Eräs maailman suurimmista elektroniikan ja tietokomponenttien valmistajista, Foxconn on jäänyt kiinni omien tietokomponenttiensa sabotoinnista. Sabotaasin tavoitteena on ollut vaikeuttaa yrityksen emolevyn käyttö Linux-käyttöjärjestelmään perustuvissa kokoonpanoissa. Tahallisen haitanteon emolevyn biosin sisällä havaitsi Ubuntu foorumille asiasta nimimerkillä TheAlmightyCthulhu kirjoittanut käyttäjä, joka alkoi tutkimaan biosin sisältä löytyviä tauluja. Tauluista esimerkiksi Windows -käyttöjärjestelmiin viittaavat toimivat tavalliseen tapaan, mutta Linux käyttöjärjestelmään viittaavat taulut olivatkin tahallisesti ohjattu sotkemaan prosessit emolevyllä ja aiheuttamaan vakavia virhetilanteita. Kyseessä siis ei ollut puuttuva Linux -tuki, van tahallinen Linux käytön estoyritys.

Perinteisten käyttöjärjestelmätoimittajien toistuvasta Linuxin vähättelystä huolimatta joissain piireissä Linuxia ilmeisesti kuitenkin siis pidetään vakavana uhkana. Jopa niin suurena, että Linuxin leviämistä halutaan rajoittaa näinkin kyseenalaisten keinoin, parempia lisenssimaksuja maksavien käyttöjärjestelmien hyväksi.

Lähde: ubuntu-virginia.ubuntuforums.org

Edellinen artikkeliChinavasion CVSJ-1304 on 4,5 mm paksu mp3-soitin
Seuraava artikkeliViikkokysely: Mikä olisi sopiva hinta 95 oktaanin bensiinille?

30 KOMMENTIT

 1. Tosiaanki törkeyden huippu, hirteen Foxconn ja linux kunniaan!!
  ”joissain piireissä Linuxia ilmeisesti kuitenkin siis pidetään vakavana uhkana.” saatanan microsoft taas ollu rahojensa kanssa mukana…

 2. Foxconn sabotoi tuotteitaan Linux-käytön estämiseksi…

  ”Eräs maailman suurimmista elektroniikan ja tietokomponenttien valmistajista, Foxconn on jäänyt kiinni omien tietokomponenttiensa sabotoinnista. Sabotaasin tavoitteena on ollut vaikeuttaa yrityksen emolevyn käyttö Linux-käyttöjärjestelmään p…

 3. Sitten linux tulee koneeseeni kun XP vanhenee ja linux ei vaatisi minkäänlaista säätöä, vaikka yksinkertainen se nykyään jo onkin.

  e: Ja törkeää touhua tuo.

 4. Ketä kiinnostaa? Omat ovat tuotteensa, saavat tehdä niille ihan niinkuin haluavat.

 5. Toki saavat tehdä aivan mitä huvittaa, ei sitä kukaan estä. Toisaalta ei myöskään kukaan voi estää levittämästä tätä mahdollisesti fataalistikin mustamaalaavaa tietoa asiasta…

 6. Onhan se aika väärin markkinoida tuotetta ACPI-yhteensopivana vaikka se ei sitä olekkaan muilla kuin M$-käyttöjärjestelmillä.

 7. ”Ketä kiinnostaa? Omat ovat tuotteensa, saavat tehdä niille ihan niinkuin haluavat.”

  Ei se ole ihan sama vaan kusetusta, jos tuotetta väitetään acpi-standardin mukaiseksi muttei ole sitä.

 8. Todennäköisesti kiinnijääminen kuului johonkin ”Bigger pictureen” josta yhtiö tulee vielä hyötymään tavalla tai toisella. Se jää nähtäväksi.

 9. ”Linux sux” kommentit on kyllä huvittavia kun pikkupojat ei olisi edes internetissä kiukuttelemassa ilman linuxia, en ole vielä yhtään adsl laitetta nähnyt missä olisi windows tai dos jne, kaikissa on unix jälkeläinen.

  Internetin erotiikkafiltterit on turhia, saisimpa ennemmin jonkun ”teenage comment filtterin” 🙂

 10. Eiköhän tuossa ole käynyt niin että linuxia varten ollut joskus toimivat arvot, sitten joku on päivittänyt arvoja (eikä tietenkään ole uskaltanut/viitsinyt päivitää arvoja, koska sitä ei tueta). Foxconn on ilmeisesti korjannut nyt jotain, nyt kun hälinä alkoi.

  PS. Miksi tässä nyt puhutaa nlinuxsista kun BSD:llä on samat ongelmat ?

 11. Tästähän se sitten johtuu. Päivitin asuksen emolevyn biossin jonka jälkeen linuxi ei enään käynnistynyt. Jatkossa täytyykin olla tarkkana kenen tekemää rautaa ostaa….

 12. MatsoPelle, mitä jos opiskelisit äidinkieltä, maantietoa ja biologiaa vähän paremmin ennenkuin tulet pätemään yhtään minnekään?

 13. ”“Linux sux” kommentit on kyllä huvittavia kun pikkupojat ei olisi edes internetissä kiukuttelemassa ilman linuxia, en ole vielä yhtään adsl laitetta nähnyt missä olisi windows tai dos jne, kaikissa on unix jälkeläinen.”

  Internet kehitettiin ja 60-luvulla eikä silloin mitään Linux/Unix käyttöjärjestelmiä ollut.

 14. öh, luimpa hätäisesti. Siis, nimenomaan epäilevät että kyseessä ei ole bugi Linuxissa. My mistake, sorry.

 15. OT

  “Linux sux” kommentit on kyllä huvittavia kun pikkupojat ei olisi edes internetissä kiukuttelemassa ilman linuxia”

  ”Internet kehitettiin ja 60-luvulla eikä silloin mitään Linux/Unix käyttöjärjestelmiä ollut.”

  ”en ole vielä yhtään ADSL LAITETTA nähnyt missä olisi windows tai dos jne, kaikissa on unix jälkeläinen.”

  Tässä viitattaneen kuitenkin nykypäivään ja sen metodeihin päästä internetin ihmemaahan, koska tunnen tasan yhden henkilön joka _vieläkin_ käyttää dialup-modeemia… ja valittaa korkeista puhelinlaskuista.

  /OT

  Mutta aiheesta, sanon kyllä että on harvinaisen likainen temppu vapailla (tai no, vapailla ja vapailla) markkinoilla modata tuotteet suosimaan selvästi jotain käyttistä (tässä tapauksessa siis sulkemalla Linux pois käytettävyyden puolesta), ja mainostaa sitä silti ACPI-yhteensopivana, oli Micro$oftin jehut takana tai ei. Tosin jonkinlaista hyväksyvää hymistelyä sieltäkin suunnalta lienee tullut.

 16. Martt1, Larzy, MatsoPelle ja muut linuxin haukkujat: Arvatkaapa mikä käyttöjärjestelmä onkaan hilavitkutin.comin palvelimessa? Ettei vaan CentOS-linux? 🙂 Yli puolet www-palvelimista käyttää linuxia.

Kommenttien lisääminen on estetty.