Remington -kirjoituskonemainos vuodelta 1902

”Remington-kirjoituskoneet toimivat nopeiten ja niiden kestävyys ylläpitää vauhtia”, sanotaan Remington -kirjoituskonemainoksessa maaliskuulta 1903. Eipä taida olla näppäinten järjestys sadassa vuodessa paljon muuttunut. Tuollaisesta voisi tehdä kunnioitusta herättävän tietokoneen näppiksen!

Lähde: blog.modernmechanix.com

Edellinen artikkeliLasten piirustuksista valokuvapastisseja
Seuraava artikkeliI Miss You -sormus

15 KOMMENTIT

 1. Firma nimeltä Qwerty lanseerasi nykyisen näppäinasettelun ensimmäistä kertaa kirjoituskoneissaan. Sijoittelu on laadittu siten että firman nimi on mahdollisimman helppo kirjoittaa, ja muut näppäimet on laitettu täysin sattumanvaraiseen järjestykseen sinne mihin sattuivat mahtumaan.

 2. ^ Eräs teoria jonka joku minulle ipanana on syöttänyt. Oikeastihan tuosta asettelun synnystä ei kellään ole tietoa.

 3. ”A business associate of Sholes, James Densmore, suggested splitting up keys for letters commonly used together to speed up typing by preventing common pairs of typebars from striking the platen at the same time and sticking together.”

 4. Alunperin näpäpimet oli aakkosjärjestyksessä, ja kirjoittaminen oli niin nopeaa että koneet eivät pysyneet perässä. Sitten kehitettiin qwerty- järjestelmä jotta kirjoittaminen hidastuisi ja koneet pysyisivät tahdissa eivätkä löisi tyhjiä.

 5. Itseasiassa tuossa qwerty-näppäimistössä on ideana asetella englannin kielessä usein esiintyvät kirjaimet kauemmas toisistaan, jotta kirjoittaminen olisi nopeampaa eikä kone jumiintuisi niin helposti.

 6. -.- Minun, Tuntemattoman, lähettämä linkki sisältää juuri sen tiedon mitä, tässä on mainittu jälkeenpäin kolmesti.

 7. No voe sun. Tieteen kuvalehden ”kysy meiltä” palstalla käsiteltiin tätä aihetta joskus ja sanottiin (kuten yllä jo todettiinkin) että alunperin nuo kirjoituskoneiden hakkaimet menivät jumiin liian nopean kirjoitusnopeuden vuoksi. Silloin näppäimistön keskelle oli aseteltu vokaaleja enemmän ja konsonantit olivat reunoilla jonkinlaisessa järjestyksessä joka oli suhteessa niiden esiintymiseen kielessä.

  Qwerty-asettelu tehtiin juurikin hidastamaan kirjoitusta. Ihmettelen, että kukaan ei ole vielä tuonut parempaa näppäinasettelua markkinoille. Kysyntää varmasti olisi, vaikka kasvukivut siirtymävaiheessa olisivatkin mittavia.

 8. Ei pidä paikkaansa. Niinkuin yllä on monta kertaa sanottu, niin qwerty-järjestelmä kehitettiin jotta vierekkäisissä näppäimissä ei koskaan olisi peräkkäin esiintyvät kirjaimet. Noissa vehkeissä kun vierekkäisten näppäimien painaminen jumittaa iskurit. Pikkupoikana hakattiin noita ihan tarkotuksella jumiin.

 9. Onhan niitä nopeampiakin, kuten Dvorak, joka ei, yllättäen, ole saanut nimeään kirjainten järjestyksestä.

  Voisiko tuosta sanoa, että kirjoitusta hidastamalla nopeutettiin kirjoitusta? 🙂

Kommenttien lisääminen on estetty.