Taiwaninkielisellä videolla esitellään hyvin havainnollistettuna sekä 3d-mallinnuksena että pienoismallilla taiwanilasen Peng Yu-Lun -nimisen keksijän yksinkertainen ajatus, kuinka voitaisiin rakentaa juna, jonka ei tarvitse pysähtyä asemilla. Tässä säästyisi energiaa, kun junan ei tarvitse kiihdyttää ja jarruttaa yhtä paljon. Myös aikaa voitaisiin näin säästää.

Ideana on, että junan katolla on sukkula, joka jätetään vauhdissa asemalla. Sukkulassa ovat ihmiset, jotka haluavat jäädä asemalle. Samalla napataan aseman etupäästä uusi sukkula mukaan, johon junaan haluavat matkustajat ovat jo astuneet sisään. Matkan aikana matkustajat siirtyvät sukkulasta junan alaosaan. Halutessaan jäädä pois, matkaajat siirtyvät pois jäävään sukkulaan. Saa nähdä tuleekohan toteutukseen. Ajatus on mielestäni upea.

Lähde: www.taiwanheadlines.gov.tw (via www.treehugger.com)

Edellinen artikkeliAltered Pro Module 600 Wireless Electric Skateboard on sähkökäyttöinen rullalauta
Seuraava artikkeliKeskustelufoorumi taas pystyssä ja muuta sivujen toimintaan liittyvää

33 KOMMENTIT

 1. Miksi junan ”liikkuva osa” on kuvattu normaalin junan näköisenä?
  Matkustajaosan pysähtymisessä menee myös energiaa hukkaan, pitää rakentaa generaattorit asemille 😉 😀

 2. meillä päin junat ei näytä ainakaa tuolta miltä noi yläosat näyttävät videossa

 3. Ite joskus mietin vähän tämän tapaista systeemiä junalla ja metrolla päivittäin kulkiessani. Vitutti ne jatkuvat pysähtelyt ja laskeskelin että ilman niitä työmatka lyhenis käsittämättömän paljon. Mulla oli tosin mielessä että systeemi olisi vaunun sivupuolella ja jonkinlainen liukuhihna joka hidastaisi ja kiihdyttäisi. Tuo lienee turvallisempi kuitenkin.

  • Itselläkin ollut monta kertaa mielessä. Helpottaisi junamatkaa todella paljon.

 4. taiskohan olla joku japanialainen ”leijonan kita” 😀 aika hazardlta vaikuttaa

 5. järkevää. turha pysäyttää raskasta junaa, jonka hidastamiseen ja kiihdyttämiseen menee turhan päiten energiaa. näitä tai tämäntyyppisiä ratkaisuja nähdään varmaankin parin kymmenen vuoden päästä ehkä japanissa, kiinassa, usassa, saksassa..

 6. ongelmana on kylläkin, ettei pieneen yläväunuun mahdu tarpeeksi porukkaa. Ei varsinkaan aasiassa.

 7. Ensin katoin että minkä ihmeen virityksen ne kinukit ovat tällä kertaa keksineet, mutta ideahan oli mitä mainioin.

  Itse käsitin tuon idean niin ettei pikkuvaunuja tarvitse kiihdyttää erikseen mitenkään vaan ne tarttuvat jollain ”jarrupaloilla” junaan kiinni ja saapuva vaunu taas päästää irti junasta ja jarruttaa vauhdin pysähdyksiin.

 8. ”“Taiwaninkielisellä” ? :D”

  Jep, kiinankieltähän tuossa vinkutaan.

  ”Ja mites huolto tapahtuu kun junat liikkuvat 24/7?”

  Huoltosukkuloilla? Tai sitten sitä pysähdytään vain harvemmin.

 9. näytti ihan toimivalta mutta onkelmiakin tulee. Esim sen sukkulan ajoissa kiinni otto ja kyydistä pudotus

 10. Tuohan on hyvä idea! Toki ongelmia tulisi, mutta ne olisivat pieniä verrattuna siihen ajan ja energian säästöön, mikä tuosta tulisi.

 11. ”Jep, kiinan kieltähän tuossa vinkutaan.”

  Ei kun taiwan onkin ihan oma kielensä. Kuulostavat samalta, taiwan ja kiinaa siis.

 12. Parempi olis jos sukkula nappais samantien kiinni junasta… Tai sitte energiaa ja rakennuskustannuksia säästävämpi vaihtoehto et junat olis katottomia, ja ihmisen hyppäis sisään samalla kun juna menee ohi?

 13. Itse ”Pää -junassa” on varmasti jatkuva ihmisten trafiikki ”hyppy -vaunulle” ja sieltä pois. Ei siinä junassa varmaankaan useita ulos- ja sisäänkäyntejä ole, vaan ainoastaan yksi junan keulan tuntumassa ja toinen peräpäässä. Perinteisessä junassahan on joka vaunussa se peijakkaan ovi, josta kuljetaan.

 14. Rami Raiskaaja kirjoitti 25.6.2008. 21:50. Linkki kommenttiin |
  Parempi olis jos sukkula nappais samantien kiinni junasta… Tai sitte energiaa ja rakennuskustannuksia säästävämpi vaihtoehto et junat olis katottomia, ja ihmisen hyppäis sisään samalla kun juna menee ohi?
  ———————————————————————–
  Entäs jos ei osu junaan?

 15. Energiansäästön kannalta loistava idea, mutta mitä jos asemalta A lähtee 100 matkustajaa joista 10 haluaa asemalle B, 20 asemalle C, 10 asemalle D, 40 asemalle E, 10 asemalle F ja loput 10 asemalle G? Yksi juna tarvisi 7 sukkulaa ja esimerkki on pelkistetty. Laiturilla lepäisi siis kymmeniä sukkuloita joista matkustaja valitsisi sen mikä vie perille tai vaihtoasemalle. Aikamoista sählinkiä?

 16. Junassa olisi olisi kerralla vain yksi sukkula. Asemalle tultaessa sukkula jää kyydistä pois ja uusi otetaan mukaan tulosukkulana, joka matkan aikana siirtyisi junan peräpäähän, josta matkustajat sitten seuraavalla asemalla taas poistuisivat.

  Eihän niitä sukkuloita seitsemää tarvitse olla.

 17. Miksi tätä ei voisi toteuttaa nykyiselläkin jo olemassa olevalla kalustolla siten että junasta poistuville ihmisille irroitetaan junan viimmeinen vaunu joka pysähtyy asemalle, lopun junasta jatkaessa matkaansa.
  Nämä olisivat niinsanottuja ruuhkajunia jotka operoisivat isoilta paikkakunnilta, työmatkaliikenteessä työntekijöiden siirtyessä pois töistä. Toimisi varmaan Helsingissä ja vaatisi ennakkoon suunnittelua että ihmisillä olisi oma paikka lähtö aseman junassa. Lisäksi tämä vaatisi asemille lisä raiteita joille irroitetut vaunut rullattaisiin. Lisäksi tulisi olla asemilla seisoville junille sähköpisteitä joista ne saisivat lämmittämiseen vaadittavan energian talviolosuhteissa, jotta vaunut olisivat ne käyttövalmiita kun vaunuja kerätään päivällä pois asemilta.
  Ja sitten pitäisi olla vartijoita jotka estäisivät ilkivallan tekijöiden maalaamasta asemilla seisoviin vaunuihin graffitteja.

 18. Taitais olla varsin kohtuu G-voimat tuossa. Ainakin jos vain nappais kiinni junasta, eikä kiihdyttäis ollenkan ennen sitä. Siltiki olis jos kiihdytysmatka on pari metriä muutamalle sadalle km/h. Kuin kuuraketti.

 19. Eiköhän se juna silti asemalle tultaessa hiljennä vauhtia melkoisesti. Täyttävauhtia ohi menevän junan paineaaltokin tuntuu varmaan kuin lapioniskulta selkään asemalla seisoville ihmisille.

  Omasta mielestäni sangen toimiva ratkaisu. Olisi varmasti vielä helpompi toteuttaa pienissä taajamajunissa joissa vauhti ei kasva koskaan yli 60km/h.

 20. Mitäs, jos on kymmenen sukkulallisen verran väkeä tulossa junaan tai jäämässä junasta? Yksi sukkulallinen pääsee vaihtamaan, loput odottavat seuraavaa junaa tai jäävät ehkä seuraavalla asemalla pois, jos ovat onnekkaita…

  Muutenhan idea on niin hulpea, ettei se voi olla kuin hyvä 🙂

 21. Olisi kyllä parempi että sukkula kulkisi junan kyljessä.. Ihmisten olisi helpompi hypätä sukkulan kyytiin oikean aseman kohdalla. Loistava idea kyllä.

 22. Entäpä sähköistetyn rataosuuden johdot junan päällä! Taitaapi olla aika suuri ongelma!!!!!

 23. Tuossa animaatiossa kyllä näkyi melko selvästi missä ne sähköjohdot on.. Jos vaivautuu katsomaan aiheeseen liittyvän videon niin ei tarvitse kysellä typeriä.
  Myöskin kapselin kiihtymissysteemi selitettiin animaatiossa; kapselia liikutetaan ’taaksepäin’ junan ollessa tulossa asemalle, jolloin ei tule äkkipysähdyksiä. Vastaavasti mukana lähetevää kapselia kiihdytetään asemalla ja sillä on myös koko junan pituus käytettävissä kiihtymiseen, koska se tulee kyytiin keulasta ja pysähtyy junan takaosaan.

  Jossain vaiheessa kuitenkin tulee väistämättä eteen tilanne jossa junassa tai asemalla on väärä määrä kapseleita. Mitäs sitten tehdään? Junan kyytiin ei mahdu rajatonta määrää kapseleita kuitenkaan.

 24. Näytti melko kiinnostavalta konseptilta. Olisihan tuo aika vänkä nähdä joskus livenä 😀

 25. Enpä usko että tulee ikinä toteutumaan tuo visio, ensinnäkin liikuntavammaiset, lastenrattaat ym muut, miten saadaan ns yläkerrasta alakertaan.
  Toisekseen junaan tulisi hirveä sählinki kun porukka painaltaisi junaa päästä päähän päästäkseen kyytiin ja sieltä pois.
  Loppujen lopuksi mikä lyttää tuon ajatuksen energian säästöstä on että uudet sähköjunat on pääasiassa alumiinia ja komposiitteja (keveitä), toisekseen ne muuttavat ja syöttävät jarrutuksessa liike energian takaisin sähköverkkoon virtana, samalla periaatteella kuin nykyiset hybridiautot.

 26. Omalla tavallaan ihan mielenkiintoinen idea, joskin kovin monimutkainen. Josta tuleekin mieleeni, etteikö olisi yksikertaisempaa (ainakin kaupunkiliikenteessä) korvata koko rata jollakin liukuhihnan kaltaisella virityksellä?

Comments are closed.