Grafeeni on uusi maailman kestävin materiaali

Nyt voit unohtaa titaanit, hiilikuidut, timantit ja nanopinnoitteet kaikkein kestävimpiä materiaaleja miettiessäsi. Timantin tapaan hiiliatomeista koostuva grafeeni on nimittäin tällä hetkellä kiistatta maailman kestävin materiaali. Timanttia rakenteeltaan jossain määrin muistuttavan grafeenin erona on, että tämä on tasavahvuista, koostuen täsmälllisistä yhden atomin paksuisista mikrokokoisista hiiliatomiverkoista. Käytännön sovelluksia varten atomin paksuisia grafeeniverkkoja ladotaan sitten sopiva määrä toivotun vahvuuden saavuttamiseksi.

Esimerkkinä materiaalin kestävydestä Columbian yliopiston professori James Hone kertoo, että ”jos muovikelmin paksuinen grafeenikalvo pingotettaiisiin kahvikupin päälle ja sitten yritettäisiin puhkaista kalvo lyijykynän kärjellä, niin kynää täytyisi painaa kalvoa vasten henkilöauton massalla, ennen kuin materiaali antaisi periksi”

Tähän asti äärimmäisen kallista grafeenia on käytetty lähinnä äärimmäisen pieninä kappaleina johdinkomponenteissä. Veikkaisin kuitenkin, että sota- ja avaruusteknologian yrityksissä ollaan jo kovaa vauhtia miettimässä käytännön sovelluksia grafeenille suuremmassa mittakaavassa.

Lähteet: en.wikipedia.org, www.core77.com