Olin viime viikolla sattumalta lomailemassa Torinossa, Italiassa. Koska vasta kauppoihin saapunut 3G iPhone kiinnostaa ja ennalta julkaistujen tietojen mukaan iPhonen pitäisi olla saatavilla juuri Italiassa ilman kytkysopimusta, tai operaattorilukkoa, päätin hankkia kyseisen kapistuksen itselleni reissusta tuliaisiksi. Valitettavasti iPhonen ostaminen Italiasta ei kuitenkaan osoittautunut niin yksinkertaiseks, kuin olin toivonut.

Ennakolta tiesin, että puhelinta kauppaa Italiassa ainakin Vodafone. Löydettyäni kaupungilta kohtuullista englantia taitavan Vodafone kauppiaan selvisi, että puhelimen saa omakseen ainoastaan tekemällä alkuun liittymäsopimuksen Vodafonen kanssa, jonka jälkeen puhelin on noudettavissa noin viikon kuluttua. Ystävällinen kauppias kuitenkin neuvoi, että puhelimen saisi suoraan mukaansa kulman takana sijaitsevasta TIM -operaattorin myymälästä. Kyseisestä liikkeessä puhelinta tosiaan löytyikin hyllystä, mutta kun kauppaa ruvettiin hieromaan, niin selvisi, että puhelinta ei sittenkään saisi ostettua ilman samalla tehtyä kahden vuoden kytkysopimusta. Kun kyselin siinä, että eikö puhelinta pitäisi kuitenkin olla Italiassa saavavilla myös ilman kytkyä, sain vastaukseksi italialaistyylistä käsien levittelyä ja ilmoituksen, että kenties muutaman viikon päästä. Varmuuden vuoksi kysäisin kaupungilla puhelinta vielä muutamasta vastaan tulleestaa matkapuhelinmyymälästä, vastausten ollessa aina saman tyylisiä.

En sitten tiedä perustuuko iPhone kauppojeni epäonnistuminen kauppiaiden omiin päätöksiin, kytkykaupan kieltävän lainsäädännön kiertämiseen, vai johonkin muuhun? Toisaalta, Italian eBaystä näyttäisi kyllä löytyvän jo 3G iPhoneja täysin ilman operaattorilukkoa ja kahden vuoden takuulla.  Omien kokemuksieni perusteella kenenkään kuitenkaan ainakaan vielä kannata lähteä matkalaukun kanssa Italiaan hakemaan erää harmaatuotuja iPhoneja Suomessa kaupattavaksi.

Edellinen artikkeliBrightside Design Apex -reppu on suunniteltu parantamaan ryhtiä
Seuraava artikkeliMitä saadaan, kun yhdistetään kumimoottorilennokki ja picooZ-minihelikopteri?