Led-katulamppuja Saksaan

Düsseldorfissa on 17000 tavallista katulamppua. Kaupungin sähköyksikkö on tehnyt päätöksen vaihtaa näistä 10000 käyttämään ledejä valaisemiseen. Projekti on testausvaiheessa ja vasta 25 uudenlaista valaisinta on asennettu.

Yhtenä syynä ledien käyttämättömyyteen on niiden kallis hinta. Toisaalta ne kuluttavat vähemmän sähköä ja huoltoväli on pidempi. Ledit saadaan myös suunnattua tarkemmin, joten kadunvarsilla olevien kotien ikkunoista ei paista valo sisään. Ensimmäiset valituksetkin ovat jo kuultu, kun asukkaat ovat pettyneet ledien valon kylmään sävyyn. Mutta tämä korjautunee värillisillä ledeillä. Saa nähdä milloin meilläkin on led-katulamput.

Lähde: www.economist.com

Edellinen artikkeliKuinka valmistat bassokitaran ilmapalloista
Seuraava artikkeliPong-ruokapöytä

17 KOMMENTIT

 1. Eihän tuossa ole mitään järkeä. Tavalliset katulamput hakkaa hyötysuhteessa ledit vielä nykyäänkin helposti.

 2. Suomestahan löytyy jo led-katulamppuja, ja suomalaiset ovat olleet muutenkin tässä asiassa pioneereja.

 3. Kaasupurkaus valot ovat vielä tässä vaiheessa kustannustehokkaampi, sekä tehokkaampi vaihtoehto. Ledit nykyisellään himmenevät luvattoman nopeasti, vaikka nimellinen kestoaika olisikin ties kuinka pitkä.

 4. Salossa ainakin yhdellä kadulla otettu käyttöön led-katulamput jo jokin aika sitten.

 5. Voi olla ehkä olla vähän huonompi kuin tavallinen, mutta maksatko luonnolla sinun mukavuutesi näin selvästi?

 6. Suomessa otettiin viime vuonna jo tuommoisia jo käyttöön. Ensimmäiset tulivat Paraisille.

 7. Saloon asennettiin ensimmäiset led-katuvalot tammikuussa 2007, tosin se julkaistiin vasta myöhemmin kun haluttiin pitää koe salaisena. Nyt niitä on otettu käyttöön jo ympäri Suomea. Kyseisen yrityksen sivuilla http://www.led1.fi näkyy myös muita sovelluksia mihin ledejä on asennettu. Minun parvekkeellani on kyseisen firman led-kisko jossa on 10kpl 5mm valkoista lediä, ja se on tehty kesällä 2006. Olin silloin yrityksen kanssa aika paljon tekemisissä. Valotehoa on enemmän kuin 40w hehkulampussa, mutta sähköä menee mittarin mukaan 0,96w.

 8. ”Eihän tuossa ole mitään järkeä. Tavalliset katulamput hakkaa hyötysuhteessa ledit vielä nykyäänkin helposti.”

  tavallisen hehkulampun hyötysuhe noin 20% , ledien jotain 90 luokkaa… mutta ei sittne ole tietoo tuosta miten noepasti noi himmenevät suhteessa tavallisiin lamppuihin.

 9. Juu-u, tuntematon; Hehkulamppujahan siellä.

  Tai jospa sitten kuitenkin kaasupurkaustekniikalla toimivat.

 10. Laskelmissa led-katuvalaisin kulutti 80% vähemmän sähköä perinteisiin verrattuna. Ledien ikä on myös huomattavasti pidempi kuin perinteisten. Jos ledit olisivat 24/7 päällä, niin ne palaa noin 7,5 vuotta. Perinteiset katuvalaisimien polttimot vaihdetaan noin neljän vuoden välein ja niiden valaisu aika vuorokaudessa on keskiarvoltaan noin 12h kun otetaan kausivaihtelu (kesä vs. talvi) huomioon. Jos ledejä poltetaan samoilla ajoilla kuin perinteisiä, niin laskelmien mukaan niiden pitäisi kestää noin 20v.

 11. Taitaa olla duracell itse tuo led1.fi.Analysoidaas vähän….”””Laskelmissa led-katuvalaisin kulutti 80% vähemmän sähköä perinteisiin verrattuna”””. Tuo ei kerro vielä mitään! Pitäisi tietää paljonko tulee valoa, ja mihin suuntaan se valo menee ja kuinka laajalle!

  ”””Jos ledejä poltetaan samoilla ajoilla kuin perinteisiä, niin laskelmien mukaan niiden pitäisi kestää noin 20v.””””

  Niin…laskelmien mukaan.Mutta kun tuolle 5mm ledille kukaan muu kuin tuo eräs firma EI lupaa kovin mairittelevia käyttöaikoja.

  ”””Nyt niitä on otettu käyttöön jo ympäri Suomea.”””” Totuushan on että noita katuvaloja ei ole juuri missään! Salokaan ei niitä ole lisäämässä, koska valoteho ei riitä!Miksi ihmeessä noita katuvaloja ei ole juuri missään, vaikka ne muka säästää niin hirveesti sähkö ja kestää vaikka kuinka. Kaupunki jolla on töissä henkilöitä ,jotka ymmärtävät valojakokuvioiden päälle, eivät näitä valoja tule ostamaan!!

  ””””Minun parvekkeellani on kyseisen firman led-kisko jossa on 10kpl 5mm valkoista lediä, ja se on tehty kesällä 2006. Olin silloin yrityksen kanssa aika paljon tekemisissä. Valotehoa on enemmän kuin 40w hehkulampussa, mutta sähköä menee mittarin mukaan 0,96w”””” Nojaa… 10 tuollaista lediä tuottaa max.50lm valotehoa, kun taas 40w hehkulamppu tuottaa n.400lm.Eli EI ole enemmän!!

 12. Niin…taas ei monet muista, että sähkönkulutus ja lm/W on kaksi eri asiaa ja kun kyseessä on katuvalo, niin mielestäni lm/W on se jota tulisi tarkastella. Kuitenkin haluaisin nähdäkin kadulla jotain. Suurteholedeissä tuntuu olevan ongelmana juuri valotehon raju putoaminen jo melko lyhyen käytön jälkeen. Toki ledi voi valaista esim. vielä 10000 tunnin jälkeen, mutta se kuinka paljon se valaisee, on asia erikseen.

 13. Tuo valotehon aleneminen on ongelma nimenomaan näillä pienvirtaledeissä, joita käytetään näissä Suomessa valmistetuissa katuvaloissa.Teholedeillä sen sijaan ei tälläista ominaisuutta ole mikäli valaisin on hyvin suunniteltu.Automaattisesti se teholedikään ei ole mikään pelastus, mutta niitä käyttämällä se valotehon aleneminen on mahdollista ehkäistä. Pienvirtaledit eivät osaa jäähtyä, ja lämpö on yksi ledin tuholaisista, ja tilanne ei helpotu lainkaan kun pienvirtaledejä on vieri vieressä muutama sata.

Kommenttien lisääminen on estetty.