromella niin tulee nopeammin)..

  Mutta jos se on niin vaikeaa niin tuossa linkki Tietokoneen artikkeliin ihan kotomaan kielellä:
  http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=34758&tyyppi=1

  Chrome pesee jo betan asteella haastavassa ACID3 testissä (CSS yhteensopivuus) kaikki muut ”valmiit” selaimet paitsi Operan joka saa muutaman pinnan enemmän:
  http://news.cnet.com/8301-17939_109-10030962-2.html

  Mutta turha uskoa asiantuntijoita saati minua. Lataa ja aasenna Chrome ja kokeile itse. Sillä siitä pääsee.

  Varmasti on ihan fiksu idea odottaa että se on valmis eikä beta mutta näin hyvin kun betakin toimii niin ei tässä muuta tarvitse.

  Jos jotain pitää kritisoida niin Winska (XP Pro) avaa edelleen oletusselaimena Mozillan 🙁 Pitää varmaan ottaa mozillan asetuksista toi oletusselain-asetus pois jos jaksaa jossain välissä näperrellä.

  Henkka
  Erittäin tyytyväinen chromen käyttäjä

 27. ”käyttöliittymäuudistus, jossa sivujen valintalehdet ovat osoitekentän yläpuolella”

  Miten minusta tuntuu siltä, että Opera on tehnyt tuommoisen uudistuksen jo ajat sitten? Ehkä sen voi teeman mukaan perinteiseksikin laittaa, mutta oletuksena jopa olisi ollut noinpäin. Vaikka eipä se mitään että muutkin alkaa niin tekemään, onkin välillä ollut kummaa IE:llä ja Firefoxilla kun tuntuu niinkuin asiat olisi väärinpäin.

  Ihan kiva jos JavaScriptiin panostaminen on nopeuttanut sivujen latautumista. Operan jälkeen FF ja IE tuntuvat välillä aika hitailta monilla sivuilla, varsinkin jos palailee välillä taaksepäin samalla sivustolla.

 28. Voihan tuolla olla ehkä lähitulevaisuudessa.. Ei siinä että ei olisi parempi ku IE, mut kyllä toi häviää viellä firefoxille ja operalle sen lisäominaisuudet eivät vain yksinkertaisesti riitä viellä. Mutta mutta kehittyessä vielä tuosta voi hakata mennen tulleen kaikki selaimet sen aika näyttää!

Kommenttien lisääminen on estetty.