Naapurin langattoman verkon luvaton käyttö on laitonta, 21% Hilavitkuttimen lukijoista on rikollisia!

wlan_kielletty.jpg

Viime helmikuussa Hilavitkuttimessa järjestettiin kysely, jossa kysyttiin että käytätkö muuta, kuin omaa langatonta verkkoa. Kyselyyn vastanneista 21% kertoi käyttävänsä naapurin langatonta verkkoa luvatta. Viime viikolla Salon käräjäoikeuden tekemän päätöksen mukaan tämä on nyt sitten virallisesti linjattu laittomaksi ja rangaistavaksi toiminnaksi! Naapurin suojaamatonta langatonta verkkoa käyttänyt mies tuomittiin kuuteen päiväsakkoon rikosnimikkeellä ”luvaton käyttö”. Rikoslain mukaan rangaistavaa on ” toisen omaisuuden, koneen tai laitteen käyttäminen ilman lupaa”, johon rangaistus siis perustuu.

Tuomio tuo varmasti myöskin lainkuuliaisille avoimien langattomien verkkojen käyttäjille runsaasti murheita. Pitääkö tästä lähtien esimerkiksi aina kahvilassa varmistaa, että tämän avointa langatonta verkkoa on luvallista käyttää? Käyttäjän on myöskin mahdotonta tietää, mikäli joku haluaa tieten tahtoen pitää oman langattoman verkkonsa vapaasti muiden saatavilla. Kaiken lisäksi useat kannettavat tietokoneet ja muut langattomat laitteet yhdistävät itsensä automaattisesti saatavilla olevaan avoimeen WLAN-verkkoon. Moni saattaa siis syyllistyä rikokseen tietämättään, kun kannettava laite yhdistää itsensä automaattisesti naapurin verkkoon.

Kommentoikaahan mitä mieltä olette Salon käräjäoikeuden tuoreesta linjauksesta?